Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jämnt val i USA - Trump klarar sig bättre än väntat medan Biden är säker på sin seger

Från 2020
Uppdaterad 21.05.2021 13:24.
Rader med röstbås i en träninggsal.
Bildtext Valdeltagandet ser ut att blir betydligt högre än år 2016 då knappt 55 % av de röstberättigade deltog i valet.
Bild: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Rösträkningen efter presidentvalet i USA pågår för fullt men det är osäkert om slutresultatet klarnar under onsdag morgon. Senatens sammansättning och demokraternas möjlighet att nå majoritet förblir oklara ännu längre än presidentvalets resultat. Däremot verkar det säkert att demokraterna håller och kanske stärker sitt grepp om representanthuset.

Amerikanerna väljer president, en tredjedel av senaten samt alla 436 ledamöter i representanthuset. Valdeltagandet blir betydligt högre än år 2016 då 136 miljoner röstade i presidentvalet, det vill säga endast 54,8 procent av de röstberättigade.

Denna gång hoppas man på över 60 procents valdeltagande, då över 100 miljoner människor förhandsröstade, vilket är ett nytt rekord. Ett högt valdeltagande ansågs gagna demokrater men det verkar inte ha besannats.

Det är fortfarande högst oklart om presidentvalets resultat klarnar under onsdagens lopp i de vågmästarstater som avgör valet.

Trots att resultatet ännu var oklart under onsdag eftermiddag började flera spelbolag ge goda odds för att det är Joe Biden som kommer att kunna utropas som vinnare när alla röster är räknade.

Joe Biden höll ett kort tal i natt till sina anhängare i Delaware. Biden uppmanade folk att ge sig till tåls i väntan på slutresultat och han sa sig vara säker på sin seger när allt väl är över.

Trump svarade på Twitter med ett eget segervisst uttalande.

Han gav ett lättat uttalande i Vita huset på onsdag morgon där han räknade upp sina och republikanernas framgångar i en rad delstater, bland dem Florida, Texas, Ohio och North Carolina.

- Det var ett fenomenalt resultat och vår uppgift är nu att försvara våra framgångar, sa Trump som anklagade demokraterna för oegentligheter utan att lägga fram bevis.

Trump utropade sig till valets segrare innan alla röster har räknats och han hotade att avbryta rösträkningen med hjälp av Högsta domstolen så att "demokraterna inte gräver fram röster klockan fyra på morgonen."

Bildmontage av tre bilder. I bakgrunden syns USA:s flagga. Till vänster Joe Biden och till höger Donald Trump.
Bildtext Presidentvalet ser ut att bli rätt jämt enligt preliminära resultat.
Bild: Bildmontage: Lehtikuva/AFP, All Over Press

De officiella slutresultaten kungörs först senare, men de preliminära resultaten är klara i många delstater. Så här långt har resultaten varit väntade enligt nyhetsbyrån AP, som traditionellt utropar presidentvalets segrare i olika delstater.

Enligt AP har Trump vunnit de republikanska delstaterna Missouri, Kansas, Utah, Indiana,Idaho, Nebraska, South Dakota, Arkansas, Kentucky, Alabama, Mississippi, West Virginia, Oklahoma och Tennessee.

De traditionella vågmästarstaterna Florida och Ohio röstade också på Trump liksom Iowa och Texas.

Biden har som väntat klarat sig bra i folkrika nordöstra USA där han har vunnit i delstaterna Virginia, Connecticut, Vermont, Delaware, Illinois, Maryland, Massachusetts, New Jersey, Washington DC och Rhode Island.

Biden har också säkrat segern i Minnesota, Kalifornien, Oregon, Washington, Hawaii och Colorado i mellersta och västra USA, samt i ödelstaten Hawaii.

Han vann även en av de fem elektorerna i Nebraska, som tillsammans med Maine är den enda delstaten som delar sina elektorer enligt kongressdistrikt. En valmansröst i Nebraska kan visa sig vara guld värd för Biden om valet blir så jämnt som det verkar.

