Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Täkter byaråd lämnar tågstationen: "Vi planerar en avslutningsfest"

Från 2020
Ilmari Viljanen utanför Täkter tågstation.
Bildtext Ilmari Viljanen, ordförande för Täkter byaråd, tycker att det var bra att föreningen inte köpte Täkter stationsbyggnad. Det är mycket jobb att upprätthålla en byggnad, nu letar byarådet efter en ny plats att ordna evenemang på.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Täkter byaråd i Ingå är utan samlingsplats sedan Täkter stationsbyggnad sålts. Ordföranden Ilmari Viljanen ser med tillförsikt på framtiden: möten och evenemang kan man ha nästan var som helst.

Täkter byaråd har samlats i stationshuset i Täkter i tio år. Nu har Senatsfastigheter sålt stationshuset med drygt två hektar mark till en privatperson, så byarådet måste flytta ut ur huset.

Detta har hänt

Den nya ägaren har gett byarådet lov att vara i stationsbyggnaden till årsskiftet.

Ordföranden Ilmari Viljanen säger att det kan kännas vemodigt för en del medlemmar.

- Det kan kännas så för i synnerhet dem som har jobbat i många timmar med att renovera huset. Nu planerar vi att ha en avslutningsfest, och så har vi vår verksamhet någon annanstans från och med nästa år.

Byarådet siktar in sig på Ingbohed

I Täkter finns tre föreningar som har sina egna lokaler. Täkter byaråd står utan lokal snart, men Täkter ungdomsförening har Ingbohed medan Täkter marthaförening vistas i Furulid.

Nu funderar Ilmari Viljanen på om byarådet kunde dela Ingbohed med ungdomsföreningen. Viljanen har ännu inte kontaktat föreningen, men han tror att byarådet får rum i byggnaden.

- Vi har redan en del saker på Ingboheds vind, och jag tror att de möbler och skyltar vi har i stationshuset även ryms där. Vi kan säkert ordna våra evenemang på Ingbohed, möten kan man sedan ha var som helst.

Täkter ungdomsförenings hus Ingbohed.
Bildtext Täkter ungdomsförenings lokal Ingbohed finns i närheten av den före detta tågstationen i Täkter.
Bild: Marica Hildén / Yle

Viljanen tror också att det kan vara möjligt att dela lokal med marthaföreningen.

- Vi har medlemmar som är marthor, så det finns redan ett naturligt samarbete.

Har den oklara situationen påverkat er verksamhet?

- Vi har haft lite färre evenemang, men framöver tror jag att pandemin mera påverkar verksamheten än att vi inte har en egen byggnad.

Täkter tågstation.
Bildtext Så här ser det ut när man kommer till Täkter tågstation.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Täkter byaråd hann under sina år i stationsbyggnaden renovera golvet och fönstren, dessutom gjorde man en viss ytrenovering.

Ångrar ni er nu inom byarådet att ni ändå inte köpte stationsbyggnaden?

- Nej, vi hade en ordentlig diskussion om våra resurser och konstaterade att det inte är möjligt att köpa huset. Det är svårt att locka folk på talko, för det kräver väldigt stora insatser, så vi konstaterade att vi inte fortsätter i stationsbyggnaden.

Från byakontor till möten hemma hos medlemmar

Yle Västnyland har kollat med några andra byalag i Västnyland var de träffas.

  • Degerby byaråd upprätthåller ett byakontor i Rosenberg som finns intill museet Degerby Igor.
  • Svartå byaråd har ingen egen lokal, utan träffas till exempel på samlingslokalen Torsborg eller hemma hos någon medlem.
  • Barösunds byaråd har en egen lokal, den gamla lanthandeln Gammelboden. Byarådet använder inte byggnaden längre eftersom den är i dåligt skick. Byarådet har lämnat in en anmälan om rivning till Ingå kommun och väntar nu på svar. Medlemmarna möts i stället i Barösunds ungdomsförenings lokal Wallhalla.
  • Bromarv byaråd träffades tidigare i den före detta banklokalen i kyrkbyn. Byarådet har nyss flyttat ut ur lokalen och planerar att ha sina möten i någon av hamnens byggnader.
  • Snappertuna byaråd har ingen egen lokal. Medlemmarna träffades tidigare i samlingslokalen Tunaborg, men numera sker det till exempel hemma hos en medlem.

Täkter byaråd flyttar ut ur Täkter station - ny framtid väntar någon annanstans

9:35