Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vanligt med hot mot parkeringsövervakare i Vasa - kameror har förbättrat situationen

Från 2020
Parkeringsövervakarna i Vasa bär kameror.
Bildtext Parkeringsövervakarna i Vasa bär numera kameror.
Bild: Vasa stad

Hot mot parkeringsövervakare är vanligt. Därför har Vasa stad skaffat kameror som övervakarna bär på sin overall.

Vid Vasas parkeringsövervakning har incidenter förekommit nästan varje vecka och brottsanmälningar har man inte heller kunnat undvika.

– Parkeringsövervakare har hotats med våld, man har försökt ta tag i deras arbetsredskap och följt efter dem antingen till fots eller med bil. De allvarligaste situationerna har eskalerat till påkörningsförsök och dödshot, säger kommunteknikens direktör Jukka Talvi i ett pressmeddelande.

Kamerorna togs i användning i Vasa i juli och de första erfarenheterna har varit positiva.

– Parkeringsövervakarna har tyckt att användningen av kamera är bra. De första erfarenheterna har visat att de hotfulla situationerna har minskat och redan vetskapen om kamerorna hjälper till att hålla diskussionen saklig, säger Talvi.

Overallkameror har redan tidigare tagits i bruk i till exempel Åbo, Kuopio och Nyslott.

I lagringen och användningen av det inspelade videomaterialet följer man lagstiftningen. Videoinspelningarna raderas permanent efter 30 dygn om det inte finns någon juridisk grund för att inspelningen ska sparas för en längre tid. Exempel på detta kan vara brottsmisstanke och påståenden som ansluter sig till hur parkeringsövervakaren har gått till väga.

Tillgång till inspelningarna har endast personer som separat har utsetts till detta och i vilkas arbetsuppgifter arbetssäkerhet ingår. I de fall då det finns brottsmisstanke kan uppgifter även överlåtas till polisen och inspelningarna kan vid behov användas som bevismaterial.

Diskussion om artikeln