Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Konspirationsteorier kan få en röst i kongressen - invalda Marjorie Taylor Greene har tidigare gett QAnon sitt stöd

Från 2020
 Marjorie Taylor Greene , som stöder den högerinriktade konspirationsteorigruppen QAnon, blev invald i kongressen
Bildtext Marjorie Taylor Greene , som stöder den högerinriktade konspirationsteorigruppen QAnon, blev invald i kongressen

Kongressen i USA har fått ett kontroversiellt tillskott i och med att republikanen Marjorie Taylor Greene från delstaten Georgia har blivit invald i Representanthuset. Det betyder att konspirationsteorier kan få fotfäste i kongressen.

Affärskvinnan Marjorie Taylor Greene är en politisk nykomling. Hon följs av en lång rad anhängare på sociala medier där hon aktivt medverkar med kontroversiella påståenden om bland annat latinamerikaner, svarta, muslimer och judar.

President Donald Trump ser henne som en "framtida republikansk stjärna".

Taylor Greene har åtminstone tidigare visat sitt stöd för konspirationsrörelsen "QAnon" - ett nätverk som sprider konspirationsteorier och som har börjat få stöd också bland en del politiker i USA. Också några andra republikaner som ställde upp i kongressvalet har haft en positiv inställning till konspirationsnätverket.

President Trump har kallat rörelsen för patriotisk och har vägrat att entydigt kalla dess påståenden falska.

Marjorie Taylor Greene har för sin del i Fox News förnekat att hon nu är QAnonanhängare. Hon säger att det tillhör hennes förflutna.

QAnon - ett hopkok av högerextrema konspirationsteorier

  • QAnon är ett spretigt nätverk som existerar främst på sociala medier, och det växer och lever kontinuerligt.
  • QAnon har rötter i den så kallade alternativa högern i USA, och har starka kopplingar till antisemitisk propaganda.
  • Rörelsen stöder USA:s president Donald Trump, och huvudteorin är att presidenten motarbetas av och bekämpar "The deep state", ("den djupa staten" eller "staten i staten").
  • Enligt QAnon styrs världen av ett hemligt nätverk av djävulsdyrkande pedofiler, och president Trump utkämpar en hemlig kamp mot pedofilnätverket. Trump är frälsaren som ska besegra det onda i världen.
  • Det onda representeras bland annat av etablerade politiker och medier, bland annat Bill Gates och George Soros. Också det demokratiska partiet i USA påstås höra till konspirationen.
  • QAnon har fått fäste också utanför USA, och sägs särskilt under det senaste året ha fått anhängare också bland personer som är mer vänster-grönt-inriktade. QAnon uppges attrahera bland annat personer som förespråkar alternativmedicin och olika New Age-grupper.

Forskare: Ett symptom på det allmänna klimatet under de senaste fyra åren

Mariette Hägglund, forskare vid Utrikespolitiska institutet, ser här ett symptom på det allmänna klimatet under de senaste fyra åren och en del av president Trumps politik. Omgivningen har varit gynnsam för den här sortens rörelse. 

- Trump har skapat desinformation och hans uttalanden har varit osanna. Man har ju rent statistiskt kunnat mäta hur mycket han har ljugit.

Mariette Hägglund
Bildtext Mariette Hägglund, forskare vid Utrikespolitiska institutet.
Bild: Yle / Mariette Hägglund

Mariette Hägglund säger att det förstås i det här skedet är svårt att säga vilken betydelse invalet av  Marjorie Taylor Greene i kongressen kommer att få.

- Det handlar bara om en person, och då är det svårt att bedöma rent generellt. Men president Trump har ju gett det hela en viss legitimitet och han har inte heller direkt fördömt QAnon. Så något slags betydelse kan det nog få.  

I Europa börjar man se liknande diskussioner.

- Det ska bli intressant att se om det sprider sig i Europa. Vi har ju redan sett något av det här i Finland, konstaterar Mariette Hägglund. 

”Covid-19 är en bluff”

Konspirationsteorin fick sin början i oktober 2017 då en anonym användare som kallade sig Q lade ut en rad inlägg på sajten 4chan. Q påstår sig vara en högt uppsatt amerikansk tjänsteman med tillgång till hemligstämplad information.

En man omgiven av flaggor står på flaket till en pick-up
Bildtext En parad med Trumpanhängare och QAnon-flaggor. Konspirationsteorierna har ökat under coronapandemin.
Bild: /All Over Press

Konspirationsteorin var länge en marginell rörelse men den har vuxit snabbt under coronapandemin, som enligt QAnon är en bluff som försöker avleda uppmärksamhet från satanistnätverket. Enligt en av teorierna låtsades Trump vara smittad av coronaviruset för att i hemlighet kunna genomföra massgripanden av medlemmarna i nätverket.