Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sloveniens premiärminister skickade redan twittergratulationer till Trump - resten av EU väntar med lyckönskningarna

Från 2020
Janez Jansa, ledare för Sloveniens demokratiska parti SDS
Bildtext Sloveniens premiärminister Janez Janša. Arkivbild.
Bild: EP​A-EFE/ANTONIO BAT

Sloveniens premiärminister Janez Janša föregick händelserna då han på Twitter utropade Donald Trump till vinnare i presidentvalet. Ledarna för EU-institutionerna har tills vidare inte kommenterat den pågående rösträkningen i USA.

Utgången i presidentvalet var fortfarande helt oklart då Sloveniens premiärminister Janez Janša gratulerade Trump till segern i en twitterkommentar på förmiddagen.

- Det är ganska tydligt att det amerikanska folket återvalt Donald Trump och Mike Pence för fyra år till, skriver Janša.

Vidare gratulerar Janša Trump och det republikanska partiet för ett bra resultat runtom i USA.

Janša räknas vid sidan av Ungerns premiärminister Viktor Orbán till den fåtaliga skaran EU-ledare som som tagit parti för Trump inför presidentvalet. Enligt Janza skulle Joe Biden bli en av de svagaste presidenterna i USA:s historia.

Utspelet besvärande för EU

Janšas utspel kan ses som besvärande för EU med tanke på den höga profil man haft i kampen mot desinformation.

Ledarna för EU-institutionerna har tills vidare varken kommenterat den pågående rösträkningen eller Janšas kommentar.

- Vi kommer att hålla oss från officiella meddelanden till behöriga myndigheter i USA och vi känner att alla ska göra likadant, sade EU-kommissionens talesperson Eric Mamer vid en presskonferens i Bryssel.

Kramp-Karrenbauer varnar för konstitutionell kris

Försvarsministern och ledaren för de tyska kristdemokraterna Annegret Kramp-Karrenbauer kommenterade läget i en intervju för tv-kanalen ZDF på förmiddagen.

Enligt Kramp-Karrenbauer har valkampanjen som förts med alla tillgängliga medel nu övergått till en kamp om att legitimera valresultatet.

Situationen kan enligt henne resultera i en konstitutionell kris vilket är att betrakta som oroväckande.

Relationen till USA har prövats

Kramp-Karrenbauer säger att relationen mellan Tyskland och USA prövats hårt under de gångna fyra åren.

Men samtidigt handlar förhållandet mellan länderna om mer än vem som har det administrativa ansvaret i Vita huset.

- Vi kommer även på sikt att behöva en god relation till USA, säger Kramp-Karrenbauer.

- Men vi kommer att behöva göra mer för våra intressen som tyskar och européer.

UK fortsätter hoppas på handelsavtal

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab betonar likaså betydelsen av god relationer med USA, oberoende av utgången i valet.

- Relationen mellan Storbritannien mår utmärkt och vi litar på att förhållandet kommer att gå från klarhet till klarhet oberoende av vem som vinner, sade Raab till Sky news.

Enligt Raab är valresultatet jämnare än vad många hade väntat sig. Han litar ändå på att de amerikanska institutionerna kommer att ta fram ett valresultat.

Le Maire: Amerika har lösgjort sig från Europa

Utgången i USA:s presidentval kommer inte att ha någon större inverkan på handelsrelationerna mellan USA och EU, anser Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.

Le Maire tror att USA:s konfronterande inställning mot EU kommer att fortsätta oberoende av vem som blir president.

- Vi ska inte bedra oss själva. USA har inte på flera år varit en vänskaplig partner för europeiska stater, sade Le Maire i en radiointervju som nyhetsbyrån AFP citerar.

- Vare sig det är Joe Biden eller Donald Trump som väljs till president ikväll eller imorgon så är det inget som ändrar på detta strategiska faktum. Den amerikanska kontinenten har lösgjort sig från den europeiska.