Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juniorlejonens matcher mot Sverige inställda – coronafall i svenska truppen

Från 2020
Uppdaterad 05.11.2020 14:19.
Justus Annunen räddar ett skott
Bildtext Finlands och Sveriges juniorlandslag möts inte (arkivbild).
Bild: /All Over Press

Juniorlejonens landskamper mot Sverige är inställda. Orsaken är covid-19-fall i den svenska truppen. U18-landskamperna mellan Finland och Sverige ställs in av samma orsak.

Finlands och Sveriges U20-landslag skulle spela tre landskamper mot varandra i Malmö, men det blev inget av dem.

På torsdagen fattade Finlands och Sveriges ishockeyförbund beslutet att ställa in matcherna som en försiktighetsåtgärd på grund av två positiva coronatest i den svenska truppen.

– Några internationella matcher hade varit väldigt välkomna i och med att vi inte ännu mött andra länder i år, och våra följande matcher är junior-VM i december, säger juniorlandslagets general manager Kimmo Oikarinen.

– Men läget är som det är, vi kan inte några risker. Hälsan är viktigast.

Finlands trupp inte i kontakt med Sveriges

Såväl spelare som funktionärer i Juniorkronorna testades inför resan till Malmö och alla provsvar visade negativt. Men väl framme i Malmö testade en av spelarna positivt.

Efter det positiva svaret gjordes snabbtest på hela truppen där ytterligare en spelare visade ett positivt provresultat. Ingen av spelarna har uppvisat några symptom.

Juniorlejonen som reste till Malmö i tisdags har inte varit i kontakt med Juniorkronorna. Hela den finländska truppen har coronatestats och alla test har varit negativa.

– Vi har ett ansvar gentemot spelare, ledare men också våra föreningar samt vårt gästande lag. Därför väljer vi tillsammans med Finlands ishockeyförbund att ta det här beslutet.

– Vi har gjort ett gediget jobb med testning och isolering av både spelare och ledare och utifrån det känns det skönt att vi har ett system och strukturer som fungerar och där vi upptäcker smitta i ett tidigt skede, säger Pär Ericson, utvecklingschef på svenska ishockeyförbundet.

Den finländska truppen återvänder snarast till Finland.

Smålejonens matcher också inhiberade

Coronasmittan sätter också käppar i hjulen för matchen mellan Finlands U18-landslag och Sveriges U18-landslag i Vierumäki. Två fall av coronasmitta har uppdagats i den svenska truppen på plats i Vierumäki.

– Det är synd att vi inte kan spela matcherna men samtidigt väldigt positivt att vårt system fungerar, säger Oikarinen.

– Som det ser ut nu samlas U18-pojklandslaget igen efter årsskiftet.

Sveriges U18-landslag testades först hemma i Sverige och då var alla test negativa. På Helsingfors-Vanda flygplats testades truppen igen och väl framme i Vierumäki var ett av testen positivt.

På grund av covid-19-fallen beslöt bägge ländernas grenförbund att inhibera matcherna. Sveriges trupp reser tillbaka till Sverige så fort som det är möjligt att genomföra under trygga omständigheter.

Källor: Finlands ishockeyförbund och Sveriges ishockeyförbund.

Diskussion om artikeln