Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vi förklarar valresultatet - därför vann Biden till slut

Från 2020
Uppdaterad 10.11.2020 08:59.
 En illustration som visar bilder av USA: s president Joe Biden och Donald Trump och konturerna av stater som vände sig från att rösta republikanerna till demokraterna i valet 2020.
Bild: Miranda Uthardt

Storstadsbefolkning, kvinnor och svarta röstade på Biden medan Trumps coronapolitik kan ha kostat honom segern. Trump lyckades inte ta seger i en enda av de stater som Hillary Clinton vann 2016. Däremot förlorade han i de vågmästarstater som han vann 2016.

När Joe Biden tog hem vågmästarstaten Pennsylvania vann han i praktiken också presidentvalet. Han vann också tillbaka de andra delstaterna i det så kallade rostbältet, alltså Michigan och Wisconsin - som traditionellt sett varit demokratiska men som Donald Trump tog hem i valet 2016.

I det amerikanska presidentvalet väljs tekniskt sett inte presidenten direkt av folket, utan folkets röster bestämmer fördelningen av elektorskollegiets 538 röster. 270 elektorsröster krävs för att utropa en segrare.

Därför rapporterar olika medier olika resultat

Historiskt många röstade på Trump - och Biden

President Trump må ha förlorat presidentvalet, men det gjorde inte trumpismen. Trump ser ut att få det näst högsta antalet enskilda röster någonsin: över 70 miljoner.

Tidigare är det bara president Obama som fått över 69 miljoner röster. Den enda som ser ut att få mer röster än Trump - och Obama 2008 - är Joe Biden, som med över 74 miljoner röster är den kandidat som fått mest röster någonsin i ett presidentval i USA.

Över 66,7 procent av amerikanerna röstade i årets rekordval. Det är det högsta valdeltagandet på 120 år.

I presidentvalet 2016 fick Hillary Clinton flest röster men förlorade ändå valet. Orsaken är att Donald Trump vann nästan alla vågmästarstater.

Historiskt sett var det den femte gången som den presidentkandidat som lockat flest röster ändå förlorade valet. Det här är möjligt eftersom den kandidat som får flest röster i en delstat kammar hem alla elektorsröster.

Bildtext Valet är ännu inte avgjort i delstaterna Georgia, Arizona, North Carolina och Alaska. De ljusa färgerna visar hur elektorerna förväntas fördelas.

Delstaterna som avgjorde valet

En vågmästarstat är en delstat där valresultatet ofta växlar mellan det demokratiska och det republikanska partiet.

I valet 2016 vann Donald Trump Florida, North Carolina, Wisconsin, Michigan, Arizona och Pennsylvania.

Också nu var det i vågmästarstaterna som rösträkningen blev en rysare på grund av det ytterst jämna valresultatet. I Pennsylvania, Arizona, Nevada och Georgia tog rösträknandet lång tid. Även om Biden redan utlysts till vinnare räknas fortfarande de sista rösterna.

I år var det Biden som knep segern i Pennsylvania. Trump vann en viktig seger i delstaten 2016, men Biden gynnas av att han växte upp i Scranton, Pennsylvania. Pennsylvania anses representera ett USA i miniatyr med ett par stora städer, Philadelphia och Pittsburgh som röstar blått, alltså på demokraterna, men också en stor landsbygdsbefolkning och mindre städer som röstar rött. Biden leder över Trump med en halv procentenhet, då 97 procent av rösterna är räknade.

Michigan hade inte röstat på en republikan sedan 1988 förrän Trump knep en mycket knapp seger 2016. Trumps löften om en ny industriell revolution i rostbältet har inte infriats och folket återgick till demokraternas läger igen. Här slog Biden Trump med 3,4 procentenheter.

Wisconsin har drabbats hårt av pandemin och närmare sju procent av befolkningen har insjuknat i covid-19. Trumps hantering av coronaviruset anses vara en orsak att delstaten återigen blev blå. Biden vann delstaten med 49,4 procent mot Trumps 48,8.

Nebraska är traditionellt sett röd, och har fem elektorsröster. Tillsammans med Maine går inte Nebraska efter vinnaren tar allt-principen som de andra delstaterna, utan deras röster kan fördelas mellan flera kandidater. Den som får flest enskilda röster får två elektorsröster, och resten av rösterna fördelas till vinnaren i stadens tre distrikt. I år fick Biden en elektorsröst i Nebraska i distrikt två, precis som Obama år 2008. I valet 2016 vann Trump samtliga elektorsröster.

Källor: AP, CNN, 270towin, Ballotpedia, FiveThirtyEight

Uppdatering 9.11 kl. 10.20: FiveThirtyEight sattes till som källa.

Uppdatering 10.11 kl. 9.00: Tabellerna uppdaterades med färska siffror. Vinstmarginalen för Arizona korrigerades i texten.

Diskussion om artikeln