Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Albert de la Chapelle - här är mannen som vill donera ett konstmuseum till Raseborg

Från 2020
Uppdaterad 10.11.2020 12:54.
Albert de la Chapelle i sitt hem i Helsingfors.
Bildtext Akademiker Albert de la Chapelle i sitt hem i Helsingfors. För närvarande är han bosatt i USA men besöker sitt hemland under några veckor.
Bild: Maria Wasström / Yle

Akademikern Albert de la Chapelle har bott i Amerika de senaste 28 åren men hans rötter finns i Tenala. Ett konstmuseum i Ekenäs är hans sätt att bidra till ett bättre Västnyland.

Albert de la Chapelle föddes år 1933 då familjen bodde på Lindö gård i Tenala.

- Jag bodde hela min barndom i detta corps de logis på Lindö. Det var en alldeles utmärkt barndom, säger de la Chapelle, som sedermera flyttade ut i världen, blev en erkänd forskare och hängiven konstsamlare.

Farfar var förebilden

Albert de la Chapelle har ärvt både sitt namn, sitt yrke och delvis också sitt konstintresse av sin farfar, barnläkaren Albert de la Chapelle den äldre, som också bodde på Lindö gård men som avled strax innan Albert den yngre föddes.

- De vuxna tog för givet att också jag skulle bli läkare utan att jag kunde redovisa för någon väldig entusiasm. Den akademiska inriktningen kom sedan mot slutet av studieåren, konstaterar han.

Han är synbarligen tillfreds med sitt yrkesval, även om han inte upplevde att valet var hans.

Albert de la Chapelle i sitt hem i Helsingfors.
Bildtext Albert de la Chapelle är hemmastadd i Helsingfors trots att hans nuvarande hemadress finns i Ohio i USA. För tillfället är han på besök i sitt Helsingforshem.
Bild: Maria Wasström / Yle

de la Chapelle är flerfaldigt prisbelönt för sin forskning inom genetik och har gjort betydande upptäckter bland annat beträffande tjocktarmscancer. I dag forskar han i sköldkörtelns genetik.

På besök i hemlandet

Albert de la Chapelle har nyligen kommit till Finland på besök. Eventuellt beslutar han sig någon dag för att flytta tillbaka hit men det får framtiden utvisa.

de la Chapelles Helsingforshem är vackert inrett med klassiska möbler, silverföremål på de små borden och konst av namnkunniga konstnärer på väggarna. Tvärs över gatan ståtar ryska ambassadens massiva byggnad.

Det är nu 28 år sedan Albert de la Chapelle bodde här på heltid. I stället för att pensionera sig från Helsingfors universitet och slå sig till ro bland konstföremålen flyttade han till USA och tog anställning på Ohio State University.

Började om på ny kontinent

I det skedet fanns två alternativ: Att lägga ner all verksamhet eller att börja om från början på ett nytt universitet. Han valde det senare.

Det fanns också en annan orsak. Det var hans hustru Clara Bloomfield som var läkare och cancerspecialist, också hon professor. För en gångs skull fick de möjlighet att bo under samma tak.

- Vi hade varit gifta i många herrans år men aldrig bott tillsammans annat än under kortare perioder så det var en stor glädje att kunna flytta ihop.

Hustrun gick bort i våras vilket lämnat en djup sorg i Albert de la Chapelles hjärta.

- Man kan praktiskt taget säga att mitt liv tog slut när hon dog. Det är alldeles förskräckligt och det har inte lättat trots att det gått åtta månader, säger han sorgset.

Stöder kultur i Västnyland

Redan år 2005 tog Albert de la Chapelle initiativ till grundandet av en fond vid Svenska litteratursällskapet i Finland. Syftet var att stöda konst, kultur och bildning i den svenskspråkiga miljön i västra Nyland.

Två konstverk av Helene Schjerfbeck står lutade mot en vägg.
Bildtext Två verk av Helene Schjerfbeck ingår i Albert de la Chapelles fonds konstsamling.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Fonden har under årens lopp köpt in konst som donerats till Västra Nylands landskapsmuseum (numera Västra Nylands museum) dit konstmuseet Ekta i Ekenäs hör. Konstsamlingen omfattar i dag närmare 50 verk. Samlingen visades på utställningen Konst de la Chapelle på Ekta museum för ett par år sedan.

Varsågod, ett museum!

