Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Chock på Jylland: 3 000 kan mista jobbet när 15 miljoner minkar avlivas

Från 2020
Uppdaterad 06.11.2020 08:57.
Minkfarmare Thorbjoern Jepsen står med munskydd och huvudet böjt framför burar där minkar tittar ut i Gjoel, Danmark.
Bildtext Många minkfarmare i Danmark blev tvungna att avliva sina djur redan i början av oktober.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

– Vi lägger de här minkarna i en container, och sen är det över, säger en dansk minkfarmare till DR. Han tror inte yrket har någon framtid.

Smittan har spridit sig till över 200 minkfarmer och nu ska alla minkar i landet avlivas. Det är 15 miljoner djur.

Tv-bilder från Danmark visar hur hela grävskopor fulla med avlivade minkar dumpas i containers för att föras till förbränning. Också danska Livgarden kallas in för att hjälpa.

– Det fungerar på samma sätt som när de pälsas. De fångas in i lådor med koldioxid där de dör snabbt. Sen läggs de i containers och körs till Daka, säger Flemming Kure Marker som är huvudveterinär vid danska livsmedelsministeriet.

Daka är den stora förbränningsugnen i norra Jylland.

Två minkar står på bakbenen och tittar ut ur sin bur.
Bildtext Danmark har omkring tusen minkfarmer. Över 15 miljoner minkar ska nu avlivas.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

– Det är klart det är en allvarlig situation, säger Tage Pedersen, minkuppfödarnas förman på Copenhagen fur, till danska TV2.

– Vi ska förstås inte stå i vägen för folkhälsan i inte bara Danmark utan hela världen. Men det sagt är det djupt, djupt olyckligt att stå här som representant för en industri som i praktiken nu stängs ner, fortsätter han.

Bakgrund: Mutationen kan riskera coronavaccinet

Bakgrunden till avlivningen är inte bara coronasmittan i sig hos minkarna, utan att det upptäckts en mutation av viruset hos djuren och att den via minkarna smittat till också tolv människor.

Allan Randrup, professor i epidemiologi vid Köpenhamns universitet, förklarar för danska TV2 att problemet är att viruset muterat de molekyler som är tänkta att påverkas av coronavaccinet.

– Därför finns det en risk att antikropparna inte biter på det lika effektivt.

Det finns en risk att antikroppar inte biter på det lika effektivt

På Statens Serum Institut SSI förklarar Anders Fomsgaard att de i laboratorium testat det muterade viruset på antikroppar från människor som haft corona.

– I jämförelse med viruset som inte har muterat ser vi att vissa varianter av viruset kommer att vara mer resistenta mot antikropparna, säger Fomsgaard till danska TV2.

Livsverk raseras

Det är upprörda röster från minkavlarna i danska medier nu: de förstår läget men ser samtidigt sina livsverk raseras. En del säger att det är slutet för minkuppfödningen.

– Jag blev djupt berörd när jag fick meddelandet. Jag tror inte det finns något minkyrke i framtiden. Vi kommer att slänga de här fina minkarna i en container och så är det slut. Vi kommer aldrig att hitta så här bra arvsmassa, säger Frank Andersen som lagt 15 år av sitt liv på att bygga upp en farm med 15 000 minkar i Hjørring till Danmarks radio.

Jag hoppas de har bevis bakom det och att det är rätt beslut

– Naturligtvis kommer folkhälsan först. Jag hoppas de har bevis bakom det och att det är rätt beslut, säger han.

Minkfarmarna Peter och Trine Brinkmann Nielsen håller om varandra efter att ha hissat danska flaggan på halvstång på sin minkfarm i Boerglum Kloster på Jylland.
Bildtext Peter och Trine Brinkmann i Børglum blir tvungna att avliva sina 250 000 minkar. De har hissat flaggan på halvstång efter beskedet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Utanför Esbjerg har Jesper Christensen en farm med 15 000 minkar som alla ska avlivas. Han beskriver för DR hur luften gick ur honom vid beskedet.

– Det är en märklig känsla. Jag vet inte vad jag ska säga.

Han har svårt att sia om framtiden nu men säger att pälsuppfödarna kommer att samarbeta.

Minknäringen i Danmark

– Vad vi behöver i framtiden måste vi ta sen. Vi måste se vilken kompensation de ger. Vi har lite växtförädling och kan kanske tjäna pengar på det. Det handlar också om vad banken vill. Det är inte något jag bestämmer, säger Christensen.

Norra Jylland stängs ner

Sju kommuner på Norra Jylland har nu strängare coronarestriktioner sedan det visat sig att tolv personer smittats av det muterade viruset i minkarna.

Alla som bor i de sju kommunerna ska nu hålla sig innanför sin egen kommungräns.

Restauranger stängs och kollektivtrafiken ställs in, och elever i årskurs 5 till 8 ska stanna hemma, rapporterar DR.

Coronavirus också på svenska minkfarmar, och farmer testas i Finland

Coronaviruset har hittats också hos minkar i Blekinge i Sverige, meddelar Jordbruksverket i Sverige. Jordbruksverket har belagt samtliga minkbesättningar i Sverige med restriktioner för att skydda ytterligare minkar från att smittas.

Ungefär 80% av minkarna i Sverige avlivas i november för att pälsas, alltså inte på grund av viruset. Efter det finns bara avelsdjuren kvar.

Också WHO uppmärksammar läget på minkfarmarna i Danmark och twittrar om att de är i dialog med de danska myndigheterna för att få veta mer.

Minkfarmerna i Finland testas nu. Också där kommer minkarna att avlivas om de är smittade.

Rättelse: Artikeln har uppdaterats med information om minkarna i Sverige som inte avlivas på grund av viruset.

Diskussion om artikeln