Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jukka Jalonen var upprörd på ryska juniorlaget – fick äta upp sina ord och ville inte prata om motståndet efter storförlusten: "Skulle kunna förlora mot vårt eget juniorlandslag"

Från 2020
Jukka Jalonen pratar med domaren.
Bildtext Jukka Jalonen hade inte mycket att hänga i julgranen.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Jukka Jalonen var förbannad på Rysslands laguttagning före turneringen. Efter den ryska storsegern ville han inte orda så mycket om motståndarlaget. "Alla vet hur bra ett ryskt lag med junior-VM-spelare är", säger Jalonen.

Förra veckan blossade ett ordkrig upp med Jukka Jalonen som en av deltagarna. Det finländska ishockeylandslagets förbundskapten var upprörd över Rysslands sätt att se på Euro Hockey Tour-starten i Helsingfors.

Ryssland tog ut ett juniorlag – i strid med turneringens regler, menade Jalonen.

När pucken väl släpptes och Finland tryckte i gång sin landslagssäsong var det fyra femmor med finländska dieselmaskiner på isen. Lejonen hängde verkligen inte med.

Och då slutsignalen hade gått var Jukka Jalonen inte speciellt pigg på att prata om att äta upp sina ord.

– Alla vet hur bra ett ryskt lag med junior-VM-spelare är. Jag vill inte prata så mycket om motståndet. Vi kan också förlora mot vårt finländska U20-landslag om vi inte spelar tillräckligt bra.

– Inget överraskade i deras spel. Jag har coachat många gånger mot Ryssland. Vi visste vad som väntade, men hängde inte med.

"Lite nervösa"

I tempot hade Lejonen stora problem. Framför allt i den första perioden.

– Jag skulle påstå att spelarna var lite nervösa. Jag tror inte på att vi inte skulle ha varit laddade. Vi förberedde oss som vanligt och hann med ett par träningar. Halva laget är debutanter.

Fyra ryska hockeylöften valdes i NHL-draften för en månad sen och är med i den här EHT-truppen. De är viktiga delar i det ryska JVM-laget vid årsskiftet.

Kasper Björkqvists svar på hur det kändes där ute var kort och koncist.

– Svårt.

Svag start sämsta tänkbara mot Ryssland

I efterspelet fick de finländska spelarna svara på varför det såg ut som det gjorde i första perioden. Ryssland åkte stundtals åttor runt sina motståndare och hade en helt annan fart under skridskorna.

– Det blev jobbigt för självförtroendet när de fick en sån start. Det gick fel direkt. Vi bättrade på i andra och tredje perioden, men det räckte inte, säger Björkqvist.

En riktigt svag inledning är också sämsta tänkbara i en match mot ryska spelare, menar Björkqvist.

– Vi gav dem chansen att växa, växa och växa. Under alla år som jag har mött ryska landslag har de alltid haft skickligheten. När de får flow i sitt spel så blir det svårt.

Under helgen fortsätter Finland turnering mot Tjeckien och Sverige. Torsdagens match följdes av blott 2224 åskådare – och det var tufft för Lejonen att hitta något positivt.

– Ingenting var riktigt bra i dag. Vi hämtade oss åtminstone en del efter första perioden och kastade inte in handduken, säger Jalonen.

Diskussion om artikeln