Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Är du trött på underhållsarbete – gör en bänk i sten

Från 2020
Uppdaterad 09.11.2020 11:12.
Spräcka stenar med kilar - Spela upp på Arenan

Ett litet stenarbete kan man kalla vårt projekt. Vi rullar, vi bär, vi klyver och vi borrar och allt i det underhållsfria materialet sten.

Jag berättade för regissören att vi skall göra den nya bänken i sten och att det blir bra tips som man kan ha nytta av när man behöver klyva en stor sten. Jag fick ett spontant, glatt skratt till svar och plötsligt förstod jag, att klyva stora stenar är inget som folk i allmänhet brukar göra sådär till vardags.

Själv klyver jag nämligen stenar med jämna mellanrum. Ibland om jag renoverar ett gammalt hus och måste gräva ur grunden kan vissa stenar under huset vara alltför stora för att bära ut i ett stycke. Då är det bra att veta hur man klyver en sten.

Allt startade från en diskussion om underhåll

Vi gick runt på Strömsö och tittade på allt vi byggt och på allt som borde göras, målas, justeras eller förnyas.

Bänken som vi byggt runt den gamla stora eken för flera år sedan har nog underhållits med både nya delar och målning, men den redan stora eken har blivit ännu större och bänken rymds inte längre runt stammen.

Bänken under eken har varit en bra plats att sitta på, med utsikt över badstranden och havet. Vi bestämde oss för att inte bara riva utan också att bygga nytt, den här gången i ett underhållsfritt material, sten.

Två män i en trädgård.
Bild: Yle/Strömsö

En natursten och en bearbetad

Båda stenarna, både den bearbetade och naturstenen är "gråstenar" som vi säger i Österbotten. Det vi menar är grå granit.

En kubik granit väger ca 2600 kg. Jag uppskattar att den bearbetade stenen vi använde till sittdel i bänken väger ca 150 kg. Naturstenen var större och vägde närmare 200 kg.

En sten.
Bild: YLE/Strömsö

Granit är den vanligaste stenarten i Finland och den kan variera i färg, från vit till röd och svart. Granit är en hård och sprickfri stenart som tål tryck och stötar. Den är också okänslig för surt regn.

När man borrar i granit märker man att den är olika hård i olika lager och att t.ex. en röd sten kan vara betydligt hårdare än en ljusgrå.

En fyrkantig sten.
Bild: Yle/Strömsö

Borra försiktigt och skydda dig rätt

För att borra i sten behövs en borrmaskin med slag samt en hårdmetallborr som är gjord för att borra i sten med. Dessutom behöver du en stor portion tålamod.

Det viktigaste är att låta borrmaskinen och borren jobba, hoppa och snurra i egen takt. Om man börjar trycka på och pressa blir borrens spets snabbt för varm och ovass.

Borrmaskinen behöver också ha en viss tyngd för att den skall kunna jobba sig in i stenen.

Stenborrning.
Bild: Yle/Strömsö

Det lossnar lätt små stenflisor, som flyger runt så alla som är i närheten skall använda skyddsglasögon.

Det är också ett högljutt arbete så hörselskydd är nödvändigt. Kraftiga handskar och skor med stålhätta är också viktigt. Risk för att få den tunga stenen på foten finns alltid.

Kila med järnkilar

Hålen borrar man för att kunna klyva stenen. Borra många hål i rad där du vill att stenen skall spjälka.

Vi använde järnkilar att klyva med. Hålen måste vara tillräckligt djupa så att kilen inte tar i bottnen. Använd rätt storlek på borren för kilarna du skall använda.

Kilar i en sten.
Bild: Yle/Strömsö

Knacka in kilarna lite i gången tills stenen spricker.

En kluven sten.
Bild: Yle/Susanna Ström-Wilkinson

Efter ett tag lär man sig att se på stenen hur den kommer att spjälka. En sten har, som sagt, skikt av hårdare och mjukare lager och det är lättast att spjälka längs ett skikt.

Fäst stenarna med gängstänger och ankarmassa

Vi använde syrafasta gängstänger för att fästa stenarna i varandra.
Syrafast stål rostar inte och passar bra även till bryggor och havsnära grejer där rostfritt stål inte räcker till i kvalité.

Gängstängerna fäste vi i de undre stenarna med hjälp av ankarmassa. Ankarmassa är en tvåkomponentsmassa som blir lika hård som stenen när den härdat.

Vi lyfte stenarna på varandra och fixerade sittdelen med en mutter.

En bult i en sten
Bild: Yle/Juha Leskelä

Så nära evigheten man kan komma

Allt som byggs skall nog underhållas men det finns skillnader. Ett trästaket byggt med en enkel konstruktion behöver alla gånger mer omvårdnad än en bänk gjord av självaste berggrunden. Den är så nära evig man kan komma.

En bänk av sten
Bild: Yle/Juha Leskelä

Artikeln korrigerades 9.11 kl 11.12 gällande typ av borr som används då man borrar i sten. Vid stenborrning används hårdmetallborr, inte diamantborr som det felaktigt stod i artikeln.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln