Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bröderna Granholm döms till 15 års fängelse för bland annat mordförsök - tingsrättens dom i polisskjutningen i Borgå föll i dag

Från 2020
Uppdaterad 06.11.2020 17:30.
Bild på de misstänka gärningsmännen i rättssalen i dag.
Bild: Lehtikuva

Tingsrättens dom mot bröderna Richard och Raymond Granholm föll fredagen 6.11. De döms till maximistraff, alltså 15 års fängelse för bland annat flera mordförsök i Borgå och Tammerfors.

Raymond Granholm döms till 15 års fängelse för sammanlagt nio försök till mord, skjutvapenbrott, grovt rån, grov misshandel, våldsamt motstånd mot tjänsteman, försök till grov misshandel, åtta framkallanden av fara samt grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Richard Granholm döms till 15 års fängelse för sammanlagt elva försök till mord, skjutvapenbrott, grovt rån, våldsamt motstånd mot tjänsteman, två försök till grov misshandel samt åtta framkallanden av fara.

Oklart motiv

Motivet för våldsgärningarna i Ölstens har varit oklart, men Granholms advokater har under rättsprocessens gång förnekat att brödernas avsikt var att döda poliserna.

Avsikten har varit att begå ett grovt rån genom att komma över polisernas vapen.

Därför anser bröderna att skjutningen ska betraktas som grov misshandel, eftersom poliserna sköts på ett sätt att de inte miste livet.

Straffrättsligt är det inte möjligt att tolka handlingen utifrån huruvida avsikten har varit att döda eller inte. Med avsikt kan också inkludera att död är en möjlig följd av handlingen som gäringsmannen väljer att ignorera.

Rätten fann inget som skulle ha talat för att bröderna inte skulle ha förstått omfattningen av sina gärningar. Därför valde rätten att inte döma dem till rättspsykiatrisk undersökning.

De två poliserna som skadades vid skottlossningen i Borgå hade inte äterhämtats sig helt och hållet när rättegången inleddes.

Bröderna dömdes att betala sammanlagt 26 900 euro i skadestånd till poliserna.

Domen har inte vunnit laga kraft och det är oklart om försvaret har för avsikt att överklaga domen.

Artikeln uppdateras vid behov med ny information gällande domen.

Händelseförloppet i korthet:

Två poliser skadas i samband med en skottlossning som äger rum i Ölstens i Borgå natten till den 25 augusti 2019. Larmet till nödcentralen kommer klockan 0.22.

På platsen hotas och beskjuts två poliser. Poliserna känner inte genast till antalet gärningsmän, men misstänker att det kan vara flera personer.

Skottlossningen sker på Verkstadsmekanikervägen på industriområdet Ölstens väster om Borgå centrum.

Grafik karta över stadsdel i Borgå
Bildtext Brottsplatsen i Borgå ligger i ett småindustriområde strax utanför centrum.
Bild: YLE

Den ena polisen skjuts en gång i armen, den andra två gånger i ryggen när han flyr undan gärningsmännen.

Ingen grips i samband med incidenten. Det klarnar snart att det rör sig om två män, men man saknar signalement på de misstänkta.

Centralkriminalpolisen utreder fallet som mordförsök.

Den ena skottskadade polisen får lämna sjukhuset redan efter någon dag, medan den andra kommer hem för konvalecens en vecka senare.

Gärningsmännen grips samma dag

Senare samma dag, söndagen den 25 augusti, grips de två männen klockan 20.36 efter en biljakt som slutar i Ikalis.

Under biljakten skjuter männen mot polisen från sin bil och kör mot dem. Tre av polisens fordon skadas, men inga människor.

Männen identifieras som bröderna Richard och Raymond Granholm, den ena svensk medborgare, den andra med dubbelt finsk och svenskt medborgarskap.

Bröderna bor i Johanneshov i Stockholms kommun.

Rättegången mot Borgåskyttarna har inletts – det här behöver du veta - Spela upp på Arenan

Polisen sköt inte ett enda skott

I de tekniska undersökningar och förhör som polisen gör under förundersökningen kommer det fram att polisen inte sköt ett enda skott mot bröderna.

De poliser som besköts och skadades i Borgå använde inte sina vapen och svarade inte på den beskjutning de utsattes för.

Inte heller i samband med gripandet i Ikalis ett dygn senare avlossade polisen några skott.

På båda platserna sköts det totalt tiotals skott, men alla skott som brann av sköts med brödernas vapen.

Åtal för 13 mordförsök - 13 års fängelse

I augusti 2020 väcker Södra Finlands specialiståklagare åtal mot bröderna Granholm för 13 mordförsök, grovt rån, förberedelse till grovt rån, tagande av gisslan, våldsamt motstånd mot tjänsteman, åtta fall av förorsakande av fara, skjutvapenbrott och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Bröderna har inte tagit ställning till brottsmisstankarna under förundersökningen.

Åklagaren anser att bröderna hade för avsikt att döda poliser.

Åklagare Laura Sairanen och Jukka Haavisto yrkar på att bröderna ska dömas till 13 års fängelse och att männen sinnesundersöks.

Richard och Raymond Granholm bestrider åtalspunkten om 13 mordförsök.

Enligt bröderna var deras syfte att få polisen att avbryta biljakten.
Bröderna har erkänt skjutvapenbrott och våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Huvudförhandlingarna i fallet inleddes måndagen den 7 september. Rättegången pågick under flera dagar.