Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Smärtsam start för Lejonen framför hemmapubliken – utspelade av ryska juniorer i EHT-premiären

Från 2020
Uppdaterad 05.11.2020 21:49.
Ryska spelare jublar efter ett mål, Lejonen deppar.
Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Ungdomlig iver vägde tyngst när Ryssland och Finland möttes i EHT-turneringen i Helsingfors. Efter en katastrofal första period var matchen i prakten över och Lejonen var aldrig nära att utmana de ryska juniorerna som till slut vann med 6–2.

Senast Lejonen spelade en match var i februari, men nu nästan nio månader senare var det dags att inta isen igen. Tolv debutanter drog på sig landslagströjan då Finland ställdes mot Ryssland i EHT-premiären.

Ryssland valde trots stora protester att skicka en juniortrupp till Helsingfors, endast bestående av spelare som är aktuella för JVM senare i år. De ryska juniorerna gav ändå svar på tal direkt då man gick in i matchen med fart och frenesi.

Ryssland behövde inte ens två minuter för att spräcka nollan. Rodion Amirov stod för en stark individuell prestation då han fintade bort Mikael Seppälä och vispade in 1–0 i det första riktiga anfallet i matchen.

Finland hängde inte alls med i Rysslands tempo, och var helt under isen i första perioden. I mitten av perioden kontrade Marat Chusnutdinov 2–0 och tre minuter före pausvilan styrde Ilja Safonov in 3–0.

– Vi måste svara upp med vår styrka. Passningarna var inte tillräckligt bra och det gäller att sätta full fart uppåt, sa Otto Karvinen inför den andra perioden till Dplay.

Rodion Amirov jublar.
Bildtext Rodion Amirov nätade redan efter 1:42.
Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Eronen första landslagsmål gav Finland lite hopp

Det var också precis vad Lejonen gjorde i den andra perioden, och det dröjde bara två och en halv minut innan Elmeri Eronen prickade in 1–3-reduceringen.

– Jag fick en bra passning och hade mycket utrymme så jag kunde skjuta från ett bra läge, sa Eronen om sitt första landslagsmål.

Efter Eronens mål tändes en liten strimma av hopp och under några minuter växte Lejonen in i matchen. Laget skapade också en del lägen då man fick spela i numerärt överläge men Askarov stod i vägen.

Elmeri Eronen firar ett mål vid Finlands bänk.
Bildtext Elmeri Eronen gjorde Finlands första mål.
Bild: Lehtikuva

Finland hade också en puck i mål som inte godkändes då Jukka Peltola var för framfusig på Askarov, och i stället för en andra reducering punkterade Ryssland matchen i slutet av perioden.

Först gjorde Daniil Chayka 4–1 i numerärt överläge och sedan frispelades Jegor Chinachov som gjorde 5–1.

– Ryssland har skickliga spelare som kan hålla i pucken i trånga lägen. Vi måste vara tuffare i närkamperna och på det sättet lägga press på dem, sa Eronen.

Tidigt reducering i sista perioden

Så mycket till press blev det ändå inte i den sista perioden trots att lagkaptenen Jere Sallinen styrde in Finlands andra mål efter 46 sekunder. Lejonens anfall var inte speciellt vassa och Sallinens fullträff blev Lejonens sista i matchen.

Ryssland gjorde också ett mål i den sista perioden då Jegor Afanasjev fastställde slutresultatet till 6–2 i powerplay.

– Jag är naturligtvis besviken, efter första perioden blev vi bättre men inte tillräckligt mycket. I andra hade några bra lägen och skulle vi ha fått in en 2–3-reducering så hade kanske matchen vänt. Vi förtjänade kanske inte mer, säger förbundskaptenen Jukka Jalonen.

Båda lagen har nu en vilodag och turneringen fortsätter på lördag. Finland ställs mot Tjeckien medan Ryssland möter Sverige.

– Vi ska titta på video och fundera vad vi ska göra bättre till lördagens match, säger Jalonen.

Resultat:

Ryssland – Finland 6–2 (3–0, 2–1, 1–1)
01.42 1–0 Rodion Amirov
11.21 2–0 Marat Chusnutdinov (Daniil Chayka)
16.53 3–0 Ilja Safonov (Vasili Podkolzin, Jegor Afanasjev)
22.33 3–1 Elmeri Eronen (Jukka Peltola)
35.47 4–1 Daniil Chayka (Jegor Afanasjev, Vasili Podkolzin) pp
38.20 5–1 Jegor Chinachov (Ilja Safanov, Maksim Grosjev)
40.46 5–2 Jere Sallinen (Valtteri Kemiläinen)
52.01 6–2 Jegor Afanasjev (Shakir Muchamadullin, Semjon Chistjakov) pp

Målvakter:
Jaroslav Askarov RUS 9+6+2=17
Oskari Setänen FIN 4+3+13=20

Publik: 2224