Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Företagsförsäljning gav Jakobstadsföretag topplats på skattelistan: "Inte är det något att kommentera"

Från 2020
Montering av arbetsbelysning vid Nordic lights
Bildtext Purmo Autic sålde sina andelar i Herrmans och toppar därmed vinstlistan i Jakobstad för 2019. Fotot är taget på Herrmans i mars 2019. Arkivbild.
Bild: Yle/Kjell Vikman

En stor del av de företag som gick med störst vinst i kommunerna från Karleby i norr till Kristinestad i söder ifjol, är sådana som också tidigare år legat i topp. Men det finns en och annan uppstickare som inte låg i topp under 2018, ett av de företagen är Purmo Autic som har Jakobstad som hemkommun.

Purmo Autic är ett rörelseidkande företag som handlar och säljer aktier.

- Hallåja, svarar styrelseordförande Paul Wikström på Purmo Autic i telefon.

När Yle Österbotten når Wikström på tisdag eftermiddag vet han inte om att Purmo Autic toppar vinstlistan bland företag i Jakobstad under 2019. Purmo Autic gjorde en vinst på 18 149 403 euro under fjolåret, året innan gjorde man en vinst på en knapp halv miljon.

- Inte är det något att kommentera, vi är rätt blygsamma av oss. Det såldes ett företag där Purmo Autic var delägare, säger Wikström.

Företaget som Purmo Autic sålde sina andelar i är Herrmans och de har sitt högkvarter i Jakobstad. Bolaget tillverkar dels arbetslampor och dels cykelkomponenter.

Vad händer framöver då?

- Inget nytt, vi har inget på gång, säger Wikström.

Företagsförsäljning toppar också listan i Korsholm

I Korsholm toppas vinstlistan bland företagen under 2019 av två företag som har koppling till försäljning av andelar i DL Software. På plats ett finns South Invest med en vinst på 7 021 878 och plats två Famdell med en vinst på 5 061 044.

Dessutom återfinns Famdells ägare Niclas Lundell på plats nummer tolv bland de personer som tjänade mest i landet under 2019.

Yle Österbotten har försökt nå Niclas Lundell på Famdell samt Michael Söder på South Invest men inte lyckats.

Övriga företag som gjorde ett gott resultat 2019 har också legat högt på topplistan tidigare år. I Karleby toppar Boliden Kokkola listan, i Vasa är det Vasa elektriska som tar första platsen och i Närpes är det Hilding Anders Finland som hade bäst vinstresultat under fjolåret.

Längst ner i den här artikeln kan du se tjugo i topp kommunvis.

Vilket företag gjorde störst vinst i din kommun?

Samfundsskatten fördelas så att staten får ungefär 70 procent och företagets hemkommun cirka 30 procent.

I tabellen nedan kan du se vilka företag som gjorde störst vinst under 2019. Uppgifterna om samfundsskatten och vinster är sorterade kommunvis.

I tabellen hittar du de 1 000 företag som betalade mest samfundsskatt i hela landet och 20 företag per kommun sedan 2015. Välj det år och den kommun du är intresserad av i listan. I sökfältet kan du också söka på företag.

Klickar du på företagets namn i tabellen får du se hur företagets skatter och vinst har utvecklats under de senaste fem åren. Listan är sorterad enligt hur mycket skatt företagen betalade 2019.


#FO-nummerFöretagVinstSkattSkatte%Ort

Diskussion om artikeln