Hoppa till huvudinnehåll

Sport

EM-medalj skulle smaka bra för Nyqvist och Oldorff som spelat sig till kvartsfinal i junior-EM: "Jag har tränat jättehårt och resultatet syns i mitt spel"

Från 2020
Uppdaterad 05.11.2020 14:45.
Nella Nyqvist PLK verkolla
Bildtext Nella Nyqvist aspirerar på junior-EM-medalj – som blott 14-åring.
Bild: Esa Fills / YLE

Nella Nyqvist är klart yngre än sina motståndare men har inte låtit denna lilla detalj hindra henne från att avancera till kvartsfinal i junior-EM i badminton. Joakim Oldorff är likaså bland de åtta bästa i herrsingel.

18, 17, 16, 16, 18, 16, 18. Och så 14. Vad syftar siffrorna på? Jo, på åldern på de åtta bästa damsingelspelarna i junior-EM i badminton.

Den 14-åriga helsingforsaren Nella Nyqvist (till vardags i Helsingfors Badminton Club) är yngre än alla de återstående kvartsfinalisterna, och bland de yngsta spelarna (kanske rentav den allra yngsta) i hela EM, men trots det har hon gått från klarhet till klarhet i junior-EM i badminton i Lahtis.

I den inledande lagtävlingen vann Nyqvist sina båda singlar och i individuella EM har hon radat upp tre singelsegrar i rad. Den senaste segern, som gav henne en plats bland de åtta bästa i EM, kom över serbiskan Sara Loncar med siffrorna 21–17, 21–18.

– Nästan allt lyckades, och jag rörde mig bra, säger Nyqvist till Yle Sporten.

Nyqvist beskriver Loncar som en hård motståndare som lyckades pressa finländaren på bakplan.

– Men jag lyckades slå bra slag i kors från bakplan och den vägen komma tillbaka i spelet, säger Nyqvist på badmintonförbundets webbplats.

En match från medalj

I torsdagens kvartsfinal möter hon Nederländernas andra seedade Amy Tan.

– Hon är snabb och har säkra slag. Men jag kan vinna över henne om jag lyckas spela säkert och röra mig lika bra som i tidigare matcher, säger Nyqvist till Ye Sporten.

Nyqvist är redan nu väldigt nöjd med sin insats i EM – med all rätt. Men hon hungrar ändå efter mera.

– Att vinna en EM-medalj skulle vara verkligen fint. Jag har tränat jättehårt och resultatet syns i mitt spel.

För att det målet ska uppnås måste hon vinna över nederländskan Tan. Då skulle hon vara i semifinal vilket garanterar minst EM-brons, eftersom bronsmatcher inte spelas.

I våras vann Nyqvist EM-guld för under 15-åringar.

EM-medalj möjlig också på herrsidan

Även i herrsingel finns alla chanser till EM-medalj. Esbosonen Joakim Oldorff (till vardags i Tapion Sulka) är tredje seedad i turneringen och har tills vidare levt upp till förväntningarna genom att vinna sina båda matcher. I onsdagens åttondelsfinal besegrade han fransmannen Alex Lanier efter en tight match med siffrorna 23–21, 21–19.

– Motståndaren var skicklig och särskilt bra i det snabba spelet. Därför försökte jag så att säga spela stort spel med långa höga lyft och snabba droppar, berättar Oldorff på badmintonförbundets webbplats.

– Följande motståndare är Rysslands Georgii Lebedev. Hittills har jag förberett mig för matcherna genom att analysera motståndarens spelstil och träna och värma upp ordentligt inför matcherna. Jag har också spelat fokuserat och följt taktiken. Genom att göra samma saker tror jag att jag har goda möjligheter att vinna följande match, säger Oldorff till Yle Sporten.

Precis som fallet är för Nyqvist skiljer en seger Oldorff från EM-medalj för under 19-åringar.

– Det vore fint att vinna medalj i EM, det skulle betyda massor för mig. För att nå final och EM-guld krävs verkligen bra spel av mig, men jag tror att det är möjligt.

Fyra finländare har tidigare vunnit EM-medalj i U19-klassen: Kasper Lehikoinen vann brons 2009 och 2011, Maria Väisänen vann brons 2003 och Ville Lång brons 2003. En gång, år 1987, har Finland vunnit EM-guld genom Pontus Jäntti.

Slut i dubblarna

Finlands båda par i herrdubbel, Robin Jäntti och Niilo Nyqvist samt Juuso Kuoppala och Safin Emran vann sina respektive öppningsmatcher och avancerade till åttondelsfinal där väggen ändå kom emot.

I sin första match slog Jäntti och Nyqvist det skotska paret Kenneth Cheung och Michael McGuire med 21–14 21–17, men i åttondelsfinalen blev det danska 7-seedade paret Christian Faust Kjaer och Marcus Rindshöj för svåra – seger åt danskarna med 21–15, 21–12.

Kuoppala och Emran inledde EM med seger över den portugisiska kombinationen Rodrigo Dias och David Silva med 21–18 21–17. Men också deras EM fick ett rödvitt slut då William Kryger Boe och Mads Vestergaard var bättre med 21–17, 21–16.

Matcherna visas på badmintoneurope.tv.

Diskussion om artikeln