Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronatester på minkfarmer i Österbotten – alla minkar på samma farm avlivas om coronaviruset hittas

Från 2020
Uppdaterad 05.11.2020 15:08.
Vit mink i bur.
Bildtext En mink i Österbotten (illustrationsbild).
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Danmark beslöt den här veckan att avliva alla minkar på landets minkfarmer, efter att man upptäckt en muterad version av viruset som man menar att ett coronavaccin kan bita sämre på. I Finland utförs från och med denna vecka coronatester vid minkfarmer på tio orter i Österbotten.

– Det danska beslutet kom som en överraskning också för oss, kommenterar Terhi Laaksonen som är enhetschef vid avdelningen för djurens hälsa och välfärd vid Livsmedelsverket.

Beslutet motiverades alltså med att ett muterat coronavirus upptäckts på en dansk minkfarm och därefter spridit sig till några människor. Det muterade viruset verkar vara mer motståndskraftigt mot ett coronavaccin.

Man känner till fem fall på minkfarmer, där man ser att förmågan att bilda antikroppar har försvagats. Virusversionen har också spridit sig till minst 12 personer.

– Det utreds ännu om coronaviruset har spridit sig till minkfarmen och muterat där, eller om mutationen skett annanstans, påpekar Laaksonen.

Det muterade viruset kan alltså fortsätta sprida sig från människa till människa, men man hoppas nu i Danmark att man lyckas kväva den här nya virusversionen i och med beslutet att avliva alla minkar.

– Det finns många djur i en minkfarm och ett virus sprids lätt till alla minkar. Där finns en sådan stor mängd djur att det lättare uppstår mutationer, kommenterar Terhi Laaksonen.

Hon säger också att en mink relativt lätt kan smittas av en människa med covid-19, men att det inte är alls lika vanligt tvärtom – att en människa skulle smittas av en mink.

Danmark har informerat EU:s smittskyddsmyndighet ECDC, den globala hälsoorganisationen WHO och EU-kommissionen om läget.

Tester i Finland

Livsmedelsverket i Finland berättar för Svenska Yle att det kommer att utföras coronatester på minkfarmer på tio orter i Österbotten från och med den här veckan, mot bakgrund av läget i Danmark.

– Om det hittas coronasmitta på en viss finländsk minkfarm så kommer alla minkar där att avlivas, berättar Laaksonen.

De kommuner där minkar kommer att coronatestas snart är Kalajoki, Kauhava, Kaustby, Karleby, Korsnäs, Korsholm, Närpes, Pedersöre, Nykarleby och Vörå.

Tre slumpmässigt valda pälsdjursfarmer på varje ort omfattas av testerna, som i praktiken utförs av kommunala veterinärer. Det är inte ett oanmält besök, utan pälsdjursfarmen får veta om det på förhand.

Coronatesterna ska ske inom två veckor. I samband med dem kommer man också att granska om viruset har muterat eller inte.

Hittills har det inte uppdagats coronavirus på sådana här farmer i Finland. Terhi Laaksonen på Livsmedelsverket påpekar också att det är viktigt att pälsdjursuppfödarna fortsätter att ta covid-19 på allvar.

– Det gäller att säkerställa att man inte jobbar på en minkfarm om man är sjuk. Det är det viktigaste för tillfället. Vi försöker se till att minkarna i Finland inte drabbas av coronaviruset.

Enligt en färsk förordning om smittsamma sjukdomar bör kommunens veterinärmyndighet informeras om en person som bor eller arbetar på en pälsdjursfarm konstateras ha covid-19.

Diskussion om artikeln