Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Ni finländare ser Trump som en clown, men det är mer allvarligt än så" - amerikan i Jakobstad hoppas Biden blir president i USA

Från 2020
Man som sitter vid terrassbord.
Bildtext Trey Howard röstade på Biden, men han kan förstå varför folk röstar på Trump. Att rösta på Trump är att rösta mot systemet som har varit ganska besvärligt för vanligt folk de senaste 30 åren.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Statsvetaren Trey Howard kommer från Seattle i USA men har bott i Finland sedan 2012. Enligt honom har de senaste fyra åren med Trump vid makten visat på svagheter i det amerikanska systemet.

- Systemet bygger på att människor kommer överens om hur saker ska fungera, och det finns ganska många oskrivna regler. Trump har visat att om det finns en oskriven regel så finns regeln inte alls.

Enligt Howard har presidenten i USA väldigt mycket makt och Trump har utnyttjat svagheterna i systemet.

- Jag är lite oroad. Ni finländare ser Trump som en clown, men det är mer allvarligt än så. Jag vet inte vad resultatet blir för USA om han blir omvald. Vi har sett så många ändringar de senaste fyra åren kring regler och normer. Så vad kan fyra år till betyda, säger Howard.

Howard tar som exempel hur man utser domare till högsta domstolen. Domarna utses på livstid och har stor makt i USA.

- Ett helt år före valet 2016 ville republikanerna inte tillsätta någon ny domare. Nu, två månader före valet bestämde de att göra det.

Det finns ingen regel som förbjuder ett sådant förfarande även om det brukliga är att inte tillsätta nya domare så nära ett val.

- Det finns ingen regel och då var det inget som sa att de inte kan göra så, säger Howard.

Förstår varför folk röstar på Trump

Själv har Howard länge röstat demokratiskt, och den här gången la han också sin röst på Biden.

Han kan ändå förstå varför så många röstar på Trump.

- Man röstar på honom lite som en revolt. Att rösta på Trump är att rösta mot systemet som har varit ganska besvärligt för vanligt folk de senaste 30 åren.

Howard håller med om att det amerikanska samhället i dag är splittrat.

- Det är stora förändringar på gång i USA, demografiskt men så har vi också inkomstklyftor som växer år för år och påverkar folks liv.

Hans egen familj i Seattle är också splittrad i frågan om hur de röstar.

- Min närmaste familj röstar på Biden men det är delat då det gäller morbror och mostrar. Några röstar på Trump och några på Biden.

Oroas över vad juristerna kan hitta på

Howard brukar besöka USA en gång om året. På grund av coronaepidemin kan han inte resa till Seattle nu. Hans hemort var en av de första platserna där coronaviruset spreds i USA.

- Jag är ganska skrämd över hur Trump har hanterat coronakrisen. Jag vet inte när min dotter ska se sin farmor igen, och vi vet inte hur länge saker ska fortsätta i USA som nu och det är ganska skrämmande.

Howard tror ändå på en seger för Biden.

- Det blir kanske inte med samma marginal som vi trodde, men ganska mycket hänger på vad som händer ur juridiskt perspektiv, säger Howard och syftar på hur Trumps jurister eventuellt kan försöka påverka slutresultatet.

Trump har twittrat att "de stjäl valet" och "det kommer vi inte att tillåta" Hur oroad är du när du hör sådant?

- Man blir lite orolig. Just nu är vi på ganska okänd mark för USA. Vi har aldrig upplevt sådan här sak och vi har inga regler för hur vi ska hantera en sådan situation.

För USA blir de närmsta åren en utmaning, tror Howard.

- Oavsett vem som blir president så får han ett ganska svårt uppdrag. Det är ett land med otroligt höga sjukdomssiffror, svåra ekonomiska tider och överlag blir det ett svårt jobb.

Diskussion om artikeln