Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Måla en djungel direkt på väggen

Från 2020
Uppdaterad 05.02.2021 05:28.
Måla en egen djungelhörna direkt på väggen - Spela upp på Arenan

Många är vi som drömmer om att resa och se exotiska miljöer, men det är ju inte alltid möjligt. Så varför inte skapa en egen oas hemma direkt på den där väggen som kanske ändå ska målas om småningom?

Gröna nyanser, bladverk och ett och annat litet djur kan kanske lindra den svåraste längtan till landet långt borta.

En slät målad vägg går det att måla direkt på, men om det inte är möjligt kan du måla på en stor träskiva istället. Utgå från det som är bäst utifrån ditt eget hem.

Jag utgick från det intensivt rosa hörnet i Strömsös bibliotek. Rosa och grönt är en härlig färgmix, eller krock, kanske någon tycker. De många gröna nyanserna syns väldigt tydligt mot det rosa och skapar en magisk känsla.

Innan jag började måla tittade jag på foton på växtlighet som finns i djungeln. Jag gjorde skisser på olika bladformer som kan upprepas om och om igen och för att få större variation tänkte jag mig också måla in några blommor och apor.

En skiss på en rosa vägg
Bildtext Rita upp formerna i stora drag på väggen så du får en känsla för proportioner.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Låt lekfullheten styra

Att rita eller måla på väggen är befriande på samma gång som det kanske känns lite förbjudet. Kanske du är rädd att förstöra väggen. Men tänk istället så här: testa, släpp loss fantasin, hitta på låtsasväxter, låt lekfullheten styra.

Och ifall det inte blir som du tänkt så då går det ju alltid att måla över igen.

Först de stora linjerna, sedan detaljerna

Rita upp formerna i stora drag på väggen så du får en känsla för proportioner. Du kan lägga till vartefter, allt behöver inte vara utritat.

Sedan går du in med pensel och ganska tunn färg och målar konturerna. Ifall du har inslag av t.ex. lianer, är det perfekt att låta färgen rinna nerför väggen. Allt med måtta förstås!

Om du målar med både transparent färg och täckande uppstår en känsla av djup i bilden. Jobba med hela ytan samtidigt istället för att först måla en liten del helt färdigt. Detaljerna kommer senare.

Det är en stor yta och därför behöver du ta paus ibland, backa och titta på väggen på avstånd. Då ser du om målningen behöver byggas på med växter eller blommor för balansens skull.

Se väggen som ett långtidsprojekt

Ingen djungel utan djur! Jag valde att måla två apor, delvis gömda i vegetationen. Vem vet kanske det dyker upp en papegoja i framtiden?

Det fina med en sådan här vägg är att den inte behöver bli färdig direkt - det kan alltid dyka upp fler invånare.

Skapa en vägg som du blir glad av, ett hörn där du kan drömma, läsa och längta. Dröm nu, res sen!

En kvinna sitter i ett rum med många grönväxter.
Bildtext Camilla Forsén-Ström njuter i sitt djungelhörn.
Bild: Yle/Juha Leskelä