Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Det är lätt bara man har motivation och intresse" - Julen Leandro lärde sig svenska på några månader

Från 2020
Uppdaterad 06.11.2020 11:07.
porträttbild på  Julen Leandro
Bildtext Julen Leandro tycker det är tillräckligt kallt i Finland redan i början av november, och vet inte riktigt vad han ska tycka om vintern.
Bild: Arash Matin / Yle

Julen Leandro lärde sig svenska på några månader

5:32

För ett år sedan träffade Julen Leandro Aramendia sin flickvän i Spanien, och efter ett halvt år tillsammans bestämde han sig för att flytta till Finland.

Leandro ville studera till socionom, och eftersom flickvännen är finlandssvensk ville han göra det på svenska, vid Yrkeshögskolan Novia. För att klara inträdesförhören började han läsa svenska, minst fyra timmar varje dag.

Och det lyckades. Efter sex månaders intensivt läsande klarade Leandro inträdesförhöret på svenska. Sedan hösten 2020 har han studerat vid Novia i Åbo och jobbar vid sidan om på Kårkulla.

- Det finns flera orsaker till att jag lärde mig snabbt; intresse och motivationen att lära mig ett språk som är officiellt i Finland, och jag behövde kunna uttrycka mig, studera och jobba, säger Leandro.

Lättare med två modersmål?

Enligt Leandro brukar det vara lättare att lära sig nya språk om man har två modersmål, vilket han har: baskiska och spanska.

- Det kan vara en orsak till att det har varit jättelätt att lära sig svenska. En annan kan vara att svenska och engelska är så likadana, säger Leandro.

porträttbild på  Julen Leandro
Bildtext Julen Leandro har två modersmål, och talar dessutom svenska nästan flytande.
Bild: Arash Matin / Yle

Dessutom heter det att kärleken är en bra språklärare. Är man förälskad i någon vill man kunna prata med den personen.

Men inte för Leandro.

Sötnos bara på spanska

Leandro har övat sin svenska bara i skolan, på jobbet och tillsammans med flickvännens morföräldrar.

- Men jag har aldrig talat svenska med min flickvän. Hon har också två modersmål; svenska och spanska, så det var naturligt att vi talade spanska. Varför skulle vi byta till ett språk som är hennes modersmål, men inte mitt modersmål?

Men sådana ord som älskling och sötnos, det är inte sådana ord du säger på svenska?

- Nej, jag har aldrig sagt de där orden. Jag vet att de finns, men jag har aldrig sagt dem.

Några gånger har Leandro föreslagit att flickvännen och han skulle tala svenska hemma, men utan att de märkt det har de bytt till spanska redan efter några minuter.

Julen blir speciell för Julen

Leandro kom till Finland just då coronaepidemin började, och nu då man inte har fått träffa folk som tidigare, betyder det att han pratar svenska bara i högskolan och på jobbet. Han har inte heller kunnat vara med om studentevenemang.

- Jag har inte känt Finland som det var före coronan, så det är inget jag kan sakna.

Men julen kommer Julen Leandro att sakna. Det är första gången någonsin som han firar julen utan sina föräldrar och familj i Navarra.

- Jag kommer att vara med flickvännens familj, så det kommer att vara ganska bra. Jag har stora förväntningar på min första jul i Finland; att vara med familjen, och de har talat mycket om maten. Jag vet inte om jag kommer att tycka om den, men jag har stora förväntningar, säger Julen Leandro Aramendia.

Diskussion om artikeln