Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåborna räknar trappsteg för brinnkära livet - konditionstrappan har registrerat 27 miljoner trappsteg sedan den blev färdig

Från 2020
Konditionstrappan i Kokonbacken i Borgå
Bildtext Skylten visar längd och höjd och den elektroniska mätaren håller koll på antalet besökare per vecka och månad.
Bild: Yle/Stefan Härus

I snitt sker det 8 000 uppstigningar per vecka i Borgå stads nya motionstrappa. Aktiviteten börjar redan 5 på morgonen för att nå ett slut vid 23-tiden då lamporna släcks för natten.

Efter det att trappan blev färdig har den försetts med belysning och man kan ta sig ner tillbaka på bekväma stigar för att inte behöva möta andra på väg upp.

Enligt Borgå stads idrottstjänster är responsen därför av förståeliga skäl till 95 procent positiv, men det kommer också in en del negativ kritik om att trappan till exempel är för smal och hal.

- Vi får väldigt mycket positiv respons på trappan, men klart att det också förekommer negativ kritik - till exempel att trappan inte direkt hör till det viktigaste som stan skulle ha behövt, säger Borgå stads idrottssekreterare Helena Forsbäck-Turunen.

Borgås idrottssekreterare
Bildtext Borgå stads idrottssekreterare Helena Forsbäck-Turunen säger att staden fått in mycket ros och bara lite ris angående konditionstrappan i Kokonbacken.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

108 miljoner tagna trappsteg per år

Mängderna uppstigningar per vecka talar ändå sitt tydliga språk. I snitt går eller springer man uppför trappan 8 000 gånger per vecka.

Från och med den 24 juli till den 16 oktober har det skett drygt 81 000 uppstigningar i trappan.

Multiplicerat med antalet trappor i motionstrappan blir det drygt 27 miljoner tagna trappsteg.

Det här är ändå inte allt. I samband med byte av mätare var motionstrappan utan mätare under ett antal dagar, så siffran borde i verkligheten vara en aning högre.

Fortsätter det på samma sätt under de tre följande kvartalen, innebär det 108 miljoner tagna trappsteg under ett år.

Skylt med faktom konditionstrappan i Kokonbacken i Borgå
Bildtext Konditionstrappan i Borgå har bara två trappsteg färre än den i Klövskog i Nurmijärvi, som har 338. Borgåtrappan har istället en fyra meter högre nivåskillnad.
Bild: Yle/Stefan Härus

Trappan besöks av både barn och pensionärer

Helena Forsbäck-Turunen konstaterar också att besökarna representerar hela spektret av Borgåbor.

- Det är som man säger på finska “vauvasta vaariin”. Där är pensionärer, ungdomar och barn - alla är där. Trappan är en bra satsning säger Forsbäck-Turunen.

En av de förbättringar som gjorts är att man nu också bekvämare kan gå ner tillbaka.

- Har man till exempel problem med knäna är det knepigt att gå nedför i trappor. Nu är de stigar som funnits invid trappan uppiffade och spånbelagda. Också för den åtgärden har vi fått positiv respons, säger Forsbäck-Turunen.

Ett problem som staden stundvis kämpat med är belysningen. En del av lamporna har krånglat och lämnat en bit av trappan obelyst.

- Det felet ska vara åtgärdat inom de närmaste dagarna, säger Forsbäck-Turunen.

Besöksräknaren vid konditionstrappan i Kokonbacken i Borgå
Bildtext Mätaren registrerar i genomsnitt 8 000 uppstigningar i månaden.
Bild: Yle/Stefan Härus

I flitig användning redan under morgonens första timmar

I början var det en tillfällig räknare som höll koll på antalet uppstigningar. Den är nu ersatt med en ny och bättre.

- Räknaren håller koll på antalet uppstigningar och förutom det, håller den också koll på när under dygnets timmar trappan använts, säger Forsbäck-Turunen.

Bland annat har det visat sig att trappan är i flitig användning till och med tidigt på morgonen, mellan klockan fem och sju.

- Efter det lugnar det ner sig varpå dagsruschen tar vid och på det sättet fortgår det ända tills belysningen släcks klockan 23, säger Forsbäck-Turunen.

Till och med under ljusa sommarnätter har trappan varit i användning. I och för sig kan man också under mörka höstnätter ta sig upp för trappan efter det att lamporna släckts, men då krävs det en effektiv pannlampa.