Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stallen i Östnyland klarar sig bra - hästarna hjälper hålla humöret uppe i coronatider

Från 2020
En häst med grönt täcke står i en hage och tittar över staketet.
Bildtext Hästar är både en hobby och ett levnadssätt. Den här filuren är en av 54 hästar som bor på Nevas gård.
Bild: Yle / Mira Bäck

Det verkar gå bra för hästfolket i Östnyland. De stall vi talat med har sina inackorderingsplatser fullbokade, och en ridskola i Lovisa ska köpa fler hästar för att kunderna varit så många.

Det är många par lena öron som spetsas och vakna ögon som tittar upp när Yle Östnylands reporter kör in på gården till Nevas stall i Sibbo.

I hagarna står hästar av olika färg och form med täcken på sig. Så länge det ännu är någorlunda varmt står de gärna ute och följer med vad som händer på gården.

Två hästar i skilda hagar. En av dem tittar mot kamern.
Bildtext Vem är det som kommer här? Det undrar säkert hästarna på gården.
Bild: Yle / Mira Bäck

På Nevas gård finns 54 stallplatser i tre stallbyggnader, och alla är fullsatta.

- Man får vara nöjd. När det är fullt är det ju bra, konstaterar gårdens ägare Jan Fredriksson.

Förut var stallet uthyrt till andra företagare men de senaste fyra åren har Fredriksson själv skött verksamheten.

- Man kan säga att det har varit fullt ända sedan dess, säger Fredriksson.

En man håller en hundvalp i famnen.
Bildtext Jan Fredriksson med familjens nyaste medlem. Valpen har bott på Nevas i en vecka och har ännu inte hunnit få ett namn.
Bild: Yle / Mira Bäck

Själv tror han att det beror dels på det goda läget mitt emellan Borgå och Helsingfors, dels på att kunderna gillar stallets personal.

- Kunderna måste kunna lita på dem som sköter djuren. Det är det viktigaste, säger Fredriksson.

Nevas stall hyr ut stallplatser och personalen sköter om hästarna. Ägarna kan komma och rida när de vill. Stallet ordnar inte ridlektioner, men många hästägare har egna tränare som kommer och rider med dem.

Coronapandemin har än så länge inte inverkat på mängden kunder.

- Vi får se hur det blir i framtiden, det beror på hur länge det här håller i sig. Om folk inte har jobb och pengar att ha häst så blir det problem. Annars tror jag inte att det är någon skillnad, mer fritid har de ju nu, säger Fredriksson.

Stallen i Östnyland klarar sig bra - hästarna hjälper hålla humöret uppe i coronatider

3:53

Fullsatt också i Borgå

Också PR-Talli i Borgå har alla sina 55 stallplatser fullsatta. De har två olika sorters stall, ett där hästarna får gå ganska fritt och kan äta när de vill samt ett där de bor i mer traditionella boxar.

- När det börjar bli vinter och mörkt och regnigt så är det här att man har en manege, och att den är värmeisolerad, en positiv sak, säger ägaren Riitta Lahtela-Mällinen.

Hon tror att åtminstone de stall som har en manege, alltså ett träningsutrymme med tak, börjar vara fulla nu när vi går mot vintern.

- Det är ganska många som äger en häst i östra Nyland, säger Lahtela-Mällinen.

Enligt henne verkar antalet hästägare ha hållits på ganska samma nivå de senaste åren.

- Åtminstone har de inte minskat. Nog har de kanske ökat, säger Lahtela-Mällinen.

En man rider en brun häst.
Bildtext Robert Pettersson har hopplektion på hästen London när vi besöker Nevas.
Bild: Yle / Mira Bäck

Hittills har inte hon heller märkt att coronapandemin skulle ha påverkat antalet inackorderade hästar.

- Många hobbyer har tagit slut, eller det går inte att hålla på med dem. När det gäller hästarna har coronan inte på det sättet kommit fram. Folk är ganska glada och nöjda över att få komma loss från den tanken för en liten stund, säger Lahtela-Mällinen.

Hästar håller huvudet i skick

Också Esma Haddas, som driver Esmas ridcenter i Lovisa, har märkt att hästarna varit extra viktiga för många under coronapandemin. När allt i världen är i obalans vill man hålla fast vid det som känns bekant och tryggt.

- Stallet är en sådan plats där ingenting ändras. Hästarna är som dom är, människorna är som dom är. Man vill inte ge upp sådant som man känner är tryggt och där det finns rutiner. Hästen ska skötas varje dag, den ska matas och ridas. Det ger en grund i livet som säkert känns ganska lugnande och som ger trygghet. Jag tycker det är viktigt för människornas psyke och vårt välmående, säger Haddas.

Grepar, krattor och spadar invid en röd trävägg.
Bildtext I stallet finns det alltid något som ska göras.
Bild: Yle / Mira Bäck

Esmas ridcenter är i första hand en ridskola, men man har också åtta stallplatser som hyrs ut åt kunder. Stallplatserna är alla fulla och ridskolan har fått så pass många nya elever att man behöver fler ridskolehästar.

På våren vågade inte alla gamla kunder komma och rida men det dök istället upp nya kunder, personer som hade mer tid för ridning eftersom arbetet flyttat över på distans.

Så småningom ökade antalet kunder och på hösten märkte Haddas att det behövs några ridskolehästar till. Som bäst letar Haddas efter två nya fyrbenta arbetstagare.

Diskussion om artikeln