Hoppa till huvudinnehåll

Egenland

Egenland får Svenska natten-medaljen: "Lyckat tvåspråkigt projekt"

Från 2020
Kvinna och man sitter på en sten uppe på ett fjäll och njuter av solskenet, i bakgrunden ett fjällandskap med en älv i mitten.
Bildtext Egenlands programledare Nicke Aldén och Hannamari Hoikkala.
Bild: Eva Pursiainen / Yle

Yles reseguide och tv-program Egenland har tilldelats årets Svenska natten-medalj som delas ut av Svensk Ungdom. Den naturliga tvåspråkigheten, publiksamarbetet och det faktum att inrikesresmål har blivit allt viktigare under det senaste året, är saker som lyfts fram i prismotiveringen.

Programmet Egenland gör kulturresor i Finland och lyfter fram inhemska resmål, människor och fenomen som är betydelsefulla för publiken, på minst två språk.

Den tvåspråkiga satsningen Egenland får priset för att det är ett lyckat tvåspråkigt koncept, motiverar Svensk Ungdom.

- Programmet skapar en naturlig kontakt över språkklyftan som även kan väcka en nyfikenhet inför att lära sig det andra inhemska språket. Den attityden behöver vi för att upprätthålla ett land med två nationalspråk, säger Frida Sigfrids, Svensk Ungdoms förbundsordförande.

Svensk Ungdom har delat ut Svenska natten-medaljen sedan 2003. Utmärkelsen tillkom som en skuggmedalj till Folktingets förtjänstmedalj för att uppmärksamma unga personer, projekt och föreningar som gör en insats för det svenska i Finland. Tidigare har bland annat Tim Sparv, Regnbågsankan, #Övistoo och Humorgruppen Kaj blivit tilldelade Svenska natten-medaljen.

Egenland har förtjänstfullt skapat engagerande tv på två språk.

Ur prismotiveringen
Kolme henkilöä taidegalleriassa, nainen istuu tuolilla, mies polviseisonnassa lattialla, taustalla hymyilee gallerian omistaja
Bildtext Egenland besöker Art Bank i Pargas. Reseguidens programledare Hannamari Hoikkala och Nicke Aldén här tillsammans med galleriets ägare Ted Wallin.
Bild: Yle / Maria Seppälä

Egenlands programledare Hannamari Hoikkala och Nicke Aldén glädjer sig över priset, tillsammans med resten av redaktionen bakom konceptet.

- Jag är så tacksam över att ha fått arbeta med vårt tvåspråkiga projekt att jag har svårt att hitta ord. Under våra inspelningsresor har jag träffat så många fantastiska typer och att ha fått bevittna stämningen på en handismatch i en full Karishall eller uppleva en ljus sommarnatt i Pampas under Fiskets natt i Kållby – det har varit helt enastående, berättar Hoikkala.

Reseguiden Egenland har över 100 resmål på sin karta. Förutom svenska och finska, har det talats till exempel portugisiska, norska och lettiska i programmet.

- Vi väljer alltid det språk som är mest naturligt för dem vi intervjuar. Vi är glada över att ha möjligheten att förmedla publikens strålande tips på resmål, sevärdheter, aktiviteter och personligheter till de breda massorna på minst två språk, säger Nicke Aldén.

Hoikkala och Aldén vill också lyft fram publikens roll.

- Utan publikens fantastiska tips, skulle Egenland inte finnas. Så det här priset hör till alla som har skickat in tips och alla som har deltagit i vårt program!

Under den rådande pandemin har inhemska resmål blivit allt viktigare och programmet är därmed ytterst aktuellt.

Ur prismotiveringen
Kvinna och man står på brant sandbank med sjö i bakgrunden.
Bildtext Hannamari Hoikkala och Nicke Aldén på Ärjän saari i Ule träsk. Resmålet finns i säsong 4 som publiceras våren 2021.
Bild: Eva Pursiainen / Yle

Egenland

Publiken gör Egenland
Vi erbjuder inspiration och tips för resor i Finland. Vi presenterar era, era, publikens, bästa och originellaste tips på annorlunda kultur: platser, personligheter och evenemang.

På Egenlands karta hittar du över 100 resmål i hela Finland.

Kolla in våra restips på Yle Arenan:

  • Över 100 korta videor och tre säsonger av tv-programmet Egenland
  • Mer info i form av längre artiklar och temapaket
  • Fjärde säsongens nya tv-avsnitt publiceras den 31.5.2021.

För glimtar av vårt unika land och dess människor kan du följa Egenland på instagram @egenland

Är du intresserad av att utbyta tips om unika resmål i Finland? Då är du varmt välkommen med i facebookgruppen Poikkea polulta/På andra vägar. Gruppen administreras av Egenland-redaktionen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln