Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Överläkare föreslår farsdagsfirande utomhus eller virtuellt: ”Det skulle vara en ganska bra lösning det här året”

Från 2020
Heikki Kaukoranta
Bildtext Heikki Kaukoranta säger att farsdagsfirandet ska se lite annorlunda ut i år.
Bild: Yle/Anna Ruda

Coronaviruset sprider sig just nu mest inom familjer och Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta tycker inte att morfar och farfar ska träffa barnbarnen på fars dag, åtminstone inte inomhus.

Kaukoranta säger att man måste fundera på om man ska träffas fysiskt i synnerhet om någon har förkylningssymtom.

- Kunde man träffas utomhus och ha en liten fest på gården, med varma kläder och termosflaska med kaffe, frågar sig Kaukoranta.

Om man vill träffas inomhus föreslår Kaukoranta att skolbarnen inte kommer med till morfar och farfar.

- Kanske morfars och farfars barn kommer på besök och barnbarnen kan till exempel sjunga via mobilen. Det skulle vara en ganska bra lösning det här året.

Skolbarnen träffar många andra barn både i skolan och på fritiden och enligt Kaukoranta är många skolbarn som testar positivt för corona symtomfria.

Normalt julfirande

Kaukoranta säger att man i Vasatrakten har visat att åtgärderna med begränsningar och användning av munskydd fungerar och därför vågar han nu hoppas att julfirandet ska kunna bli nästan som vanligt.

- Man kan handla julklappar och jag vet att företagarna här i Vasatrakten hoppas att vi också gör det. Det finns ingen orsak att annullera julen i år.

För att coronaläget ska fortsätta vara lugnt fram till jul uppmanar Kaukoranta alla att fortsätta följa de begränsningar som gäller och fortsätta använda munskydd.

Om alla är friska är det enligt Kaukoranta ok att fler än två generationer firar jul tillsammans.

- Vill man vara extra försiktig med de äldsta kan de använda munskydd. Naturligtvis behöver man inte använda skydd när man äter tillsammans.

Så det finns en chans att vi kan fira jul tillsammans?

- Ja, det finns det. Om vi alla gör vårt bästa kan vi ha en trevlig väntan på julen och jultid, säger Kaukoranta.