Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hela världen håller andan i väntan på ett resultat i det amerikanska presidentvalet - också företag i Egentliga Finland

Från 2020
Åbo hamn.
Bildtext Arkivbild. Åbo hamn.
Bild: Yle/ Nora Engström

En del beslut har skjutits upp och stämningen är väntande för företagen med starka band till den amerikanska marknaden. Åbo handelskammare har intervjuat fem företag i regionen med handelskontakter i USA.

Den amerikanska marknaden är stor, konkurrenskraftig och innebär oändliga möjligheter om man som företag får ett fotfäste i USA. Men just nu håller de flesta företagen andan i väntan på att presidentvalet ska avgöras.

I Egentliga Finland finns det många företag inom flera olika branscher med aktiv affärsverksamhet i USA. Det handlar både om företag som tillverkar kapital- och konsumtionsvaror. Även om coronapandemin är det största orosmolnet på företagarnas himmel, innebär presidentvalet en märklig tid för de med affärsverksamhet i USA.

- De beskriver att ekonomin står stilla just nu, säger Kaisa Leiwo, vd för Åbo handelskammare, som har kontaktat flera av företagen med verksamhet i USA.

Osäkerhet är gift för kapitalvaror. Därför hoppas vi på ett snabbt och tydligt resultat så ekonomin tar fart igen.

Flera av de lokala företagen har exempelvis redan en tid låtit bli att fatta stora beslut, och samma osäkra limbo förväntas pågå ännu ett tag. Därför är företagens förhoppning att den osäkra stämningen runt valet ska passera fort för att affärsverksamheten kan återgå till det normala igen.

- Oberoende vem som vinner valet är det viktigaste att vi får ett snabbt resultat och att resultatet är tydligt. Det värsta scenariot är ifall det uppstår oklarheter kring valresultatet.

En kvinna med kort hår, glasögon och orangerandig tunika.
Bildtext Kaisa Leiwo.
Bild: Maj Lundström / Yle

USA en viktig marknad för många lokala företag

I Egentliga Finland finns det flera företag som exporterar kapitalvaror till USA. De företagen är extra känsliga för osäkra tider i och med att investeringar lätt skjuts upp då framtiden är oklar.

- Osäkerhet är gift för kapitalvaror. Därför hoppas vi på ett snabbt och tydligt resultat så ekonomin tar fart igen, säger Leiwo.

Bland företagen som Åbo handelskammare talat med finns både stora och små företag i olika branscher. Den gemensamma faktorn är att de alla har en etablerad kontakt med den amerikanska affärsmarknaden.

- För många är USA ett naturligt nästa steg då företaget etablerat sig på den inhemska och europeiska marknaden. För ett av företagen vi kontaktat är USA den enskilt viktigaste marknaden för deras affärsverksamhet, säger Leiwo.

Dombron i Åbo med Åbo domkyrka i bakgrunden.
Bild: Arash Matin/Yle

Svårare med visum under Trumps presidentperiod

Ur ett finländskt perspektiv innebär den amerikanska marknaden stort potential och oändliga möjligheter. Enligt Leiwo finns där också en positiv inställning till finländskt kunnande.

- Där gör man business hela tiden och saker framskrider fort. Och har man fått fotfäste på marknaden i USA med en bra produkt eller tjänst har man det bra.

Men den oändligt stora marknaden innebär också utmaningar. De finländska företagarna beskriver den hårda konkurrensen och pristävlingen som tuff. Dessutom innebar den nuvarande presidentperioden sina problem för utländska företag i USA.

- En företagare konstaterade att under Donald Trumps presidentperiod har det varit en aning svårare med visum och handelsrestriktioner, vilket har inneburit utmaningar för finländska företag, säger Leiwo.

Donald Trump sitter vid ett skrivbord i Vita huset. Han tittar åt sidan.
Bildtext Under Donald Trumps presidentperiod har en del finländska företag haft svårare med visum.
Bild: MediaPunch / AOP

Trump eller Biden - har det någon skillnad?

Även om själva valet har en stor betydelse för affärsverksamheten är valets vinnare av mindre betydelse för företagen i Åboregionen. Företagarna är försiktiga med att ta ställning för eller emot någon av kandidaterna i det amerikanska presidentvalet.

- Ingen tar direkt ställning till vem de vill se som vinnare i valet. Resultatet kommer heller inte ha någon effekt på företagens planer på att fortsätta sin verksamhet i USA eller inte.

Joe Biden debatterar i en valdebatt mot president Donald Trump.
Bildtext Joe Biden kunde innebära bättre relationer mellan USA och Europa, gissar företagare i Egentliga Finland.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

- Det som en aning talar för Joe Biden är att många företagare upplevt att Trumps presidentperiod varit ojämn. En del förväntar sig att Biden skulle kunna erbjuda mer långsiktiga planer och stärka samarbetet med Europa.

Leiwo konstaterar att Biden profilerat sig mer för hållbar utveckling. Aktörer inom miljöenergi förväntar sig därför att det skulle vara lättare att ingå avtal och affärer med USA ifall Biden blev president.

- Men som sagt, det alla väntar på är ett snabbt resultat, upprepar Leiwo.

Diskussion om artikeln