Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nordmakedoniens stora mittsexa gav landslaget en lektion – Ola Lindgren saknade enkla mål och defensiv styrka: "Vi har inte den här typen av spel i finska ligan"

Från 2020
Ola Lindgren tar sig för huvudet
Bildtext Ola LIndgren fick se Finland förlora i handbollskvalet.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24

Den enkla handbollsformeln gick inte ihop för Finland i EM-kvalet. Försvaret hade problem och de enkla kontringsmålen uteblev nästan helt och hållet. "Vi kunde inte hantera deras mittsexa", säger förbundskaptenen Ola Lindgren till Yle Sporten.

Stora, tunga, fysiska Nordmakedonien satte ner foten direkt i EM-kvalet i handboll. Finland föll med 24–33 och förbundskaptenen Ola Lindgren medger att hans spelare inte är riktigt redo för den här typen av spel.

– Vi hade problem med deras stora mittsexa. Vi kunde inte hantera det och då blev det många utvisningar. Sen blev det mycket straffar och mycket Kiril Lazarov. Han håller världsklass och gjorde livet surt för oss, säger Lindgren till Yle Sporten.

Lindgren har betonat vikten av att Finland måste lära sig i de här matcherna. Nordmakedonien gav en bakläxa i försvarsspelet.

– Det märks att vi inte har spelat tävlingsmatcher mot den här typen av motstånd på ett tag. De utnyttjade det. Nordmakedonien spelar på en högre nivå än vi.

– Det är ingen hemlighet att de söker sin mittsexa ofta, men mycket handlar om att vi inte har den här typen av spelare eller spel i finska ligan. Vi är inte vana med att spela mot stora mittsexor på den här nivån.

"Måste få enkla mål"

En enkel handbollsformel är att ha ett bra försvarsspel och en het målvakt och få enkla kontringsmål.

Lindgren fick egentligen bara ett av dem. Mikael Mäkelä gjorde en riktigt bra match mellan stolparna.

– Vi hade problem i omställningsspelet. Vi var väldigt tveksamma och det gick för mycket i sidled. Vi hade ingen bollskicklig spelare som lyckades driva upp kontringar och skapa chanser i den fasen.

– Vi måste jobba mycket hårdare och få de enkla målen. Nu fick vi slita enormt för alla våra mål när det blev uppställt spel.

En sista punkt på minuslistan?

– Vi får inte heller bjuda på enkla misstag. Då smäller det. Vi krigar på och är ett par gånger nära att vara fyra mål efter, men det svajar för mycket i vårt spel. Det handlar också om att spela jämnt i sextio minuter.

Berömmer Granlund

På positiva sidan? Där tornar först och främst Max Granlunds målskytte upp sig.

Tiomålsskytten får också beröm från Lindgren.

– Han började lite darrigt, men det var roligt att se hur han vågade fortsätta att satsa. Mycket vilade tungt på honom i dag, men han gjorde det bra.

Nordmakedonien är ett klasslag och de tuffa motståndarna kommer att rada upp sig för Finland i det här EM-kvalet. Schweiz och Danmark är de andra lagen – och samtliga motståndare spelade i EM förra vintern.

Världsmästaren Danmark väntar på lördag. Finland är på resande fot hela torsdagen för att ta sig från Skopje till Helsingfors.

– Spelarna får härdas lite och möta bra motstånd. Det är klart att nivån höjs ett hack till mot världsmästarna, men de spelar på ett annat sätt än Nordmakedonien.

– Danmark spelar öppnare och rakare. Vi måste kunna spela mot alla typer av motstånd och nu skaffar vi oss den här erfarenheten. Nu fick vi se att det kvittar att titta på video och inte tycka att de ser så stora ut. Sen vinner de ändå duellerna på planen.

Diskussion om artikeln