Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danmark stänger ner Nordjylland - muterat virus från pälsfarmerna väcker oro

Från 2020
Uppdaterad 05.11.2020 22:01.
Två minkar i en bur i Danmark.
Bildtext Den muterade varianten kommer från minkar. Arkivbild.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Danska regeringen uppmanar starkt invånare i sju kommuner på Nordjylland att stanna innanför den egna kommunens gränser. Målet är att minska risken för att en muterad variant av coronaviruset ska sprida sig.

- Det är frågan om en riktig stängning av Nordjylland, sa statsminister Mette Frederiksen (S) under en pressträff på torsdag kväll.

Man är oroad för att ett kommande vaccin inte ska fungera lika bra mot muterade varianter av viruset.

Enligt danska Statens Serum Institut har den muterade varianten, som fått namnet "cluster 5", spridits från mink till människa, uppger DR. Finans skriver att 12 personer på Nordjylland har konstaterats smittade av det muterade viruset.

Samtliga minkar i Danmark kommer att avlivas.

Sju kommuner berörs

Personer bör bara korsa gränsen ifall de har kritiska arbetsuppgifter som kräver det eller andra brådskande ärenden. Personer som bor utanför regionen bör också undvika att resa till kommunerna.

Regeringen uppmanar till distansjobb och distansundervisning införs för elever i årskurserna 5-8. Det blir också takeaway-mat danskarna som bor i de berörda kommunerna. Restauranger, cafeer och barer stängs ner från och med lördag och kollektivtrafiken begränsas. Det är några av de nya restriktionerna.

Restriktionerna gäller Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted, Vesthimmerland och Læsø. Begränsningarna kommer att vara i kraft till den 3 december.

Danmark planerar masstester i de drabbade kommunerna och uppmanar invånarna att testa sig för coronaviruset.

Källa: DR, Finans.

Diskussion om artikeln