Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mårten Svartström lämnar Efter Nio: "Det har varit världens bästa jobb"

Från 2020
Mårten Svartström i Efter Nios studio.
Bildtext Programledaren Mårten Svartström är ett välbekant ansikte för Yle Fems tittare.
Bild: Parad Media

Efter sju år och nästan femhundra avsnitt av pratshowen Efter Nio splittras programledarduon Sonja Kailassaari och Mårten Svartström. Svartström blir istället en del av Svenska Yles kulturredaktion.

Den klarröda soffan och de stora fönstren ut mot Georgsgatan i Helsingfors har blivit kännetecken för tv-programmet Efter Nio. Tusentals gäster har suttit i den soffan genom åren – programmet är inne på sin trettonde säsong – däribland presidenter, rockstjärnor, författare och alldeles vanliga människor som upplevt någonting unikt.

– För mig är det inte att få träffa så många kändisar som är det mest speciella med det här jobbet, säger Mårten Svartström. Det är de gånger då jag möter en medmänniska vars upplevelser eller tankar jag verkligen berörs av som stannar kvar i minnet.

Sonja Kailassaari och Mårten Svartström i Efter Nios röda soffa.
Bildtext Tusentals gäster har välkomnats i Efter Nios röda soffa.

Att tillsammans med Sonja Kailassaari vara programledare för Efter Nio beskriver han som “världens bästa jobb”. Ändå har tanken på att småningom gå vidare och göra en omstart i karriären funnits där redan länge, åtminstone under det senaste året.

– Jag har börjat känna mig lite trött, och funderat på om jag tappat gnistan. Sonja är en ivrig, nyfiken och charmig person som förtjänar att ha en parhäst med samma energi.

Programmet kommer att fortsätta som förut men med en annan programledare vid Sonja Kailassaaris sida, och Mårten Svartström är övertygad om att den vitamininjektion förändringen innebär kommer att göra programmet gott.

Nu eller aldrig

Att bli igenkänd på stan och att bli kontaktad av tittare med frågor och respons är bara roligt säger Mårten. Men han har tidigare berättat om att han har en introvert personlighetstyp, och att det kan kännas enormt krävande att vara så social och intresserad som arbetet kräver.

– Jag blir alldeles utmattad av alla långa inspelningsdagar, då jag måste visa mig från min bästa sida och möta så många nya människor. Jag har också börjat tröttna på den Mårten som jag är i offentligheten.

Mårten påpekar att han som snart 50-åring tycker att det är hög tid att byta jobb om han ska hinna göra något annat under karriären.

– Jag har på senare tid ramlat över flera artiklar som handlat om hur bra det är för hälsan, och för hjärnan, att överge sina gamla hjulspår och göra något annat än man är van vid, speciellt just i min ålder.

Många skrattanfall

Det är inte utan vemod som Mårten flyttar över till andra uppgifter. De många åren på Efter Nio har varit värdefulla och inte minst roliga.

– Jag kommer att sakna samvaron med Sonja. När vi är som allra tröttast efter en lång inspelning och vi ska läsa in slutorden och allt bara blir fel, och vi bryter ihop och skrattar och skrattar och skrattar. Fastän vi är ganska olika som personer har vi en stark gemensam humor.

Sonja Kailassaari och mårten svartström skrattar
Bildtext Sonja och Mårten har delat många goda skratt.

Till vardags bor Mårten Svartström i Esbo med sambo och tre döttrar. När han inte är ute och kör runt flickorna till deras hobbyer tycker han om löpning och goda viner, och han lagar gärna mat – helst indiskt. Och så spelar han gitarr i bandet The Scrapes, som på 90-talet var ganska stort och till och med spelade på musikfestivalen Ruisrock i Åbo. Bandet spelar irländskinspirerad musik och Mårten Svartström har också varit bosatt på Irland en längre tid.

Fem fakta om Mårten

  • Motto: "Everything happens for a reason"
  • Dricker helst: kaffe, vatten, vin (i den ordningen, om dagen tillåter)
  • Äter helst: Lokal närodlad högsommarmat, som smörstekta gös- eller abborfiléer, kantarellstuvning och nypotatis (men lagar gärna själv kryddstarka asiatiska och indiska rätter under kyliga finländska månader).
  • Läste nyss: "Girl, Woman, Other" av Bernardine Evaristo (Bookerpris-vinnare 2019) - fantastisk!
  • Det visste ni inte om Mårten: I början av 1990-talet bodde jag en längre tid i Kuala Lumpur i Malaysia, och av en slump fick jag vara med om att spela en av huvudrollerna i ett avsnitt i en tv-serie på malaysisk TV! Jag har VHS-kassetten här hemma som bevis!

Under åren på svenska Yle har Mårten hunnit jobba som redaktör på Radio X3M och vara musikproducent på Radio Vega. Teater och film är andra viktiga intressen.

– Kulturen har alltid legat mig nära hjärtat, kanske allra mest musik och litteratur. Det ska bli roligt och spännande att ingå i kulturredaktionen, men det känns också lite nervöst att kasta allt det jag är van vid och börja med någonting nytt.

Eget intresse för skrivande

Den som har följt med Efter Nios sändningar under åren har säkert lagt märke till att Mårten också lockas av tanken på att själv skriva skönlitterärt. Kanske är det dags för den där omtalade boken nu, när energin som han hittills lagt på programmet frigörs för andra ändamål?

– Under mina sex år bosatt på Irland lärde jag mig ett fint uttryck: "Tie up loose ends." Och den här boken har ju definitivt länge redan varit en sådan. Så, bara att nu kavla upp ärmarna och göra det!

Vem som blir ny programledare i Efter Nio efter Mårten Svartström tillkännages inom kort.

Diskussion om artikeln