Både Fox News och New York Times uppger att Biden har tagit åtminstone tre av de fyra elektorsrösterna i Maine.

Demokraternas förhoppningar om en jordskredsseger kommer alltså inte att förverkligas. Valet är betydligt jämnare och resultaten för Trump betydligt bättre än vad opinionsmätningar gav vid handen.

Bidens främsta mål är att vinna vågmästarstaterna Wisconsin, Michigan och Pennsylvania som traditionellt har röstat på demokrater i presidentvalet. Trump vann dem ytterst knappt, med drygt 70 000 rösters marginal år 2016, men opinionsmätningar har länge tytt på att han ligger illa till i alla tre delstater.

Om Biden vinner i dessa tre så blir han vald till president, men han hoppades också vinna folkrika Florida och till och med Texas som demokraterna inte har vunnit sedan Jimmy Carters dagar, i presidentvalet år 1976.

Valdeltagandet slog alla rekord i Texas men det hjälpte inte i delstaten som har näst mest elektorer (38) efter Kalifornien (55). I Florida där det alltid är jämnt mellan demokrater och republikaner, har Trump vunnit även denna gång, eftersom han klarade sig bättre än väntat bland väljare med rötter i Latinamerika.

Den traditionella vågmästarstaten Ohio med sina 18 elektorer såg lovande ut för Biden inför valet, men den viktiga delstaten valde också Trump.

I Arizona som demokraterna inte har vunnit på årtionden har både AP och den konservativa tv-kanalen FOX utropat Biden som segrare.

Arizona är en av de republikanska delstater som Trump inte har råd att tappa om han förlorar även Wisconsin, Michigan och Pennsylvania samt elektorer i Maine och Nebraska.

På onsdag morgon var många experter i USA övertygade om att rösterna i Georgia och Pennsylvania blir avgörande. Biden hoppas särskilt på röster i storstäderna Atlanta i Georgia samt Philadelphia och Pittsburgh i Pennsylvania.

Valmyndigheten i Nevada har meddelat att de sista rösterna i delstaten räknas först på torsdag.

Mitch McConell efter en omröstning i USA:s senat den 25.7.2017
Bildtext Senatens republikanska majoritetsledare Mitch McConnell blev omvald i Kentucky

Senatens slutliga resultat klart först i januari

Så gott som alla resultat i valet av senaten klarnar under de närmaste dagarna, men redan nu är det säkert att det fullständiga resultatet inte blir klart förrän i januari. Det beror på Georgia som väljer två senatorer i vad som kallas djungelval, med många kandidater i bägge senatorsvalen i den första omgången.

I det ena loppet ställs den republikanska senatorn Kelly Loeffler mot den demokratiska prästen Raphael Warnock i andra valomgången den 5 januari. Hur det har gått i det andra senatorsvalet i Georgia är ännu oklart, men det verkar som om även det loppet avgörs först i januari.

Det är till och med möjligt att senatorsvalen i Georgia till slut avgör vem som får majoriteten i senaten eftersom senatsvalet verkar vara ytterst jämt.

Republikanerna har en majoritet i den nuvarande senaten med 53 mandat mot 47 för demokraterna (två obundna ingår i den demokratiska gruppen).

Demokraterna har förlorat Doug Jones mandat i Alabama till republikanernas kandidat Tommy Tuberville. Det innebär att demokraterna måste vinna minst fyra tilläggsplatser för att få majoritet, förutsatt att Joe Biden vinner presidentvalet.

Vid oavgjort 50 - 50 är det vicepresidentens röst som avgör i egenskap av senatens talman.

Platser i senaten, läget den 4.11 kl. 11. Valet i USA 2020.
Bildtext Rösterna räknas fortfarande, det ser ut att bli mycket jämnt i senaten.
Bild: Harri Vähäkangas, Henri Salonen

Demokraternas bästa chanser att ta över majoriteten i senaten låg i Colorado, North Carolina, Maine, Arizona och Iowa där hotade republikaner försvarar sina ställningar.

