Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tua Forsström och Ingmar Lindberg belönades med Raseborgsmedaljen

Från 2020
Uppdaterad 06.11.2020 10:01.
En man och en kvinna i festkläder tittar in kameran. Mannen har kryckor och kvinnan har en vit ros i famnen.
Bildtext Ingmar Lindberg och Tua Forsström beviljades Raseborgsmedaljerna nummer 12 och 13.
Bild: Raseborgs stad.

Författaren och ledamoten i Svenska Akademien, Tua Forsström, och Fiskars tidigare vice vd, Ingmar Lindberg, tilldelas förtjänstmedaljen Comitatus Raseburgensis Sigillum, alltså Raseborgsmedaljen för sina insatser.

Det är ordenskommittén vid Raseborgs stad som fattar beslut om medaljen delas ut eller inte och förslaget på mottagare görs av stadsdirektören, stadsfullmäktiges ordförande eller stadsstyrelsens ordförande.

När ordenskommittén beslutar om medaljen ska delas ut ser man på hur stor betydelse insatserna har haft, vilken kvaliteten på insatserna är, hur omfattande de är och hur långvariga insatser det handlar om.

En medalj i en ask - den så kallade Raseborgsmedaljen.
Bildtext så här ser medaljen ut.
Bild: Raseborgs stad.

Tua Forsström

Tua Forsström är förutom författare också ledamot i Svenska Akademien sedan år 2019. Hon är den första finlandssvenska författaren att få plats i Akademien.

Forsström är född i Borgå och bor officiellt i Helsingfors, men tillbringar enligt sig själv halva året i Tenala. Hon är uppvuxen och har gått i skola i Tenala och Ekenäs.

Forsström är framförallt känd som lyriker. En av hennes diktsamlingar heter Ekenäs, som hon gav ut tillsammans med Vidar Lindqvist år 1988.

I ett pressmeddelande från Raseborgs stad säger Tua Forsström att hon är hedrad och att det är i Västnyland hon hör hemma.

Hon minns också med värme sin lärare Henrik Cederlöf, som bland annat var litteraturhistoriker och författare.

- Henrik Cederlöf, som var min lärare, är den skyldige till att jag hela mitt liv har fått tillbringa med språk och litteratur. Han väckte min passion för litteratur och jag är honom starkt tackskyldig.

Henrik Cederlöf
Bildtext Henrik Cederlöf var en stor inspiration för Tua Forsström.
Bild: Yle

Forsström berättar också att hennes kolleger på Svenska Akademien redan lärt sig var Tenala ligger.

- De frågar vant "är du kvar i Tenala" då det ska skickas material av och an, berättar hon i pressmeddelandet.

Staden säger för sin del att Raseborgs stad vill uppmärksamma Tua Forsströms ovärderliga insatser och som erkänsla tilldela henne Raseborgsmedaljen.

Ingmar Lindberg

I pressmeddelandet lyfter staden fram att Fiskars tidigare vice vd och fastighetsdirektör Ingmar Lindberg hade förmågan att blicka framåt när Fiskarsbolaget lade ner många traditionella verksamheter i bruket.

I pressmeddelandet skriver staden:

- Lindberg var den var den som då - mitt i vemodet - hade förmågan att blicka framåt och se möjligheterna till en ny era för Fiskars.

Lindberg hade visionen att Fiskars i stället kunde bli ett centrum för hantverk, design och formgivning, vilket återupplivade bruksorten.

- Man kunde erbjuda såväl verksamhetsutrymmen som bostäder, och resultatet vi ser i dag är imponerande. Samtidigt är det inget mindre än ett livsverk av Ingmar Lindberg. Raseborgs stad gläder sig över all den verksamhet som i dag är etablerad i Fiskars.

En väg med ett gammalt rött, långsmalt tegelhus till höger.
Bildtext Fiskars bruk fick nytt liv trots att företaget Fiskars lade ner verksamhet i bruket.
Bild: Helena Rosenblad / Yle

- Fiskars har inte bara återupplivats utan är i högsta grad livskraftigt, vilket tusentals besökare årligen från olika håll av världen får ta del av, skriver staden i pressmeddelandet.

Staden konstaterar att hela staden gynnas av turistströmmarna.

Ingmar Lindberg får medaljen, men understryker att det inte bara var hans projekt utan tackar tidigare kolleger på Fiskars brukskontor, bolagets tidigare vd Reijo Kaukonen, bolagets tidigare styrelseordförande Göran J. Ehrnrooth, samt alla dem som flyttade till bruket och skapade den unika anda som finns ännu i dag.

- Det var endast roligt att syssla med sådant, säger han.

Fyra män och två kvinnor står i rad i kostymer och fina festkläder. De tittar in i kameran och ler. En man har kryckor.
Bildtext Det var stadsstyrelsens ordförande Anders Walls (SFP), ordenskommitténs ordförande Henrik Lindholm (SFP) och stadsfullmäktiges ordförande Linnéa Henriksson (SPF) som delade ut förtjänsttecknen på torsdagen (5.11). På bilden också stadsdirektör Ragnar Lundqvist och pristagarna.
Bild: Raseborgs stad.

Raseborgsmedaljen har tilldelats:

 1. Jukka-Pekka Saraste, 2011
 2. Alexis Charalambides Alexis, 2011
 3. Anthony Ntallaris, 2011
 4. Kaj Wickholm, 2012
 5. Matti Peltonen, 2013
 6. Jan Nybom 2014
 7. Torolf Grünn, 2015
 8. Mårten Johansson, 2015
 9. Nils-Gustav Höglund, 2017
 10. Tom Simola, 2017
 11. Sven Sid, 2019
 12. Tua Forsström, 2020
 13. Ingmar Lindberg, 2020

Artikeln uppdaterades 6.11 klockan 10 med att en bild av medaljen lades till.