Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dragkampen kring Neles avblåst - Alfa Laval drar tillbaka köpanbud

Från 2020
Uppdaterad 04.11.2020 18:05.
Neleksen toimitilat Vantaalla.
Bildtext Neles största aktieägare tackade nej till budet från Alfa Laval.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

Den finsk-svenska dragkampen om finländska ventiltillverkaren Neles är över, åtminstone för stunden. Svenska industrijätten Alfa Laval har dragit tillbaka sitt köpanbud.

Alfa Laval lade bud på Neles i somras och erbjöd 1,7 miljarder euro för hela bolaget, motsvarande 11,50 euro per aktie.

Villkoret för affären var ursprungligen att två tredjedelar av Neles aktieägare tackar ja till budet.

Neles största aktieägare, finländska Valmet, hade ändå andra planer och började öka sin ägarandel i Neles. Valmet lyckades efterhand säkra 29,5 procent av aktierna.

Valmet bäddar för fusion

Alfa Laval reagerade genom att ändra sina köpevillkor och var till slut beredd att acceptera ett godkännande av bara hälften av aktieägarna, men det räckte inte.

Alfa Laval uppger att bara 33 procent av aktieägarna hade tackat ja, och bolagets ledning beslöt därför att dra tillbaka budet.

Valmet har tidigare flaggat för en fusion med Neles. Valmets vd Pasi Laine vill fortfarande gärna se en fusion mellan de två bolagen, men tidtabellen är öppen.

- Första prioritet just nu är att Neles styrelse och hela organisation får arbetsro för att kunna sköta bolagets dagliga verksamhet, säger Laine.

SLS har sålt av sitt innehav

På börsen har reaktionerna varit delade. Neles aktiekurs har fallit under dagen och ligger på omkring 10,25 euro. Valmets aktiekurs är i stort sett oförändrad.

Av förteckningen över Neles största aktieägare framgår att bland andra Svenska Litteratursällskapet har sålt av sitt innehav i Neles den senaste månaden.

Neles bildades i och med tudelningen av Metso-koncernen sommaren 2019. Metsos ventiltillverkning avknoppades till ett separat bolag som fick namnet Neles, medan Metsos övriga verksamhet uppgick i gruvteknologibolaget Outotec.

Diskussion om artikeln