Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kodande kvinnor ska erövra Europa - och finländska kvinnor visar vägen

Från 2020
Uppdaterad 02.12.2020 11:27.
Bild på deltagare i workshop organiserad av mimmit koodaa.
Bildtext Mimmit koodaa får finansiering för att internationalisera sin verksamhetsmodell.
Bild: Mimmitkoodaa

IT-branschen är klart mansdominerad med 90 procent manliga och endast 10 procent kvinnliga kodare. Men Finland är en föregångare när det kommer till kvinnliga programmerare. Det finländska konceptet Mimmit koodaa som utbildar kvinnliga kodare sprids nu till övriga europeiska länder.

Enligt Rasmus Roiha, verkställande direktör för programvaruföreningen Ohjelmisto- ja e-business ry, är IT-branschen klart mansdominerad.

— I genomsnitt är det 20 procent kvinnor och 80 procent män, men när man tittar närmare på mjukvaruproduktionsdelen och tar bort marknadsföringen, försäljningen, HR och mer generiska arbetsuppgifter - då har vi ännu sämre situation: 10 procent mot kvinnor 90 procent män, säger Roiha.

Mimmit koodaa arbetar för att främja jämlikhet, diversitet och kunnande inom IT-branschen. De erbjuder gratis workshoppar där kvinnor lär sig att programmera.

Initiativet började för tre år sedan och har idag över 6 000 deltagare. Enligt Milja Köpsi, koordinator för Mimmit koodaa, är även Europeiska arbetsplatser ojämlika.

— Även om vi är i Europa finns det i många länder kraftig segregation på arbetsplatsen och skillnader mellan män och kvinnor. Det finns inte heller många initiativ som arbetar mot det här, säger Köpsi.

Bild på Rasmus Roiha och Milja köpsi från mimmitkoodaa.
Bildtext Milja Köpsi, koordinator för Mimmit koodaa och Rasmus Roiha, VD för programvaruföreningen Ohjelmisto- ja e-business ry.
Bild: Photomikke - Mikke Pöyhönen Photography

“Vi är fem till tio år före många andra”

EU-organisationen Erasmus har samlat olika europeiska deltagare - bland dem Mimmit koodaa - till det nya internationella programmet Becoming a Woman coder. Programmet har namngivits efter Mimmit koodaa.

— Det är alldeles fantastiskt att vi uppfattas seriöst, att vi får en möjlighet att utföra det här arbetet, och att kvinnornas upplevelser från de gångna åren kommer till användning. Det är ju en otroligt stor förmån, säger Köpsi.

Enligt Roiha är programmet Mimmit koodaa ett av de första i sitt slag - och det lade EU-organisationen Erasmus märke till.

— Ju mer vi lyssnade på de andra i vårt konsortium och i Erasmusprogrammet, desto klarare blev det att vi är fem till tio år före många andra [när det gäller jämställdhet inom IT-branschen], säger Roiha.

Mimmit koodaa får över 50 000 euro i finansiering. Summan ska användas för att skapa en arbetsmodell som kan internationaliseras och användas också utanför Finland.

— Erasmus-programmets finansiering ger oss en möjlighet att bygga på det som vi gjort på lokal nivå i Finland. Det finska kunnandet byggs om till en exportvara som kan föras runt om i europa och varför inte runt om i världen, säger Roiha.

Kvinnor som lär sig att koda.
Bildtext Mimmit koodaa har över 6000 deltagare i Finland.
Bild: Mimmitkoodaa

“Det finns ett problem - det att vi har så lite kvinnor i vår industri”

Orsaken varför IT-branschen är så mansdominerad hör enligt Roiha ihop med den stigma som finns kring kvinnliga programmerare.

— Det finns ett väldigt stort stigma kring att bygga programvaror, stereotypierna är hårda, säger Roiha.

Mimmit koodaa har lyckats med sitt koncept delvis eftersom det finns ett stort behov av arbetskraft och kunnande inom programvaruindustrin.

— Mjukvarubolag har varit de första som sagt att vi har ett problem. Bara det att man erkänner är att det finns ett problem - det att vi har så lite kvinnor i vår industri - det är första steget, säger Roiha.