Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Joe Biden utropas till USA:s nästa president - Biden: Jag kommer vara president för alla amerikaner

Från 2020
Uppdaterad 21.05.2021 13:23.
Joe Biden gör en segergest.
Bildtext Joe Biden, 77, blir den äldsta presidenten i USA:s historia.
Bild: AFP / Lehtikuva

Joe Biden har vunnit det amerikanska presidentvalet 2020 och blir USA:s 46:e president.

Bland annat CNN, Fox News, New York Times, NBC, BBC och nyhetsbyrån AP rapporterar att Joe Biden nu har besegrat Donald Trump i det amerikanska presidentvalet.

Enligt medierna har Joe Biden tagit hem segern i nyckeldelstaten Pennsylvania och har 273 elektorsröster, det vill säga mer än de 270 han behöver för att bli USA:s nästa president.

På Twitter skriver Biden att han är hedrad över att det amerikanska folket valt honom att leda USA.

- Jag lovar er: Jag kommer att vara president för alla amerikaner, oavsett om ni röstade för mig eller inte, skriver Biden.

I ett uttalande skriver Biden att det nu är dags att lägga ilskan och den hårda retoriken bakom sig.

- Det är dags för Amerika att enas. Och helas, skriver Biden.

Också Bidens parhäst Kamala Harris, som skriver historia då hon blir USA:s första svarta kvinnliga vicepresident, tar till orda på Twitter.

- Det här valet handlar om mycket mer än om bara mig och Joe Biden, det handlar om USA:s själ och vår vilja att kämpa för den. Vi har mycket jobb framför oss. Låt oss sätta igång, skriver Harris.

Trump vägrar erkänna sig besegrad

Donald Trump å sin sida meddelar att valet inte är förbi. I ett uttalande som publicerades på Trumpkampanjens webbplats samtidigt som Trump själv befann sig på en golfbana i Virginia står det att Joe Biden går händelserna i förväg och att Bidens seger inte bekräftats.

Enligt uttalandet har Trumpkampanjen inlett ett antal rättsliga processer i flera delstater.

- Lagliga röster ska bestämma vem som vinner, inte nyhetsmedierna.

Trump är den första sittande presidenten som förlorat ett presidentval sedan 1992, då Bill Clinton besegrade George H. W. Bush.

Donald Trump i vit keps står på en golfbana bredvid en golfbil.
Bildtext Donald Trump golfade på Trump National Golf Club i Virginia morgonen den 7 november.
Bild: AFP / Lehtikuva

Världsledare gratulerar

Efter beskedet samlades jublande demokrater i flera stora städer runtom USA för att fira.

I det demokratiska fästet New York tog invånare till gator och balkonger för att visa sin glädje över resultatet med applåder, glädjetjut och biltut.

- Jag är glad att Trump är borta från våra liv - förhoppningsvis för gott. Att våra liv kan återgå mot det normala, att mina barn nu kan se en anständig människa vid makten igen - det gör mig glad, säger Catherine Griffin till nyhetsbyrån AFP.

Dans, sång och tutande bilar – så här firar amerikanerna Joe Bidens valseger - Spela upp på Arenan

President Sauli Niinistö och flera andra världsledare har redan gratulerat Joe Biden.

- Jag har gratulerat Joe Biden till segern. Jag ser fram emot möjligheten att fortsätta att bygga våra starka relationer med honom och Kamala Harris, skriver Niinistö via Presidentens kansli på Twitter.

- Å den kanadensiska regeringens vägnar gratulerar jag Joe Biden och Kamala Harris till valet, skriver Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

Också Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, Frankrikes premiärminister Emmanuel Macron och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez har framfört sina gratulationer.

Väljare som firar Joe Bidens seger på Times Square
Bildtext New York-bor samlades vid Times Square för att fira presidentbeskedet.
Bild: Kena Betancur / AFP / Lehtikuva

Pennsylvania avgjorde

Som väntat blev det nyckeldelstaten Pennsylvania som avgjorde valet.

Donald Trump segrade i de traditionellt demokratiska fästena i rostbältet, det vill säga Michigan, Wisconsin och Pennsylvania, i förra valet år 2016. Men i det här valet lyckades Biden vinna tillbaka de här avgörande delstaterna.

Joe Biden, 77, blir USA:s äldsta president. Han var Barack Obamas vicepresident från 2009 till 2017 och är en av de mest erfarna senatorerna i USA:s historia.

Diskussion om artikeln