Coronaviruset tvingar Danmark avliva alla minkar – ingen större oro i Finland ännu
Coronaviruset har spridit sig som en löpeld på danska minkfarmar. För drygt en månad sedan fattade man beslut om att avliva en miljon minkar – nu vill statsminister Mette Frederiksen och regeringen avliva hela minkpopulationen i landet på grund av mutationer av viruset.
207 minkfarmar i Danmark har drabbats av coronaviruset och på 67 av dem har man tvingats avliva minkarna.
Nu ska alla minkar i landet avlivas eftersom coronaviruset muterat till den grad att effekten av ett framtida coronavaccin äventyras för människan.
– Det muterade viruset har spridit sig till människor. På grund av upptäckten av muterad coronasmitta är det nödvändigt att avliva alla minkar, sade statsministern under en presskonferens på onsdagskvällen.
Frederiksen säger att man känner till fem exempel på minkfarmar och 12 exempel bland människor där man ser att förmågan att bilda antikroppar försvagats.
Försvarsmakten, hemvärnsorganisationen Hjemmeværnet och den danska beredskapsstyrelsen ska hjälpa till med att avliva alla minkar.
– Det här är ett beslut som vi i regeringen fattat med ett tungt hjärta. Jag vill uttrycka min medkänsla till de danska minkuppfödarna. Många av er mister ert livsverk, sade Frederiksen.
Social- och hälsovårdsministern Magnus Heunicke säger att mutationen kan ha global betydelse och att det är ett hot mot folkhälsan. Han säger också att man meddelat ECDC, WHO och EU-kommissionen om saken.
Frostdahl: "Mycket beklagligt"
På Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund, Fifur har man noga följt med utvecklingen i Danmark. Att den danska regeringen tar till dessa kraftmetoder tycker Fifurs informationschef Steven Frostdahl att är anmärkningsvärt. Han ser ändå ingan direkta risker för att motsvarande åtgärder skulle komma att användas i Finland.
- Finländska farmer är väldigt annorlunda till sin struktur, de är mycket mindre enheter där ofta enbart den egna familjen rör sig, medan enheterna ute i Europa är mycket större med mycket personal, säger Frostdahl.
Han bedömer därför att finländska farmer är tryggare, men att man tar faran på allvar och följer alla de direktiv som myndigheterna gett för att förhindra smittspridning.
Nu är det pälsningstider, då man normalt tar in mycket extra arbetskraft. I år har pandemin gjort att restriktionerna för alla anställlda är mycket snävare än tidigare, för att trygga både djurens och mänskornas hälsa.
Högre marknadspriser möjliga
Samtidigt har den globala produktionen av päls minskat dramatiskt under den senaste tiden. Att nu även den danska minkproduktionen faller bort, då djuren avlivas och pälsarna kasseras, gör att utbudet ytterligare sjunker.
- Normalt sett kan det leda till högre marknadspriser, men det är en klen tröst då man ser vad som händer de danska uppfödarna nu, säger Steven Frostdahl