Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jämnt i USA:s senat, en plats skiljer demokrater och republikaner åt just nu – i representanthuset är demokraternas grepp om makten tydligare

Från 2020
USA:s senat
Bildtext Kapitolium i Washington D.C. är säte för USA:s kongress.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Demokraterna trodde sig kunna ta över makten i senaten i valet i natt, men så ser det inte ut just nu. Utöver presidentval har amerikanerna också valt ledamöter till senaten och representanthuset i natt.

Än så länge är det inte helt säkert hur det går i senatsvalet i USA och det slutliga resultatet klarnar i själva verket först i januari.

För tillfället har republikanerna 48 platser i senaten och demokraterna har 47. För majoritet krävs 51 platser.

Ett tänkbart och möjligt scenario är att republikanerna och demokraterna får 50 platser var.

I så fall avgörs styrkeförhållandena i senaten av hur det går i presidentvalet eftersom vicepresidenten då har den avgörande rösten.

Platser i senaten, läget den 4.11 kl. 11. Valet i USA 2020.
Bildtext Spännande rösträkning avgör maktförhållandena i USA:s senat.
Bild: Harri Vähäkangas, Henri Salonen

Republikanerna verkar ha ett lite starkare grepp om senaten även efter valet.

Val till senaten sker med två års mellanrum så att ungefär en tredjedel av platserna står på spel per val. Den här gången är det 35 platser i potten och demokraterna borde ta minst 16 av dem för att få majoritet.

Slutresultat först i januari

Enligt Fox News och New York Times hade demokraterna fått endast 12 senatorer när 6 platser ännu fanns kvar att dela ut.

Republikanerna verkar förlora senatorsplatser från Arizona och Colorado, men samtidigt knipa Alabama av demokraterna.

De stater som gör läget ytterst osäkert är Alaska och Georgia. I bägge stater är det oklart om demokraterna kan få någon senator eller om republikanerna kan få en starkare ställning.

I Alaska räknas förhandsrösterna först nästa vecka så valresultatet dröjer ännu några dagar.

I Georgia krävs däremot en andra omgång för att få klarhet i vilken den ena av två senatorer blir. Den andra omgången ordnas i januari.

Även i Michigan, Maine och North Carolina låter resultatet vänta på sig, men det torde ändå komma rätt snart efter valet.

Demokraterna fortsätter styra i representanthuset

Kongressens representanthus å sin sida har 435 ledamöter. Under de senaste två åren har demokraterna haft majoriteten med 232 platser mot 198 för republikanerna.

Än så länge är det oklart hur mycket styrkeförhållandena förändras, men demokraterna verkar behålla majoriteten.

Nancy Pelosi puhemiehen nuija kädessään.
Bildtext Demokraternas Nancy Pelosi hade inga svårigheter att få förnyat förtroende i representanthuset, vilket tros leda till att hon får vara talman i två år till.
Bild: Shawn Thew / EPA

Enligt New York Times prognos under onsdag eftermiddag (finsk tid) hade demokraterna 190 platser medan republikanerna hade 181. Då fanns ännu 64 platser att kämpa om.

Åtminstone i Minnesota, South Carolina, New Mexico, Oklahoma och Florida ser det ut som om republikanerna kan ta platser av demokraterna, men det räcker inte för att ta majoriteten i representanthuset.

I North Carolina verkar demokraterna ta en plats av republikanerna.

Källor: STT, Fox News, BBC, New York Times

Diskussion om artikeln