"Solen lyste som en fucking fittapelsin på himlen" — författaren Tone Schunnesson fortsätter att leverera njutningsfull fulsnygg litteratur rakt ur samtiden
Tone Schunnessons nya bok Dagarna, dagarna, dagarna handlar om Bibbs, en 39-årig influencer som blir lämnad av sin pojkvän och då anklagar honom för våldtäkt. Hon trasslar in sig i en härva av skulder, lögner och ensamhet. Men mest av allt handlar romanen om pengar, arbetsliv utan anställningstrygghet och bostadsbrist.
“Solen lyste som en fucking fittapelsin på himlen.” Det är sista meningen i Tone Schunnessons bok Dagarna, dagarna, dagarna. Jag lägger mig platt och låter Bibbs stiga in och för en stund ta över. Sedan ringer jag författaren.
Hej Tone, hur jobbade du fram Bibbs?
— Personer inom kvinnokulturen som närmar sig 40-årsåldern men vars berättelse inte handlar om ifall de ska bli föräldrar eller inte. Jag har tänkt på både manliga och kvinnliga vänner jag har som är äldre än mig men som inte har ett traditionellt vuxenliv. Jag ser framför mig en nidbild av en ensam manlig rockstjärna, säger Tone Schunnesson.
Vi gör intervjun online. Tone befinner sig i Stockholm, jag i Helsingfors. Vi ser inte varandra men vi hör varandra alldeles utmärkt.
Lyssna på intervjun med Tone Schunnesson här:

Tone Schunnesson om sin nya roman och om den akuta samtiden
Tone Schunnesson har studerat vid Biskops Arnös författarskola. År 2016 debuterade hon med romanen Tripprapporter. Den hyllades och blev kallad bland annat för “marxistisk” och “hallucinatorisk”. Sveriges Radios recensent säger att Tone Schunnesson är en Ulf Lundell för 20-talet.
I boken får vi spendera en vecka i Bibbs sällskap och det är den veckan hon håller på att förlora allt som är viktigt för henne. Hon slåss med näbbar och klor för att ta kontroll över sitt liv.
— Bibbs närmar sig 40 och är en härdad och blasé kvinna som saknar en religiös och politisk övertygelse men tror på degen, dvs cashen.
Behövde själv pengar
Tone började skriva boken Dagarna dagarna dagarna för hon var tvungen att betala av en skatteskuld. Den här romanen föddes alltså ur nöden.
— Där liknar jag väl Bibbs, eller det var så Bibbs också kom till. Frågan om privatekonomi i kultursektorn är oftast helt osynlig. Men jag är helt besatt av hur folk försörjer sig och hur de får till det.
Hur får man till det i Stockholm?
— Jag har flyttat tio gånger under mina tio år i Stockholm och jag bor i andra hand. Det är helt enkelt väldigt svårt och det var därför jag ville skriva en roman om pengar mer än klass. I boken pratar Bibbs om den liberala marknadens makter utan att förstå att det är som en osynlig hand som styr oss. Men när man har problem med pengar så är det verkligen inte osynligt utan tvärtom extremt synligt. Det är närmare dig än allting annat.
Pojkvännen Babys namn står på kontraktet på lägenheten på Söder i Stockholm. Hundratusen kronor inom en vecka, så säljer han henne rätten att bo kvar.
Baby stod på kontraktet till lägenheten, men vi stod båda skrivna på adressen och det var jag som hittat den. Det här livet av kontakter och genvägar hade aldrig varit hans
s. 19 i Dagarna, dagarna, dagarna
Ingen replik till metoo
Schunnesson skriver fult. OBS Fulsnyggt. (Det betyder att något är attraktivt trots sin avsaknad av ett stereotypt snyggt yttre). Schunnesson skriver med ett starkt driv. Sidorna flyger fram och jag vill inte sluta läsa. Samtidigt lägger sig en hypertunn ångesthinna över mig.
Jag börjar heja på Baby, jag börjar heja på Bibbs. Jag hatar Bibbs, jag hatar Baby. Jag känner ömsom igen mig ömsom äcklas jag av Bibbs obönhörligt påstridiga stil och framfart.
Tone Schunnesson skrev inte romanen med avsikt att kommentera metoo.
Bibbs blir lämnad av sin Baby. Då anklagar hon honom för att ha våldtagit henne och sedan klarar hon inte av att stoppa lögnen då den väl börjat rulla på.
— Jag tror inte att litteratur är replik på någon samhällsfråga, litteratur är förhoppningsvis mer komplex och nyanserad och inte ett debattinlägg. Den här romanen handlar verkligen om Bibbs för mig, mer än om metoo. Men jag har så klart tänkt mycket på metoo de senaste åren.
TONE SCHUNNESSON
Schunnessons roman har landat precis i sin samtid och där befinner sig också Bibbs. Romanen handlar om en arbetsmarknad där man är så knuten till sitt namn att namnet blir förkroppsligat.
— Jag tänker att Bibbs på olika sätt förhandlar med sin kropp som det enda hon har. Då ingår våldtäkten i den byteshandeln. Tone funderar en stund och fortsätter:
— Jag tänker så här, Bibbs är en kvinna och hon har varit utsatt för något slag av sexuellt våld och då uppstår frågan vem ska betala för det här? Nu blev det bara Baby som råkade få den rollen. Det må vara orättvist men vem ska kompensera mig?