Republikanen Lindsey Graham som är ordförande för senatens justitieutskott, blev omvald i South Carolina efter den svåraste valkampanjen i sin långa karriär.
Bildtext Republikanen Lindsey Graham som är ordförande för senatens justitieutskott, blev omvald i South Carolina efter den svåraste valkampanjen i sin långa karriär.

Demokraterna vann i Colorado, Lindsey Graham omvald

Resultaten i dessa delstater är fortfarande något oklara men det är däremot klart att den nuvarande republikanska ledaren Mitch McConnell har säkrat sin egen seger i delstaten Kentucky.

Vägen till en demokratisk majoritet blev betydligt svårare då den republikanska Thom Tillis blev omvald i North Carolina. Tillis var en av de mest utsatta republikanska senatorerna men han verkar ha klarat sig till slut.

Den republikanska senatorn Joni Ernst försvarade med framgång sitt mandat i Iowa, vilket gjorde uppförsbacken för demokraterna ännu svårare.

Demokraterna vann för sin del en viktig seger då AP utropade den förre guvernören John Hickenlooper som segrare i Colorado, en halv timme efter att Biden hade säkrat sin seger i delstaten. Det var en viktig motvikt till Doug Jones, som förlorade i Alabama som väntat.

Demokraterna fick också en efterlängtad seger i Arizona där den förre astronauten Mark Kelly vann över den republikanska Martha McSally. Arizona har gått vänsterut eftersom delstatens bägge senatorer nu är demokrater.

Den långvariga republikanska senatorn Lindsey Graham har för sin del vunnit i South Carolina där han utmanades av den svarta kandidaten Jamie Harrison. Harrison håvade in mer pengar för sin kampanj än någon annan senatskandidat före honom, men det räckte inte till seger.

Texas har väckt stort intresse på grund av det enorma valdeltagandet i delstaten men den republikanska senatorn John Cornyn blev till slut omvald i sitt tuffaste lopp hittills.

Nancy Pelosi puhemiehen nuija kädessään.
Bildtext Demokraten Nancy Pelosi väntas fortsätta som talman i representanthuset.
Bild: Shawn Thew / EPA

Demokrater skördar framgångar i representanthuset

Demokraterna åtnjuter en betryggande majoritet i representanthuset som väljs vart annat år, med 233 ledamöter mot 198 för republikanerna. Demokraternas fortsatta majoritet under talman Nancy Pelosi är inte hotad utan de tror sig ha en chans att stärka sin majoritet ytterligare.

De preliminära resultaten ser lovande ut för demokraterna även om republikanerna har vunnit ett par efterlängtade segrar i Florida över demokratiska ledamöter, tack vare det starka stödet från väljare med kubansk bakgrund.

En klar majoritet av amerikansk-kubanerna som utgör den största gruppen bland latinamerikaner i Florida, har röstat på Trump och andra republikaner. Republikanska utmanare har också haft framgångar i mellersta USA, bland annat i Minnesota.

I North Carolina har demokraterna däremot vunnit i två distrikt där de politiskt manipulerade gränserna hade ritats om efter domstolsbeslut.

Demokraterna verkar överlag ha försvarat sina ställningar men förhoppningarna om en ny "blå våg" i representanthuset verkar inte förverkligas.

Jim Clyburn som är den tredje rankade demokraten i representanthuset, är ändå övertygad om att hans parti kommer att vinna ett tiotal nya platser, trots att 29 demokrater representerar distrikt som Trump vann år 2016.

Det är dessa utsatta ledamöter som republikanerna har siktat sig in på och Clyburn oroar sig för att republikanerna har gjort det svårare att rösta i delstater som de kontrollerar. Han tror ändå på seger i kongressens bägge kammare.

- Att bara behålla representanthuset innebär status quo. Att vinna senaten skulle vara en framgång.

Källor: AP, Reuters, CNN, NYT, Washington Post