Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stefan Wallin får Folktingets förtjänstmedalj i silver - tolv finlandssvenskar får medalj på svenska dagen

Från 2020
Uppdaterad 06.11.2020 12:57.
Stefan Wallin innan Svenska Yles valstudio.
Bildtext Stefan Wallin får Folktingsmedaljen i silver.

Folktinget delar i år ut en förtjänstmedalj i silver och elva förtjänstmedaljer.

Den tidigare riksdagsledamoten och minister Stefan Wallin (SFP) får förtjänstmedaljen i silver. De elva förtjänstmedaljerna ges till teaterchef Ann-Luise Bertell, professor Mats Brommels, verksamhetsledare Alexandr Foy, översättare Margareta Gustafsson, verkställande direktör Gunvor Kronman, skådespelare Alma Pöysti, chef för samhällsrelationer Dimitri Qvintus, diskrimineringsombudsman Kristina Stenman, rektor Fredrik Sundell, organisationsombudsman Nina Wessberg och biskop emeritus Björn Vikström.

Medaljen utdelas årligen till någon som gjort betydande insatser för den svenskspråkiga befolkningen och den svenska kulturen i Finland.

Man kan nominera personer som hängivet arbetat för det svenska i Finland, med det svenska språkets vård och funktion i Finland eller som gediget arbetat med en speciell grupp av den svenska befolkningen eller stärkt en specifik gruppkultur (kulturell, politisk, regional, religiös, yrkesmässig).

Folktingets förtjänstmedaljer delas traditionellt ut på svenska dagen. På grund av coronapandemin arrangeras utdelningen i år utan publik. Den kommer ändå att direktsändas från Svenska Teatern i Helsingfors fredagen den 6 november med start klockan 13.

På kvällen sänds Folktingets stora svenska dagen-fest på Yle Fem och på Yle Arenan kl. 19.55-22.

Folktingets förtjänstmedalj i silver

Wallin Stefan, Head of Public Affairs, Åbo

Stefan Wallins politiska väg gick via studentpolitiken vid Åbo Akademi till Svensk ungdom och Svenska folkpartiet. Wallin arbetade som andre redaktör och ledarskribent på Åbo Underrättelser kring sekelskiftet. Han var Svenska folkpartiets partiordförande åren 2006–2012 och invaldes år 2007 till riksdagen från Åbo valkrets. Wallin har innehaft flera ministerposter. Under de senaste åren har Wallin bland annat verkat som ordförande för Svenska kulturfondens styrelse. Genom sitt idoga arbete har Stefan Wallin gjort en stor insats för det svenska i Finland. Han avslutade sin politiska karriär år 2019 och har därefter tagit steget in i näringslivet.

Folktingets förtjänstmedalj

Bertell Ann-Luise, teaterchef, Vörå

Ann-Luise Bertell är magister i teaterkonst från Konstuniversitetets teaterhögskola i Helsingfors 1995. Bertell har satt sin prägel på den finlandssvenska kulturkartan genom barnlitteratur, skönlitteratur, poesi och dramatik. Bertell är chef för Wasa teater. Hon har också bland annat fått ta emot Antoniapriset och Choraeuspriset för sin kulturella gärning. Åren 2015-2020 var Bertell ordförande för Svenska kulturfondens delegation.

Ann-Luise Bertell i Daniel Olins studio
Bildtext Ann-Luise Bertell
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

Brommels Mats, professor, Stockholm

Medicine- och kirurgdoktor Mats Brommels var ordförande för Samfundet Folkhälsan åren 1998 - 2019. Förutom detta har Brommels genom sitt kunnande, speciellt som specialist på hälso- och sjukvårdsadministration i Finland och Sverige, varit en klar finlandssvensk profil i den samhälleliga debatten inom social- och hälsovården. Brommels har många gånger fungerat som en brobyggare över språkgränserna.

Mats Brommels på bild.
Bildtext Mats Brommels

Foy Alexandr, verksamhetsledare, Svenska.fi, Helsingfors

Alexandr Foy kämpade länge för att få integreras på svenska i huvudstadsregionen. Detta var en av orsakerna till att Arbets- och näringsministeriet ändrade sina rekommendationer så att den som integreras idag själv får välja integrationsspråk, svenska eller finska. Alexandr Foy grundade föreningen Svenska.fi år 2016, en förening för och av dem som integreras på svenska i Finland. Foy var tidigare ordförande för föreningen och fungerar idag som dess verksamhetsledare.