Tone Schunnesson säger att många kvinnor gick runt med en skräck under metoo, att någon man älskar skulle visa sig vara en förövare eftersom det fanns så många av berättelserna ute i det offentliga.
— Under metoo tänkte jag att jag kan väl dela med mig av mina erfarenheter men vad får jag igen för det? Det är den frågan Bibbs har gjort väldigt materiell. Som hon själv säger, Baby har inte våldtagit mig men har har säkert våldtagit någon, konstaterar Tone.
Påminns om Lohan och Spears
För mig som läsare och precis 40 år fyllda känner jag igen Bibbs i många av de populärkulturella spektakel till människor vi fått följa med växa upp och idag må väldigt dåligt.
— Jag älskar kändisar och är väldigt upptagen av många kända kvinnor framför allt. Men jag har främst tänkt på en offentlig ensamhet, en ovilja att bli vuxen som hänger ihop med ett kändisskap som just Britney Spears eller Lindsay Lohan. Det handlar om ett visst beteende som slutar vara gulligt när man är mer en vuxen kvinna än en ung tjej, påpekar Tone.
Som ett exempel berättar Tone om en nyhet som hon nyligen läst. Lindsay Lohan var skyldig ett bokförlag tre miljoner kronor (312 000 euro) för att hon inte har lämnat in sitt manus.
— Det är en sak att göra så när man är 21 år gammal och en annan sak då man är 39 år gammal. Man borde väl ha lärt sig bättre. Men att man borde ha lärt sig är inte en garanti för att man har det.
Visst Tone Schunnesson är du själv en kändis?
Tone brister ut i ett hjärtligt gapskratt, men sansar sig och säger att hon nog blir igenkänd i Stockholm.
— Jag är med i panelen i litteraturprogrammet Babel på SVT så min publik finns bland tjejer och killar i åldern 20- och 30-åringar och tanter och gubbar mellan 65 och 80 år. Men jag är ingen influencer själv om man tänker på det som en arbetstitel. Man tar betalt för sitt innehåll och det gör inte jag.
Däremot har Tone Schunnesson alltid länge framställt sig själv på internet. Hon säger att det var egentligen så hennes skrivande började. Hon skrev dagbok och dikter som liten, men började blogga väldigt tidigt och hennes textproduktion har varit på internet sedan dess.
— Jag är väldigt van vid att vara i direktkontakt med min läsare och det är ju också influencern van vid. Man ingår i ett cirkelresonemang hela tiden med den tilltänkta mottagaren. Att vara så medveten om mottagaren kan lätt göra en paranoid. Det hände Bibbs.
Våga ändra åsikt
Tone Schunnesson spenderar mycket tid på internet. Hon har följt kända influencers som Isabella Löwengrip och Kenza Zouiten sedan de började vara aktiva där, men hennes bästa tips är att följa amerikanska jättekistna influencers. Hon tror att det för hennes del rör sig om en längtan efter stabilitet. Och de här typerna utger sig för att vara det mest stabila i hela världen, enligt Tone Schunnesson.
— Unga, kristna människor som är gifta, som inte har haft sex innan äktenskapet som lever ett hipsterliv i LA men samtidigt är religiösa och avslutar varje vlogg med en bibelvers. Jag tycker det är så fascinerande. Och framför allt tryggt.
Det är viktigt att få ändra åsikt tycker Tone. I en politisk diskussion eller i ett samtal om livsåskådningar ska man få säga att ja, jag hade fel. Eller att man helt enkelt inte visste tillräckligt mycket och nu ångrar man sig. Man trodde en sak och och nu har du sagt det här till mig och nu tror man på en annan sak.
— Kristin & Marcus Johns är mina favoriter för de är också mest normala. Jag vill understryka att jag inte hatföljer dessa människor utan det är kanske mitt mest sunda internetbeteende. Det som kan irritera mig på internet är att allting är så extremt binärt. Det som fascinerar mig igen är att man kan vara både och, ingenting är så svartvitt som vi vill få det att verka. Vi är bara människor.
Dubbelmoral och ideal
Det märkliga med Bibbs är att hon är en influencer men hon slår hela tiden ifrån sig idén om att hon verkligen influerar folk.
— Man vill både vara en person som sprider mening, men när man ska hållas ansvarig för den meningen så tänker man att vadå jag är bara en person, hur kan jag vara ansvarig för det? Men jag tycker det bara är mänskligt, säger Tone Schunnesson.
Tone Schunnesson säger att hon utgår ifrån Bibbs och tänker vad är det att vara politisk nu? Och hur är man det? Den politiska och feministiska identitet kan också ingå i ett varumärkesbyggande, vad gör det med politiken och aktivismen då?
— Jag ville undersöka vad det gör med en människa. Jag tänker till exempel inte att Bibbs ljuger utan hon har ett vitt sanningsbegrepp. Och det vida sanningsbegreppet har och göra med, ja inte direkt dubbelmoral, utan mer att det är så det är att vara människa. Man säger en sak och gör en annan.
Men eftersom det finns ett ekonomiskt incitament då det kommer till Bibbs, har det luckrat upp en kärna i henne där allt på något sätt kan vara sant bara någon annan betalar för det. Eller om det finns en ekonomisk vinning så tror Bibbs att hon kan vara vem som helst menar Schunnesson.
Det är klart att jag önskade att dagarna vecklat ut sig på ett annat sätt. Det är klart att jag önskade att min karaktär varit starkare. Alla vi med svag karaktär har någon gång önskat det
s. 262 i Dagarna, dagarna, dagarna