Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sverige är på plats i EHT-bubblan i Finland – munskyddet skapar obehag i Tre Kronor: "Det är jobbigast"

Från 2020
Sverige släpper in mål mot Finland 2019.
Bildtext Bild från förra årets EHT-turnering i Helsingfors.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Tre Kronor har landat i Helsingfors – och måste använda munskydd. Jonathan Dahlén tycker att det inte är speciellt roligt.

På torsdag startar säsongens första landslagsturnering i ishockey – Euro Hockey Tour i Helsingfors. En turnering som ramas in av coronapandemin.

Finlands ishockeyförbundet har byggt upp en coronabubbla tillsammans med de finska myndigheterna för att genomföra turneringen. Landslagen är isolerade, trupperna testas och möts bara under matcherna.

Lagen samlades i måndags och har strikta protokoll att följa. Bland annat blir munskydd en del av vardagen.

– Det jobbigaste kanske är munskyddet. Det är ganska obehagligt att ha på sig. Det är speciellt, jag har aldrig varit i en bubbla tidigare, säger Jonathan Dahlén enligt nyhetsbyrån TT.

Många debutanter i det svenska laget

Sverige har precis som Finland ett obeprövat landslag på benen. Tre Kronor kommer till spel med tio debutanter i truppen.

– Det är många spelare som inte har så många landskamper, men det är skickliga och utvecklingsbara spelare som lite är i början av sina karriärer. Det ska bli jätteintressant att se dem på internationell nivå, säger förbundskaptenen Johan Garpenlöv till TT.

Garpenlöv lyfter på hatten åt de finländska arrangemangen så här långt.

– Det är annorlunda tider nu med corona, men jag tyckte allt var väldigt välskött och välplanerat från finländarnas sida. Allt flöt på klockrent.

Sverige spelar mot Tjeckien i torsdagens tidiga match. Finland ställs mot Sverige i turneringens sista match på söndag.

Diskussion om artikeln