Flera delstater legaliserar marijuana, ny flagga i Mississippi – valet handlar inte enbart om vem som blir president
Samtidigt som amerikanerna valt president har de haft möjlighet att rösta i en uppsjö andra frågor, från vem som ska sitta i lokala skolnämnder till huruvida olika droger ska bli lagliga. I den här artikeln tittar vi på några av dessa val.
I valet till kongressen har det blivit en del överraskningar och en del självklara resultat. New Yorks progressiva stjärnskott Alexandria Ocasio-Cortez behöll sitt mandat i representanthuset med en bekväm marginal, medan den första 90-talisten i kongressen, 25-åriga republikanen Madison Cawthorn, valdes in från North Carolina.
Även den första anhängaren till konspirationsteorin QAnon valdes in i kongressen, från Georgia. Marjorie Taylor Greene är republikan och vann i ett av de mest konservativa distrikten i hela landet.
I Delaware blev Sarah McBride invald i delstatens senat och blev därmed den första transpersonen som valts till senatorspost i landet.
Mer om kongressvalet kan du läsa i den här artikeln.
Svampar, heroin, kokain och gräs
I två delstater, Arizona och New Jersey, röstade väljarna för att legalisera marijuana. I Oregon gick man steget längre och avkriminaliserade små mängder heroin och kokain, men det blev de magiska svamparna som stal rubriker på många håll.
Som första stat i USA legaliserades psykedeliska svampar, eller egentligen det aktiva ämnet i svamparna, psilocybin. Det handlar ändå inte om en total legalisering av svamparna, utan att läkare får skriva ut recept på ämnet.
Ny flagga i Mississippi
I Mississippi, som lade sina elektorsröster på Donald Trump, röstade man också för att byta statsflagga.
Mississippis flagga sedan 1894 innehöll den flagga som Amerikas konfedererade stater använde under inbördeskriget, en flagga som anses stöda rasism och segregation av svarta amerikaner.
Nu valde väljarna i delstaten att ersätta flaggan med en ny, där en vit magnolia ligger på mörkblå bakgrund med röda kanter och gula ränder mellan de röda och blå fälten.
Mississippis guvernör Tate Reeves har uppmanat invånarna att fortsätta arbeta för att hela såren som ännu inte läkt från segregationstiden. Enligt Reeves kan man inte tro att det räcker med att byta flagga.
Delstatsförespråkare leder i Puerto Rico
I Puerto Rico ser de som vill att öterritoriet ska bli en delstat ut att vinna de lokala valen.
Puerto Rico får inte rösta i president- eller kongressval men det kan bli ändring på det om de preliminära resultaten från de lokala valen.
Pedro Pierluisi, som representerar det Nya progressiva partiet, ser ut att vinna mot staden Isabelas borgmästare Carlos Delgado Altieri i öns guvernörsval.
Pierluisis parti stöder tanken på att Puerto Rico ska bli en delstat. På valsedeln fick väljarna också rösta i en icke-bindande folkomröstning, där frågan "Borde Puerto Rico införlivas i unionen som en delstat?" skulle besvaras.
Då drygt 80 procent av rösterna var räknade barkade det mot att Washingtons beslutsfattare inom kort ska ta ställning till om huruvida Puerto Rico ska bli en delstat eller inte.