Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Niki Matheson är ny chef för Dansens hus

Från 2020
En mellanblond kvinna som står lutad mot en vägg.
Bildtext Niki Matheson är en erfaren producent som länge har jobbat bland annat med bland annat Helsingfors Festspel.
Bild: Liisa Takala

Styrelsen för Dansens hus har valt Kulturcentret Korjaamos chef Niki Matheson till ny chef för Dansens hus. Matheson säger att hon vill göra dansen i all dess mångfald tillgänglig för en så bred publik som möjligt.

Niki Matheson (f. 1967) är en erfaren producent som länge har jobbat bland annat med Helsingfors Festspel, där hon var administrativ chef 2007-2019.

– Dansens hus är ett unikt projekt och en betydande kulturgärning. Jag är väldigt ivrig över möjligheten att ansluta mig till teamet, säger Matheson i ett pressmeddelande.

– Dansens hus har som uppgift att föra samman dansen och publiken och jag förväntar mig att tillsammans med de andra inom dansfältet kunna göra dansen i all dess mångfald tillgänglig för en så bred publik som möjligt,

Jobbat också med dans
Matheson är välkänd också inom dansfältet. Hon har jobbat bland annat i Helsingfors stadsteaters danskompani, Skånes Dansteater och med flera av de största dansfestivalerna i Finland.

Matheson har studerat koreografi och har en examen i producentskap för scenkonst från Teaterhögskolan.

Den tidigare chefen för Dansens hus Matti Numminen avgick i slutet av oktober i år. Beslutet ska ha varit en gemensam överenskommelse mellan honom och styrelsen för Dansens hus.

Numminen hann leda Dansens hus i två år.

Rabalder kring namnbyte

I somras väcktes rabalder kring beslutet att byta namnet på Dansens hus till Form. Inom kulturkretsarna förundrade man sig över varför det ursprungliga namnet inte dög åt ett hus som vigts för dans och som redan är ett känt och fungerande varumärke i flera andra länder. Efter uppståndelsen byttes namnet tillbaka till Dansens hus.

Niki Matheson inleder sitt arbete som chef för Dansens hus den 1 januari 2021. Dansens hus slår upp sina dörrar i början av 2022 vid Kabelfabriken i Gräsviken i Helsingfors.