Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåbon Sebastian Mattsson i Austin, Texas: Jag hade precis anlänt vid förra valet och känner att stämningen var annorlunda då

Från 2020
En glad man med solglasögon och keps och finländsk flagga dtår på en sportplan.
Bildtext Sebastian Mattsson har bott i USA i fem år.
Bild: Privat: Sebastian Mattsson

Borgåbon Sebastian Mattsson bor i Texas huvudstad Austin. Han kom till USA för fem år sedan då Barack Obama ännu var president.

Det är kväll i USA när Yle Östnyland ringer upp Sebastian Mattsson. Tv:n är på hos honom och han har följt med valsändningar under kvällen.

– Det är en stor dag. Jag tror nog alla håller andan här, som i resten av världen. Folk förväntar sig en valthriller, ingen vågar riktigt tippa på hur det ska gå.

Det gångna året har förstås präglats mycket av hemmasittande. Mattsson har inte rört sig så mycket bland folk på grund av coronapandemin. Därför är det också lite svårare att beskriva stämningen i Austin.

– Några massiva Trumpkampanjer har det ändå inte varit här. Austin är ju en av storstäderna i Texas, där majoriteten är demokrater.

Jämfört med det som kan synas i tv-inslag tycker Mattsson att det gått lugnt till där han bor.

– Såklart har jag ju under de senaste veckorna märkt hur mycket krut partierna sätter på reklam i olika medier, reklam som också innehåller ganska direkt smutskastning av den andra kandidaten.

Samma jargong är man inte van vid i Finland, konstaterar Mattsson.

Bättre stämning för fem år sedan

Under de några år Mattson bott i USA har han upplevt en kännbar förändring.

– Jag hade precis anlänt vid förra valet och känner att stämningen var annorlunda då. Folk var rätt nöjda med läget innan förra valet.

Mycket negativt sades då om både Trump och Clinton, men Mattsson upplevde ändå hoppfullheten bland amerikanerna som större då än nu.

– Många hoppades att oavsett vem som blir vald kommer den kandidaten ta presidentjobbet på allvar och göra sitt bästa för att representera landet på ett värdigt sätt.

Det tycker Mattsson inte Trump har gjort under de senaste fyra åren.

Ingen rösträtt

Samtidigt som Mattsson bor i USA har han ingen makt att påverka valresultatet.

– Eftersom jag ändå bor här kanske det skulle vara på sin plats att få rösta. Att rösta är ändå viktigt.

Mattsson säger ändå att han delvis känner sig som en turist i landet och aldrig tänkt på att bli fast bosatt där.

Protester och coronastrategier

Anledningen till att Mattsson flyttade till Texas var jobbet. Han jobbar på ett franskt teknologibolag inom telecombranschen. Imorgon fortsätter livet med en vanlig arbetsdag. Eller blir det en så vanlig dag?

– Ja, jag tror inget direkt kommer förändras för mig. Det här året har sett ganska lika ut dag in och dag ut. Jobbet fortsätter hemifrån, kontoret har varit stängt sedan mars. Det har blivit rätt lite snack i kafferummet inför valet.

Visst finns det ändå risk för protester på olika håll i landet efter valet, konstaterar Mattsson.

– Det gäller att hålla sig uppdaterad så du inte infinner dig på fel plats i fel tid.

På längre sikt är det kanske främst coronahanteringen som Mattsson tror kan påverka honom.

– Det kan bli intressant att se hur landets strategi kommer se ut om Biden tar hem vinsten.