Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Obemannad farkost kan synas över Vasa i november

Från 2020
En drönare som ser ut som en miniatyrhelikopter.
Bildtext Camcopter S-100.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Vallgrunds sjöbevakningsstation flyger med ett obemannat luftfartyg från och med måndag. Farkosten kan flyga till och med hundra kilometer från piloten.

Det fjärrstyrda luftfartygssystem som Västra Finlands sjöbevakningssektion fått från Europeiska sjösäkerhetsbyrån används vid Vallgrunds sjöbevakningsstation mellan den 9 november och 30 november.

Så om du ser ett luftfartyg flyga över Vasa behöver du inte reagera på något sätt.

Under 2020 testar Gränsbevakningsväsendet hur luftfartyget passar för gränssäkerhets- och sjöräddningsuppdrag. I somras användes farkosten i Finska viken, skärgårdshavet och på Åland.

Luftfartyget är tillverkat av österrikiska Schiebel, är av modellen Camcopter S-100 och påminner om en vanlig helikopter. Det väger nästan 200 kilo och propellerbladens längd från spets till spets är cirka 3,4 meter.

Under optimala förhållanden kan Camcopter skickas till och med hundra kilometer från piloten, vilket innebär att området som kan övervakas är ganska omfattande. Då flyghöjden är två kilometer observeras objekt också på tiotals kilometers avstånd. Luftfartyget flyger sex till sju timmar utan avbrott.

Diskussion om artikeln