Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Blåvita amatörer får besök av danska världsstjärnor – Finland ute efter alla tiders handbollsskräll

Från 2020
Uppdaterad 07.11.2020 17:15.
Programmet är inte längre tillgängligt
EM-kval i handboll: FIN - DEN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ishockeyn har sitt "Miracle on Ice", fotbollsfolket glömmer inte i första taget "Bragden i Gijon"och Rulon Gardner överraskade hela världen genom att besegra brottningslegendaren Aleksandr Karelin. Dags för ett nytt idrottsmirakel då Finland möter Danmark?

Vad?

Finlands och Danmarks herrlandslag i handboll fortsätter jakten på en EM-biljett då lagen möts i Vanda.

De danska OS-mästarna anländer till Myrbacka med två poäng i bagaget efter att ha besegrat Schweiz så sent som i torsdags. Danmark tog en komfortabel hemmaseger i Århus med 31–26.

Finland fick i sin tur lämna Skopje efter en 24–33-förlust mot Nordmakedonien.

På grund av coronafall i den schweiziska truppen sköts Danmarks kvalpremiär upp med en dag och spelades först på torsdagen. Danmark reste till Finland på lördagen, medan Finland hunnit ladda batterierna i Kisakallio i Lojo.

Vem?

Danmark har vunnit såväl OS, VM som EM mellan åren 2012 och 2019. Sedan EM-guldet i Norge 2008 har de rödvita tillhört förhandsfavoriterna i varje storturnering.

Med tanke på de fantastiska prestationerna under 2010-talet kom det som en chock för danskarna att deras guldgossar blev utslagna efter gruppspelet i EM som avgjordes i januari 2020.

EM 2020 är nu ett avslutat kapitel och siktet är ställt på VM i Egypten 2021 samt EM 2022 som arrangeras i Ungern och Slovakien – samma mästerskap som Finland försöker ta sig till för första gången.

Grupp nummer 7 är allt annat än enkel och lyckas Ola Lindgrens manskap knipa ens en poäng kan det ses som en framgång. Gruppens övriga nationer deltog alla i förra EM-slutturneringen.

Ska Finland stå för en av alla tiders idrottsskrällar krävs en maximal insats av hela laget med Max Granlund, Mikael Mäkelä och Teemu Tamminen i spetsen. Att stoppa de danska stjärnorna med Lasse Svan, Niklas Landin och Rasmus Lauge i spetsen är inte den enklaste av uppgifter, men samtidigt en utmaning som landslagsspelarna förhoppningsvis gillar.

Finlands handbollslandslag höjer på stämningen inför VM-kvalmatchen mellan Finland och Cypern.
Bildtext Finland måste lyckas på bred front för att kunna utmana Danmark.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

I ärlighetens namn är en hemmaseger snudd på omöjlig, men förhoppningsvis kan Finland bjuda på hyfsat motstånd så länge som möjligt.

I november 2014 lyckades Finland hålla jämna steg med den regerande världsmästaren Spanien i EM-kvalet. Efter en jämn första halvlek fick Mikael Källmans landslag ge sig med 27–34. Något liknande krävs för att publiken på närmare 1 000 åskådare ska ha en trevlig afton i västra Vanda.

Nu är Danmark regerande VM-guldmedaljörer och Finlands uppgift om möjligt ännu tuffare då laget fortsättningsvis saknar trion Nico Rönnberg, Benjamin Helander och Robin Sjöman. Samma trio stod för över hälften av målen då Finland säkrade sin plats i EM-kvalet genom att besegra Georgien i januari.

Finland jagar sin första seger i det egentliga EM-kvalet sedan den 2 november 2016. Efter bortasegern över Österrike har det blivit elva raka nederlag.

När?

Finland mot Danmark börjar klockan 17.00 och sändningen i TV2 och på Yle Arenan startar 15 minuter tidigare.

Den tidigare landslagsspelaren och framgångsrika tränaren Patrick Westerholm gästar studion före avkast.

Kristian Karlsson och expertkommentator Olle Stenius står för det svenskspråkiga referatet.

Artikeln uppdaterad klockan 13.37 då det blev klart att Mikkel Hansen inte är i den danska laguppställningen.

Diskussion om artikeln