Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronatester på farmer i Jakobstadområdet inleds nästa vecka – i nuläget finns ingen misstanke om smitta bland minkar

Från 2020
Uppdaterad 06.11.2020 11:45.
Pälsfarm i Kannus
Bildtext Pälsfarmerna där man utför coronatester väljs ut slumpmässigt och besöken avtalas om på förhand.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Nästa vecka inleds coronatestning på pälsfarmer i Jakobstadsområdet. Tillsynsveterinär Maria Lassus-Jensen säger att man inte i nuläget har någon misstanke om smitta på farmerna. Det handlar om en kartläggning.

Coronatestningen på pälsfarmer i Österbotten kommer att ske genom stickprov på slumpvis utvalda farmer i Kalajoki, Kauhava, Kaustby, Karleby, Korsnäs, Korsholm, Närpes, Pedersöre, Nykarleby och Vörå.

- Jag utgår ifrån att det som oroar är att man på andra håll i Europa upptäckt smitta hos symptomfria djur, säger Lassus-Jensen som är tillsynsveterinär på Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad.

I Danmark ska alla minkar i landet avlivas eftersom coronaviruset muterat till den grad att effekten av ett framtida coronavaccin äventyras för människan.

Tester i början av nästa vecka

I Jakobstadsområdet kommer testningen att inledas nästa vecka. Lassus-Jensen säger att proverna bör tas i början av veckan, så att de inte fastnar i postgången över helgen när de sänds till laboratorier för analys.

- Det sker inte ännu denna vecka, utan under de inkommande veckorna, säger Lassus-Jensen.

Livsmedelsverket i Finland har meddelat att om coronavirus påträffas bland minkarna på en finländsk farm så kommer alla minkar där att avlivas.

Farmerna väljs slumpmässigt

På varje ort testar man djur på tre farmer som väljs ut slumpmässigt. Det är främst tillsynsveterinärerna som utför provtagningen.

- Det här görs genom öppen kontakt med farmarna och vi kommer överens om besök på förhand också för att minimera kontakterna med farmarna, säger Lassus-Jensen.

Ingen smittad personal på farmerna

Enligt en ny förordning måste kommunens veterinärmyndighet informeras om en person som bor eller arbetar på en pälsdjursfarm konstateras ha covid-19.

- Det är för att man så snabbt som möjligt ska kunna ta prover och säkerställa att ingen smitta överförts till minkarna, säger Lassus-Jensen.

Några sådan fall har ännu inte rapporterats till veterinärmyndigheten i Jakobstad.

Vad gör man med djuren om de är coronasmittade? Kan man ta tillvara skinnen?

- Sådana instruktioner har jag inte ännu fått. Om vi får in en anmälan så måste vi ta det steg för steg, säger Lassus-Jensen.

Lassus-Jensen påpekar att om en coronasmittad person som jobbar på en minkfarm bara sköter sig bra, så behöver smittan inte överföras till djuren.

Samtidigt skriver Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund, Fifur, i ett pressmeddelande på torsdagen att situationen i Finland hittills är under kontroll.

Inga djur på finländska pälsfarmer har konstaterats vara smittade av coronaviruset, vilket tros vara tack vare systematiskt arbete ända sedan våren. Förbundet uppger att man fortsätter samarbeta med myndigheterna för att förhindra att coronaviruset tar sig in på farmerna.

Diskussion om artikeln