Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Månadslång vånda över – Vasa Sport får äntligen spela hemma: "Vi kommer att vara laddade", säger lagkaptenen Erik Riska

Från 2020
Uppdaterad 05.11.2020 19:57.
Roope Talaja i Sports bås.
Bildtext Roope Talaja & concortes får snart göra efterlängtad hemmapremiär.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Ett beslut av regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland på torsdagen innebär att Vasa Sport äntligen får börja spela matcher i hemmarinken. Den första matchen är inprickad till den 13 november.
– Vi kommer att vara laddade, säger Erik Riska.

Vasa Sport inledde sin säsong den 2 oktober och sedan dess har klubben spelat alla sina nio ligamatcher på bortais. Detta på grund av regionens dåliga coronaläge.

Nu har smittoläget förbättrats och regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har luckrat upp på bestämmelserna. Totalförbudet mot evenemang med över 50 personer är upphävt.

Det innebär att Sport nu kan börja spela matcher i hemmarinken i Kopparöns ishall.

– Det känns riktigt kul! På bortaplan får man spela med mindre press, men det ska bli roligt att äntligen få inleda säsongen inför hemmapubliken i vår nya fina ishall. Vi kommer att vara laddade, säger lagkaptenen Erik Riska till Svenska Yle.

Hur har det varit att bara spela borta den första månaden?

– Det har varit tungt med nio bortamatcher, det är en annan sorts uppladdning. Men om jag måste välja mellan att inleda med tio bortamatcher eller tio hemma, så väljer jag att inleda borta.

– Det blir trevligt att ha flera hemmamatcher nu i mörka november och december. Vartefter säsongen lider blir återhämtningen viktigare och ju fler bussresor desto sämre återhämtning. Det är lättare att återhämta sig hemma.

Erik Riska åker skridsko.
Bildtext Erik Riska är lagkapten i Vasa Sport.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Får fylla hallen till hälften

Sport kommer att möta Uleåborgslaget Kärpät i hemmapremiären den 13 november. Arenans kapacitet kommer att utnyttjas till ungefär hälften.

– Vi har väntat på det här länge. Nu får vi fylla ishallen till ungefär hälften, det vill säga cirka 2 600 personer. Förstås med de restriktioner och rekommendationer som finns för evenemang med en större publik, säger Vasa Sports vd Tomas Kurtén till Svenska Yle.

Rekommendationerna är de gamla vanliga: munskydd, undvikande av köer, avstånd och god hygien.

Hur viktigt är det här beslutet för er?

– Förstås jätteviktigt. Det går inte ekonomiskt att spela en säsong utan hemmamatcher. Det är totalt omöjligt, säger Kurtén.

Hur ser du på resten av säsongen med tanke på att det kan komma nya förbud mot att ta in publik?

– Det är helt klart tufft. Sen är det lite upp till oss själva hur kreativa är vi. Hur mycket får vi gjort med våra supporterprodukter, hur mycket kan vi använda restaurangutrymmena utanför matcherna, idag startade vi en aktieemission och så vidare.

– Vi kommer att få jobba extra hela tiden under hela säsongen för att få in pengar från andra ställen än där vi normalt brukar få dem, säger Kurtén.

Sport ligger på elfte plats i ligans rejält haltande tabell. Lagets poängsnitt är tionde bäst.

Diskussion om artikeln