Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Max Granlunds glödheta dagsform räckte inte när Finland startade EM-kvalet – Ola Lindgren pekade ut en huvudorsak till förlusten mitt under matchen

Från 2020
Uppdaterad 04.11.2020 23:58.
Max Granlund i landslaget.
Bildtext Max Granlunds kastarm var het mot Nordmakedonien, men han fick inte tillräckligt mycket hjälp i målskyttet.
Bild: Handbollsförbundet

Utvisningar och straffar haglade – det nordmakedonska rycket kom som på beställning. Då hjälpte det inte att Max Granlunds kastarm var glödhet. Finland föll i den tuffa EM-kvalstarten i Skopje.

När Ola Lindgren tog timeout i slutminuterna av första halvlek var budskapet lika tydligt som givet.

– Killar, vi tar på tok för många enkla utvisningar. Vi har inte råd med det. Och framåt gör vi inte mål. Vi har fina lägen, men vi måste gå rakt fram mot mål.

På en kort stund ringade Lindgren in vad som hindrade Finland från att ta poäng i EM-kvalpremiären i Skopje. Nordmakedonien inledde kvalspelet med att slå Finland på hemmaplan med 33–24.

Precis som väntat var det hemmalagets storskytt Kiril Lazarov som Finland hade enorma problem att stoppa. Nantes-stjärnan gjorde mål på de allra flesta av sina avslut och stannade på elva fullträffar.

I Finlands läger var det Max Granlund som var klart vassast med sitt distansskytte. Granlund prickade in tio mål.

Åtta straffar på en halvlek

Finland kom till spel med en rad avbräck – det allra tuffaste var givetvis Nico Rönnbergs frånvaro. Landslagets stora stjärna dras med en magmuskelskada och hans kastarm saknades i Finlands offensiva spel.

Efter en relativt jämn matchinledning – där Finlands målvakt Mikael Mäkelä hastigt blev varm i kläderna med ett par räddningar – rann Nordmakedonien ifrån.

Två statistiska punkter stod ut. Under första halvlek drog Finland på sig åtta straffar och tog sex utvisningar.

Richard Sundberg i landslaget.
Bildtext Richard Sundberg tog två utvisningar i första halvlek mot Nordmakedonien.
Bild: Tomi Hänninen / Handbollsförbundet

Lindgren hade rätt och med en prickskytt som Lazarov blev det rejäl uppförsbacke.

Danmark på lördag

Finland låg under med sex bollar i paus. I andra halvlek höjde gästerna sin nivå en del och lagen bytte mål med varandra.

Finland fortsatte att lita tungt på Granlunds heta dagsform – och varför inte när den store Dicken-spelaren öste in mål?

Granlund satte dit bollen med en bra procent mot fysiskt stora och tuffa motståndare. Nordmakedoniens meriter är på en helt annan nivå. I det här kvalet jagar de sin sjätte raka plats i handbolls-EM.

Finland var fem mål efter som närmast, men under sista tio minuterna gick Nordmakedonien ifrån till en bekväm 33–24-seger.

De två övriga lagen i kvalgruppen är Danmark och Schweiz. De lagen skulle ha mötts på onsdagen, men på grund av coronafall sköts den matchen fram.

Tanken är att Finland fortsätter EM-kvalet hemma mot Danmark på lördag.

EM-kval i handboll:

Grupp 7:

Nordmakedonien–Finland 33–24 (16–10)
Finlands målskyttar: Max Granlund 10, Oscar Kihlstedt 3, Fredrik Forss 3, Teemu Tamminen 2, Linus Lindberg 1, Roni Syrjälä 1, Sebastian Säkkinen 1, Ian Martin 1, Miro Koljonen 1, Robin Granlund 1.

Diskussion om artikeln