Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nytt coronarekord i Sverige - Norge stänger spritkranarna i huvudstaden

Från 2020
Uppdaterad 06.11.2020 16:25.
Kvinna i randig kappa går i gamlastan i Stockholm. Gatan är folktom och kvinnan går med ryggen mot kameran.
Bildtext Coronasmitta sprider sig snabbt i Stockholm
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sverige har registrerat ett rekordantal nya fall av coronasmitta - 4 697 fall på ett dygn. Det är den högsta siffran som rapporterats på ett dygn i Sverige sedan pandemin började.

Samtidigt rapporteras att ytterligare 20 personer har avlidit i covid-19.

Totalt har nu 6 022 personer avlidit i viruset i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens siffror. 146 461 personer har bekräftats coronapositiva.

Läget är speciellt alarmerande i Stockholm. Där har Södersjukhuset gått upp i så kallat stabsläge eftersom fler patienter med symptom har sökt sig dit.

Sjukhuset intygar i ett pressmeddelande att man nog har beredskap att ta emot patienter med misstänkt eller bekräftad covid-19. Kapaciteten vid sjukhuset kan också ökas.

Totalt får 92 personer intensivvård just nu.

Ingen svensk nedstängning

Socialminister Lena Hallengren (S) säger till SVT att Sverige inte kommer att lagstifta om en så kallad "lockdown" eller total nedstängning av landet.

– Jag ser inte framför mig att vi skulle stifta en lag som innebär att vi har total “lockdown”. Vi är ändå på väg att stänga ner stora delar av vårt samhälle, säger ministern.

I Kalmarregionen är testningskapaciteten på upphällningen. Regionen meddelar på sin webbplats att det först nästa vecka finns lediga tider för provtagning. Bara de som har symptom uppmanas testa sig i Kalmar län.

Serveringsstopp i Oslo

I grannlandet Norge har ledningen för Oslo stad beslutat stänga ner och till och med förbjuda alkoholservering i tre veckor - det blir "full skjenkestopp", skriver NRK.

Borgmästaren Raymond Johansen säger att Oslo inför en social nedstängning den 10 november. Det betyder att biografer, gym, teatrar och liknande platser stängs.

Alla evenemang utanför privata hem förbjuds, som till exempel bröllop och konfirmationer.

Nedstängningen varar i 3 veckor. De restriktioner som redan är i kraft kvarstår.

- Jag vet att detta är tungt. Jag vet att många kommer att bli förtvivlade, arga och frustrerade, sade borgmästaren vid dagens presskonferens.

Diskussion om artikeln