Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Från kommunhus till kulturhus – Pyttis gamla kommunhus fick nya ägare med ambitiösa planer

Från 2020
Netta Norro och Vesa Ristimäki sitter på trappa
Bildtext Nycklarna i handen. Netta Norro och Vesa Ristimäki är två av de nya ägarna till Pyttis gamla kommunhus.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Pyttis kommun flyttade för några månader sedan och behöver inte längre sitt gamla 1920-tals trähus i Broby. I dag undertecknades köpebrevet.

Det gamla kommunhuset ligger i Broby, inte långt från motorvägen. Det är ett gammalt, vackert trähus från 1920-talet med vita ytterväggar och blå fönsterkarmar och dörrar.

Huset har stått tomt sedan kommunen flyttade till Motellstranden i vintras. Och snart flyttar kulturen in.

Redan då kommunen satte ut huset till försäljning fanns det en tanke om att kulturaktörer skulle kunna använda byggnaden.

Den här tanken förstärktes då sopranen Emilia Vesalainen-Pellas tog kontakt och frågade om kommunen hade någon lokal där hon skulle kunna ge sånglektioner.

Vesalainen-Pellas fick alltså testa kommunhuset och tyckte det skulle funka bra för till exempel sångläger.

Jouni Eho, Vesa Ristimäki, Netta Norro och Emilia Vesalainen-Pellas står på en trappa och håller i ett konstverk med texten Luovuus.
Bildtext I samband med att köpebrevet undertecknades, överräckte Pyttis kommun också konstverket "Luovuus" av Pyttiskonstnären Timo Peri åt de nya ägarna. På bilden, från vänster, kommundirektör Jouni Eho, de nya ägarna Vesa Ristimäki och Netta Norro, samt sångaren Emilia Vesalainen-Pellas.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Kommundirektör Jouni Eho inspirerades och tog i sin tur kontakt med Vesa Ristimäki som är mångsysslare inom kulturbranschen.

Ristimäki blev själv intresserad av huset och nu har han och hans partner Netta Norro, tillsammans med Juha Tolonen, köpt det.

– Det är fantastiskt att ett gäng företagare med så här hög profil och stort kontaktnät har hittat Pyttis, säger kommundirektör Jouni Eho. Pyttis har ett bra momentum just nu och Pyttis kulturhus hämtar en bra nyans till utvecklingen.

Planerna för huset var rätt långt hunna redan då beslutsfattarna i kommunen fick bekanta sig med de potentiella köparna. Det gav trovärdighet åt köparna, konstaterar Eho.

– Vi valde Pyttis lite av misstag, förklarar Vesa Ristimäki, en av de nya ägarna. Det ligger nära vårt huvudsakliga jobb i Helsingfors, och dessutom har miljön stor potential.

Han lyfter upp till exempel Valkmusa nationalpark, Fagerö och skärgården samt Strömfors bruk som alla ligger i närheten av Broby.

– Vi ser ett kulturhus som den lilla saknade biten som kompletterar helheten, säger Ristimäki.

Ett vitt och blått trähus
Bildtext Pyttis gamla kommunhus ligger i Broby och fyller 100 om fyra år.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Musiken kommer att vara en viktig del av verksamheten i det blivande kulturhuset.

Vesa Ristimäki har själv jobbat inom musikbranschen i ungefär 30 år och har producerat såväl musikevenemang som andra kulturevenemang, inom till exempel dans, teater och bildkonst.

– Musiken är en naturlig del av helheten, säger han.

I planerna finns bland annat en blues- och jazzfestival, ett popevenemang och en festival för barn.

Senare hoppas de nya ägarna kunna göra om källarvåningen så att man kan öva och spela in musik där, samt för att utbilda unga inom musik, studioinspelningar och spel.

Utöver det kan man vänta sig caféverksamhet och ett galleri i huset. Tanken är dessutom att hyra ut arbetsrum åt konstnärer inom olika branscher – både på lång och kort sikt – så tidigt som i januari.

Netta Norro och Vesa Ristimäki sitter på trappa
Bildtext De nya ägarna Netta Norro och Vesa Ristimäki betonar att de vill samarbeta med lokala aktörer. Tanken är inte att komma till Pyttis från Helsingfors för att styra och ställa utan de vill höra bland annat vad lokala konstnärer har för behov.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Verksamheten ska förverkligas i tätt samarbete med lokala aktörer, och de nya ägarna hoppas nu att flera kulturaktörer tar kontakt och berättar om sina idéer för verksamheten.

Men innan alla ambitiösa planer kan förverkligas måste huset renoveras. Målet är att renoveringen börjar i januari och pågår hela våren.

– Nedre våningen måste göras om. Den gamla delen behöver en hel del renoveringsarbeten med tanke på café- och galleriverksamheten. Däremot behöver vi inte göra så mycket åt den nya flygeln så den kan tas i bruk ganska snabbt.

När kan Pyttisbor och andra intresserade komma hit och vara med på något evenemang?

– Vårt mål är att börja med evenemang i juni. Under våren, troligen i maj, har vi säkert någon form av evenemang dit vi bjuder in folk som får bekanta sig med huset på förhand. Men hyresrummen är tillgängliga för konstnärer redan i januari.

Jag är inte orolig på grund av coronaviruset. Pandemin är ändå förbi i något skede

― Vesa Ristimäki

Det är rätt osäkra tider för kulturbranschen just nu, inte minst på grund av coronaviruset och problemen med att ordna säkra publikevenemang.

Yle Östnyland frågar Vesa Ristimäki om det finns några orosmoment med tanke på coronaläget och de nya ägarnas planer för kommunhuset.

– Jag är inte orolig på grund av coronaviruset. Pandemin är ändå förbi i något skede. Förstås vet vi ännu inte när, och det leder till en del osäkerhet.

Han påpekar ändå att sommaren är långt borta och att vaccin utvecklas som bäst.

– Vi kan alltid börja i mindre skala och göra det säkert, och sedan köra med större evenemang när det lugnar ner sig. Lyckligtvis har vi ett brett kontaktnät och kommer att få mycket hjälp med att förverkliga våra planer den vägen.

Tre personer sitter vid bord och skriver på papper, en kvinna med munskydd står bredvid
Bildtext Högtidligt. Här undertecknar Jouni Eho, Vesa Ristimäki och Netta Norro köpebrevet.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Köpet av kommunhuset är villkorligt och förutsätter att Pyttis kulturhus får den finansiering bolaget har ansökt om. Den slutliga finansieringen klarnar innan årsskiftet.

Köpesumman är 32 500 euro.

Från kommunhus till kulturhus - Pyttis gamla kommunhus fick nya ägare med ambitiösa planer

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln