Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bra gatubelysning gör höstmörkret tryggare - Borgå elnät: Borgåborna är flitiga på att anmäla söndriga lampor

Från 2020
Suddig bild på gatubelysning i park.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Fungerande belysning gör gator och promenadstråk till säkrare platser. En webbtjänst gör det lätt för Borgåbor att påpeka fel.

Det är sen eftermiddagsrusning vid köpcentret i Vårberga. I skymningen sprider nya LED-lampor ett starkt vitt ljus över bilar och invånare.

- Den här årstiden finns det för lite ljus och lampor. Åtminstone på gårdarna i Vårberga är det för mörkt, säger Ulla Pekkala.

Hon gör sin butiksresa på cykel och tycker att gång- och cykelvägarna för det mesta är väl upplysta.

Höstkväll vid köpcentrum.
Bildtext Vid köpcentret i Vårberga lyser ny LED-armatur.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Med två fulla matkassar kommer Päivi gående. Hon pekar mot en mörk gångled på sidan av köpcentret.

- Där i skogen, vid korsningen är det helt mörkt. Det är farligt då man kommer på cyklar. Dessutom har jag har hört om att folk har blivit utsatta för rånförsök just där, säger hon.

Enligt Päivi finns det också andra mörka platser kring köpcentret som kan vara farliga lite senare där på kvällen.

Ulla Pekkala med sin cykel.
Bildtext Ulla Pekkala vill uppmana alla cyklister att ha cykellamporna i skick både fram och bak.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Det ju också små barn som ju kommer hit till butiken just via de mörka vägarna och det tycker jag inte om.

Hon efterlyser mera belysning kring köpcentret i Vårberga. Kring sitt hus tycker hon att ljusförhållandena är bra.

Rasmus Lindqvist är den personen som i Borgå ansvarar för att planera och förbättra gatubelysningen. Han jobbar för Borgå Elnät.

- Här är nya LED-armaturer som köpcentret har satt upp och det ser helt okay ut. Här utanför vid parkeringen uppfylls nog de krav som har ställts på belysningen, säger han.

Det är NTM-centralen som har gjort upp direktiv för hurdan belysningen ska vara på olika ställen. Trots nya effektiva lampor är helhetsbilden i Vårberga rätt mörk.

Rasmus Lindqvist kollar in gatubelysningen.
Bildtext Rasmus Lindqvist kollar in de nya effektiva LED-lamporna i Vårberga.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Vi är inne i hösten och den mörkaste perioden på året och det är då som gatubelysningen är viktig för trafiksäkerheten, säger han.

Vi vänder oss söderut, mot Vårberga trean, och ser fotgängare försvinna in i mörkret på den redan omnämnda gångvägen. Vi följer efter.

- Nu är det ju kolsvart här. Det verkar vara en stump med söndriga gatuarmaturer. I den här korsningen kan det nu gå illa om man cyklar utan ljus.

På en webbsida, som Borgå elnät har, går det enkelt för Borgåbor att med hjälp av en karta att göra en mycket exakt felanmälning.

En titt på felanmälningskartan med en del röda utropstecken berättar att någon redan i slutet av oktober har satt in en anmälan om två trasiga armaturer.

Mörk gång i köpcentrum.
Bildtext Här tar mörkret vid intill köpcentret.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Borgåborna är flitiga på att anmäla söndriga lampor, de är våra ögon ute på fältet. Själv kan vi inte granska alla platser.

Särskilt nu på hösten kommer det in en hel del anmälningar.

- Är någon gata mörk en natt så nog får vi ofta in direkt på morgonen anmälningar, om inte redan på natten, om folk känner sig otrygga, säger Rasmus Lindqvist.

Borgå elnät har som mål att åtgärda alla anmälningar inom tre veckor i centrum och inom fem veckor på glesbygden om det handlar om att fixa en lampa.

Och lampor finns det gott om. I Borgå lyser omkring 15 000 stycken i höstmörkret.

Ett vitt starkt sken kommer från de cirka 4 000 nya LED-lamporna, medan de äldre omkring 8 000 högtrycksnatriumlamporna sprider ett gulare ljus. Sedan finns ännu cirka 3 000 äldre kvicksilverlampor i bruk.

Karta på nätet över söndrig gatubelysning i Borgå.
Bildtext Borgåborna har gjort en hel del felanmälningar i centrum
Bild: Borgå energi

Borgå elnät har som mål att byta ut upp till 1 000 gamla lampor per år.

- Vissa år har vi uppnått det målet. I år vet jag inte direkt om vi lyckas men vi brukar göra bytena på vintern, då entreprenörerna har mindre jobb, säger Rasmus Lindqvist.

Han är van att se på staden med sina planerarögon också då han är ute på stan som privatperson.

- När jag började med det här jobbet såg jag i början mera uppåt, numera ser jag mera på helheten i stadsdelar. Klart jag också ser söndriga armaturer, det är ju en yrkesskada, säger han.

Diskussion om artikeln