Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Linda Sällström: "Jag fattade ingenting när tränaren snackade om blommor i bazookan"

Från 2020
Linda Sällström kastar bollen i luften med en koncentrerad min
Bildtext Linda Sällström spelar fotboll i Paris FC.
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Vilken regel inom fotbollen skulle Linda Sällström ändra på? Varför nämndes blommor i bazookan på träningen i Paris? Vilken idrott skulle hon ha satsat på om hon inte valt fotbollen? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till fotbollsspelaren Linda Sällström.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva finlandssvenska kända personer eller grupper att ställa frågor till varandra. Näst ut i denna serie är fotbollsspelaren Linda Sällström.

Lindas Sällström har en fin karriär inom fotbollen. Hon har spelat i högstaligan i Finland, Sverige och Frankrike. För tillfället representerar hon Paris FC som ligger på femte plats i tabellen.

Linda spelar även i finska landslaget där hon synnerligen har briljerat. Hon har spelat över 100 landskamper, är landslagets främsta målskytt genom tiderna och har tre gånger valts till årets spelare. Framtiden ser ljus ut för landslaget efter hemmavinsten mot Skottland i EM-kvalet. De toppar gruppen och har alltså goda chanser att ta sig till EM. EM-kvalet fortsätter den första december då de möter Skottland på bortaplan.

Linda Sällström har i denna serie fått frågor av kulstötaren Tomas Söderlund, artisten Fredrik Furu, skådespelaren Susanne Marins, producenten Janne Hyöty, artisten Hanna Lagerström, programledaren Märta Westerlund, äventyraren Patrick Degerman, dansbandslegenden Hans Martin, skådespelaren Jonas Bergqvist och mediaproducenten Tage Rönnqvist.

Patrick Degerman
Bildtext Äventyraren Patrick Degerman har besökt bland annat Palau och Antarktis.
Bild: Patas fotoarkiv

Patrick Degermans fråga: Om du fick ändra på fotbollsreglerna, vad skulle du ändra på?

– Det som skulle vara intressant är om man fick byta hur många gånger som helst, som i ishockeyn. Därtill skulle matcherna se annorlunda ut om tiden pausas vid avbrott. Då skulle det lag som leder inte maska på samma sätt som det görs nu. För tillfället är det vanligt att spelare från det lag som leder överdriver om de blir tacklade, allt för att få klockan att gå.

Tomas Söderlund.
Bildtext Kulstötaren Tomas Söderlund meddelade i höst att han lägger av.
Bild: Arash Matin / Yle

Tomas Söderlunds fråga: Om du inte skulle spela fotboll, vilken annan sport skulle du ha börjat med?

– Jag har friidrottat en hel del, men slutade när jag flyttade till Sverige för att bli heltidsproffs på fotboll. Mina grenar var stavhopp och häcklöpning. Jag fick faktiskt som 15-åring FM-guld i båda grenarna. Som ung höll jag även på med tennis och karate.

– Jag tycker det är en rikedom att hålla på med ett flertal olika idrotter, och inte satsa allt på en. Det är väl ganska vanligt att idrottare håller på med flera olika idrotter. I landslaget har vi tjejer som varit med i OS, VM och EM i andra grenar. Elli Pikkujämsä knep brons i big air och slopestyle i junior-VM 2017 och Emmi Alanen har silver och brons i U-17 EM i brottning.

Pressbild på Fredrik Furu.
Bildtext Fredrik Furu firade i april i år 10 år som soloartist.
Bild: Marcos Engman

Fredrik Furus fråga: Fotboll är en av mina största passioner. Den tävlar konstant med musiken om förstaplatsen. Har du något intresse som konkurrerar med fotbollen?

– Jag studerar på sidan om fotbollen till läkare, så det skulle jag säga är min andra stora passion. Studierna ligger på paus för tillfället eftersom fotbollen tar så mycket av min tid och stor del av studierna kräver obligatorisk närvaro. Det är lite svårt att praktisera alla läkarstudier på distans.

– Jag har haft möjlighet att praktisera mina studier inom fotbollen. Vi spelade en landskamp i Kina och en av mina lagkamrater skadade sig och fick ett sår som behövde sys. Jag assisterade då vår landslagsläkare Pippa Laukka när hon sydde ihop såret efter matchen, allt detta fortfarande iklädd matchdress.

Hans Martin med en akustisk gitarr.
Bildtext Dansbandslegenden Hans Martin var solist i dansbandet Tommys.

Hans Martins fråga: Kan du franska?

– Jag kan beställa på en restaurang och förstår en del av det som sägs på träningarna. När jag just hade börjat i Paris FC snackade tränaren taktik och berättade om en övning vi skulle göra. Jag förstod inte vad han sade så jag frågade av en lagkamrat. Hon svarade: "Var inte en blomma i en bazooka". Det är tydligen ett franskt uttryck, men inte blev jag klokare av det så det var bara att gilla läget.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Linda om vem hon var i högstadiet, vilken mat som är optimal att äta inför en match och hur ofta hon bråkar med sina lagkamrater.

Linda Sällström: "Jag fattade ingenting när tränaren snackade om blommor i bazookan"

33:31

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln