Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kasper Björkqvist är tillbaka i JVM-guldhallen – trots fina starten i KooKoo tänker han inte mycket på vårens VM: "Nu får finska folket se Lejonen"

Från 2020
Kasper Björkqvist under landslagsträning.
Bildtext Kasper Björkqvist gjorde sin debut i A-landslaget våren 2018.
Bild: Lehtikuva

Turneringen badar i kritik. Samtidigt vill spelare briljera framför ögonen på Jukka Jalonen. Kasper Björkqvist får samarbeta med guldtränaren igen – och han njuter av att kunna stå på isen den här hösten.

Kommer ni ihåg?

Ursäkta, onödig fråga.

JVM-turneringen i Helsingfors för snart fem år sedan är en given höjdpunkt för finländska ishockeyvänner. Den guldglädjen glömmer ingen – och framför allt inte de som gjorde det möjligt.

Nu är Kasper Björkqvist tillbaka i guldhallen. När det ska spelas landslagsishockey för första gången den här hösten är stämningen långt ifrån JVM-febern, men Björkqvist klagar verkligen inte.

– Jag kom in i samma omklädningsrum och minnen kom tillbaka. Det känns otroligt roligt att få spela i landslagströjan igen.

Efter JVM-guldet 2016 har Björkqvist draftats av Pittsburgh Penguins, spelat collegehockey i USA och gjort sin A-landslagsdebut.

Kasper Björkqvist fick dra på sig Pittsburghtröjan i en träningsmatch mot Columbus.
Bildtext Kasper Björkqvist har fått spela i ett par träningsmatcher för Pittsburgh.
Bild: Jeanine Leech/Icon Sportswire/AOP

Mer än något annat har han gått genom ett skadeträsk. Han åkte på en svår knäskada förra hösten och missade i praktiken hela säsongen.

– I höst har det varit väldigt kul att spela på nytt. Det känns skönt att vara hemma igen och spela ishockey, säger Björkqvist till Yle Sporten.

"Visste vad vi får"

I slutet av augusti klarnade det att Pittsburgh lånar ut Björkqvist till KooKoo. I hockeyligan har han fått en utmärkt start med nio poäng på tio matcher.

– Vi visste vad vi skulle få och är väldigt nöjda med hur Kasper har spelat. Han är väldigt duktig i båda riktningarna och har dessutom gjort poäng, säger KooKoo-tränaren Jussi Ahokas till Yle Sporten.

– I och med hans skada förra året kan vad som helst ännu hända den här säsongen. Hans långa matchpaus syntes i våra första träningsmatcher, men det blir bättre hela tiden.

Kasper Björkqvist firar mål i KooKoo.
Bildtext Kasper Björkqvist har snabbt blivit en nyckelspelare i KooKoo.
Bild: Lehtikuva

När landslagspausen startade låg KooKoo sexa i tabellen. Björkqvist tycker att det finns klar potential i laget, men just nu njuter han för fullt av att ens kunna vara på isen.

– Jag fick stöd av mina föräldrar och min flickvän, men det blev mycket tid ensam under skadeperioden också. Jag var ganska långt nere mentalt.

– Jag pratade med en kompis från college i måndags. Där vet de inte när de får spela igen. Här har ligan skött det väldigt bra.

"Pittsburgh litar på KooKoo"

Den stora orsaken till att Björkqvist ska spela EHT-hockey den här veckan är coronaviruset. Utan det hade han spelat i Nordamerika.

Han hade säsongskort till Blues hemmamatcher i Esbo som ung, men efter JVM-guldet var inte hans plan att spela i hockeyligan som 23-åring.

– När jag ville till college tappade jag chansen till ligaspel. Då var målet att spela i USA – och det gäller fortfarande på lång sikt.

Jussi Ahokas tror att den här ligasäsongen blir en utmärkt språngbräda.

– Vi hjälper honom att vara ännu mer redo för att åka över till USA och spela om en NHL-plats nästa år.

– Det viktigaste är att få spela igen. Pittsburgh litar på KooKoo. De vill att jag får spela mycket här i Finland, säger Björkqvist.

Kan bli VM-aktuell?

Björkqvists låneavtal med KooKoo sträcker sig över hela säsongen. Med stor osäkerhet kring NHL-proffsens medverkan i ishockey-VM nästa vår kan dörren till mästerskapet stå på vid gavel för Björkqvist om allt klaffar.

– De här EHT-turneringarna spelas ju med sikte på den största turneringen på våren, men efter en sån skada som jag hade är målet bara att prestera så bra jag kan i den här turneringen.

Eetu Koivistoinen och Kasper Björkqvist under landslagsträning.
Bildtext Eetu Koivistoinen och Kasper Björkqvist.
Bild: Lehtikuva

Förbundskaptenen Jukka Jalonen konstaterar att Björkqvists skridskoåkning, mångsidighet och attityd gör honom till en idealisk spelare för landslaget.

– Det är stort i sig att få spela för Finland. Det har inte spelats speciellt många landskamper över huvud taget. Finska folket har fått se fotbollslandslagen tidigare i höst. Nu får de se ishockeylandslaget spela också, säger Björkqvist.

Finlands EHT-premiär mot Ryssland på torsdag startar klockan 18.30 i Helsingfors.

Lejonens trupp och spelschemat i EHT-turneringen

Truppen:

Målvakter:
Sami Rajaniemi, Jukurit (debut)
Oskari Setänen, Lukko (debut)

Backar:
Alex Lintuniemi, JYP (debut)
Lasse Lappalainen, KalPa (debut)
Axel Rindell, Jukurit (debut)
Valtteri Kemiläinen, Tappara
Vili Saarijärvi, Lukko (debut)
Mikael Seppälä, KalPa
Elmeri Eronen, HPK
Jarkko Parikka, Ilves

Anfallare:
Eemeli Suomi, Ilves
Markus Nurmi, TPS (debut)
Kasper Björkqvist, KooKoo
Otto Karvinen, Kärpät (debut)
Hannes Björninen, Pelicans
Jerry Turkulainen, JYP (debut)
Miska Siikonen, JYP
Eetu Koivistoinen, Lukko (debut)
Jere Innala, HPK
Peter Tiivola, Ässät (debut)
Ahti Oksanen, KooKoo (debut)
Jere Sallinen, HIFK
Jukka Peltola, Tappara
Aleksi Saarela, Lukko

Matchprogrammet:

5 november:
Tjeckien–Sverige (14.30)
Ryssland–Finland (18.30)

7 november:
Sverige–Ryssland (13.30)
Finland–Tjeckien (17.30)

8 november:
Tjeckien–Ryssland (13.30)
Finland–Sverige (17.30)

Alla matcher spelas i Helsingforsarenan.

Diskussion om artikeln