En man med glasögon
Bildtext Alexandr Foy
Bild: Privat

Gustafsson Margareta, översättare, Helsingfors

Margareta Gustafsson har lång erfarenhet av att översätta facktexter från finska till svenska. Hon arbetar som translator vid riksdagens svenska byrå, och utöver det är hon också aktiv i olika diskussionsgrupper på nätet, där hon bland annat ger råd i termfrågor till sina översättarkolleger. Gustafssons arbete för ett gott och klart myndighetsspråk belönades med Hugo Bergroth-priset år 2007.

en kvinna med en pälshatt
Bildtext Margareta Gustafsson
Bild: Privat

Kronman Gunvor, vd, Helsingfors

Gunvor Kronman verkar för den finlandssvenska kulturen och inom näringslivet med många uppdrag, både nationella och internationella. Kronman är bland annat verkställande direktör för Hanaholmen, styrelseordförande för Konstsamfundet och viceordförande för såväl CMI som PLAN international. Kronman gör ett aktivt arbete för att främja samarbetet i Norden och speciellt mellan Sverige och Finland.

Gunvor Kronman i blå dräkt, poserar i ingångsaulan på Hanaholmens kulturcentrum i Esbo.
Bildtext Gunvor Kronman
Bild: Hanaholmen

Pöysti Alma, skådespelare, Helsingfors

Alma Pöysti utexaminerades från Teaterhögskolan år 2007 och har sedan dess verkat vid olika teatrar både i Finland och i Sverige. Hon var flera år ordförande för föreningen LUST (Långsiktig utveckling av Finlandssvensk teater) för att synliggöra finlandssvensk teaterkultur. Som bäst är Pöysti bioaktuell i rollen som Tove Jansson. Alma Pöysti har på ett framträdande sätt gjort det finlandssvenska konstnärliga arbetet känt både i Finland och utanför Finlands gränser.

Näyttelijä Alma Pöysti.
Bildtext Alma Pöysti.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Qvintus Dimitri, chef för samhällsrelationer, Helsingfors

Dimitri Qvintus har aktivt och offentligt tagit ställning för det svenska i Finland både som debattör och politisk medarbetare. Han har på Facebook och i sin blogg på Iltalehti uppmanat rikspolitiker att tala svenska. Qvintus grundade kampanjen ”Puhu ruotsia joukkoliikenteessä” (översatt Tala svenska i lokaltrafiken) som en reaktion mot de hot och trakasserier som riktats mot svenskspråkiga personer.

Dimitri Qvintus.
Bildtext Dimitri Qvintus.
Bild: Privat

Stenman Kristina, diskrimineringsombudsman, Vasa

Kristina Stenman har varit verksamhetsledare för Flyktingrådgivningen, migrationsdirektör samt stadsdirektör i Jakobstad innan hon år 2020 utnämndes till diskrimineringsombudsman. Hon har under hela sin karriär jobbat för jämlikhet, både mellan språkgrupperna och i samhället, och för en tvåspråkig förvaltning. Som stadsdirektör i Jakobstad bidrog Stenman till att regionen är ett ledande exempel vad gäller fungerande integrationsstigar på svenska och arbetade för bildandet av Österbottens välfärdsområde.

Kvinna framför rött tegelhus.
Bildtext Kristina Stenman.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Sundell Fredrik, rektor, Gerby skola, Vasa

Fredrik Sundell är en viktig lokal aktör inom skolvärlden som värnar om en trygg skolgång. Hans hjärtebarn är Jeppo Ungdomsorkester, i vilken han är grundande medlem sedan 1975. Orkestern engagerar personer i alla åldrar och tillsammans har man gjort många resor, deltagit i internationella tävlingar och konserter med både världsstjärnor och lokala artister. Fredrik Sundell är en inspirerande ledare både inom sitt yrke och på sin fritid.

Rektor Fredrik Sundell i Gerby skola.
Bildtext Fredrik Sundell.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Wessberg Nina, organisationsombudsman, Raseborg

Nina Wessberg har som ombudsman i Metallarbetarförbundet och Industrifacket gjort ett stort arbete för att synliggöra och öka förståelsen för det svenska inom facket. Wessberg har även länge jobbat för Finlands tvåspråkighet bland annat i kommunalpolitiken i Raseborg, inom Finlands svenska socialdemokrater samt inom Folktinget.

En kvinna med långt blont hår uppsatt i knut. Ute. Sommar.
Bildtext Nina Wessberg
Bild: Linus Westerlund / Yle

Vikström, Björn, professor, biskop emeritus, Åbo

Björn Vikström har haft en karriär både inom det kyrkliga och det akademiska. Vikström verkade åren 2009-2019 som biskop för Borgå stift. Hans tid som biskop vid det svenska stiftet präglades av ett lågmält men tydligt engagemang för en kyrka och ett samhälle som villkorslöst ser människan. Efter tio år som biskop återvände Vikström till universitetsvärlden och arbetar idag som professor i systematisk teologi vid Åbo Akademi.

ett porträtt på Björn Vikström
Bildtext Björn Vikström.
Bild: Arash Matin / Yle

Diskussion om artikeln