Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter besvikelsen i Nationella Ligan söker HJK revansch i Champions League-kvalet: "En oerhört stor match"

Från 2020
HJK firar ett mål mot TiPS.
Bild: Tomi Hänninen

HJK ställs mot isländska Valur i Reykjavik i den första kvalomgången i damernas Champions League. Efter besvikelsen i den Nationella Ligan hungrar HJK nu efter framgång i Europa.

HJK inledde Nationella ligan som en av de största förhandsfavoriterna, men tappade guldchanserna under höstomgångarna och ligger med en omgång kvar endast på en femte plats i tabellen. KuPS som just nu är på bronsposition ligger två poäng före HJK.

Efter besvikelsen i Nationella Ligan blickar man nu mot Champions League-kvalet, där mycket står på spel i kvällens match.

– Det är en oerhört stor match. Vi siktar absolut på att ta oss vidare, trots att motståndarlaget är hårt. Men vi ger allting i kväll, säger mittfältaren Essi Sainio till Yle Urheilu.

Det har gått 13 år sedan HJK senast spelade en Europamatch, så hungern på framgång är extra stor.

– Naturligtvis får matchen denna gång en extra stor betydelse. Vi vill vara framgångsrika och visa vårt riktiga kunnande genom att göra mål och spela fotboll av hög kvalitet, säger Sainio.

Målskyttet har varit HJK:s problem i år

I Nationella ligan föll HJK:s guldchanser på dåligt målskytte. På 17 matcher lyckades HJK endast göra 23 mål, vilket var klart minst av topplagen. Mot Valur måste målchanserna utnyttjas.

– Vi har nog spelat sådan fotboll vi velat, men målskyttet har varit svårt. Vi har inte lyckats ta vara på våra chanser, säger Sainio som varit HJK:s bästa målskytt med fem fullträffar.

Valur var tvåa i den isländska serien som avbröts före slutet på grund av coronasituationen. Valurs match mot HJK flyttades inte trots att idrottandet i övrigt håller paus i landet. Sammanlagt har Valur vunnit det isländska mästerskapet elva gånger, och lagets anfall består av landslagsspelarna Elin Jensen och Hlin Eiriksdottir.

– Ett fysiskt lag med många landslagsspelare. Vi måste koncentrera oss till 100 procent för att få framgång.

Sainio var med i Finlands landslag förra veckan om att ta en värdefull kvalseger över Skottland. Nu gör hon comeback i internationella matcher också på klubbnivå efter en lång paus. Sainio var senast med och spelade i Europa cupen för sin klubb Turbine Potsdam för 13 år sedan.

– Det är verkligen fint att igen få spela internationella matcher med klubblaget, säger 34-åriga Sainio.

Diskussion om artikeln