Men de la Chapelle ville göra mera. År 2017 grundade han Albert de la Chapelles Konststiftelse som nu vill bygga ett alldeles splitternytt konstmuseum i anslutning till museet Ekta i Ekenäs. Museet ska doneras till Raseborgs stad och stiftelsen förbinder sig också att understöda verksamheten vid museet. De slutliga samarbets- och donationsavtalen med staden är ännu inte undertecknade.

- Vi har några viktiga beslut att slutföra innan jag blir nöjd. Så länge det är möjligt att något kan gå snett är jag orolig, men förhoppningsvis kan vi börja leta efter en byggare genast i början av året, säger de la Chapelle.

En optimistisk bedömning ger vid handen att museet kunde öppna redan sommaren 2022.

Varför vill Albert de la Chapelle då skänka en sådan här generös gåva till staden Raseborg?

- Jag har en släkting som brukar säga att han vill betala tillbaka allt han fått. Han menar att han har fått ett lyckligt liv och att han bör göra något så att andra också ska få det. Det är kanske inte ett så dumt sätt att svara, funderar han.

Han tycker själv att planerna väckt förvånansvärt lite uppmärksamhet med tanke på den ovanliga donationen.

- Finland är ju inte ett land där man pratar så mycket. Mestadels är man ju stum.

Han är ändå något förvånad över hur få kommentarer han fått under årens lopp med tanke på att det redan är femton år sedan fonden instiftades.

- Jag tror nog att stadens ledning hoppas att museet skulle kunna förbättra Ekenäs turismstatistik. Skulle det gå så vore ingen gladare än jag, säger han.

Svart och modernt

I mars 2019 offentliggjordes vinnaren i arkitekturtävlingen, ett bidrag som kallades Kronan, som var ritat av arkitekten Asmo Jaaksi från JKMM Architects. Samma arkitekt har bland annat planerat det nya biblioteket i Kyrkslätt och Amos Rex-museet i Helsingfors.

teckning av modern byggnad bredvid äldre stuga
Bildtext Så här är det tänkt att det nya museet ska se ut. Eventuellt justeras färgen i samråd med arkitekten för att bättre smälta in i miljön.
Bild: JKMM Architects

Den svarta färgen i förslaget väckte ändå en del reaktioner.

- I samråd med arkitekten överväger vi att justera färgen en aning, säger de la Chapelle, som är mycket nöjd med det vinnande bidraget.

Det var också hans och hans hustrus favorit trots att det inte var de som avgjorde tävlingen. Albert de la Chapelles konststiftelse leds av en styrelse. Stiftelselagen tillåter inte att donatorn är medlem av styrelsen.

- Det är ju förståeligt. Det kan ju annars leda till missbruk där förmögna personer skyfflar över pengar skattefritt från ett ställe till ett annat med hjälp av en stiftelse, säger de la Chapelle som givetvis aktivt följer med projektets gång.

Magnifikt och slående

Hans uttryckliga önskemål angående museet är att det ska vara magnifikt.

- Meningen är att det ska vara slående i ordets bästa bemärkelse. Min fru var mycket noggrann med att vi skulle erbjuda utställningar med nutidskonst.

Albert de la Chapelle med sina favorittavlor på väggarna och Kermit i soffan.
Bildtext I Albert de la Chapelles Helsingforshem hänger ett flertal verk av Juhani Linnovaara. Också Kermit får plats i soffan.
Bild: Maria Wasström / Yle

Han betonar att det viktiga inte är museets egna samlingar utan att museet har möjlighet att erbjuda intressanta besökande utställningar från när och fjärran. I verksamhetsplanen ingår att visa silverföremål, klassiska målningar och modern konst.

- Just nu har vi inget som är hypermodernt. Det kliar nog lite i fingrarna när man ser att unga konstnärer med uppenbar talang säljer till ganska låga priser, säger de la Chapelle.

Några namn vill han ändå inte nämna.

Okomplicerad konstsmak

Hans egen konstsmak är enligt honom själv inte alls komplicerad.

- Mitt enda kriterium är att jag tycker om det. När en konstnär med en egen stil börjar bli känd så blir allt i den stilen intressant, också andra konstnärers arbeten. Jag tycker att allt som drar blickarna till sig har ett värde.

Albert de la Chapelle - här är mannen som vill donera ett konstmuseum till Raseborg

11:49

Diskussion om artikeln